Κάθε μήνα δοκιμάζουμε και ξεχωρίζουμε 6 ετικέτες που θα κάνουν την καλύτερη παρέα στα πιάτα της εποχής.

White Dot 2023
Οίνος Λευκός Ξηρός, Πελ/σος ΠΓΕ, Στροφιλιά
Ένας µάλλον ασυνήθιστος συνδυασµός ποικιλιών, µε το Μοσχοφίλερο να εισφέρει τον αρωµατικό πλούτο, το Σαββατιανό να προσθέτει όγκο, ενώ µαζί µε τη σαραντάχρονη και πλέον εµπειρία της Στροφιλιάς δηµιουργούν ένα ευκολόπιοτο κρασί, ιδανικό για το καθηµερινό τραπέζι, λόγω τόσο χαρακτήρα όσο και τιµής. Ωχρόξανθο, µε πρασινωπές ανταύγειες στο χρώµα και ευχάριστη παρουσία στη µύτη, όπου ξεχωρίζουν τριαντάφυλλο, λεµονανθός, λάιµ και αχλάδι. Ανάλαφρη, χαριτωµένη αίσθηση στο στόµα, µε δροσερή οξύτητα, λεπτό σώµα και καλό τελείωµα όπου επανέρχονται τα αρώµατα των λουλουδιών.
Τιµή: Περίπου 6,50€ στο ράφι


Synastry 2023
Sauvignon Blanc
Πελοπόννησος ΠΓΕ
Οινοποιείο Ζαχαριά
Από τη σειρά Synastry, η οποία περιλαµβάνει µονοποικιλιακές οινοποιήσεις κοσµοπολίτικων σταφυλιών από τους ιδιόκτητους αµπελώνες του στη Νεµέα, διαλέγουµε ένα Sauvignon blanc µε ισχυρές αναφορές στην Κοιλάδα του Λίγηρα. Μας άρεσε το λαµπερό, λεµονοπράσινο χρώµα και η εκφραστική µύτη του όπου επικρατούν οι φυτικές νότες, όπως το φρεσκοκοµµένο γρασίδι, το µοσχοµπίζελο και ο πικάντικος δυόσµος, ενώ το γκρέιπφρουτ και τα εσπεριδοειδή αναδίδονται σε δεύτερο χρόνο. Στο στόµα διαθέτει αξιοπρόσεκτη δοµή, δροσιστική οξύτητα, καλό φρούτο και µακρύ τελείωµα.
Τιµή: Περίπου 7,50€ στο ράφι


Κίκονες Ροζέ 2023
Επιτραπέζιος Οίνος, Ερυθρωπός Ξηρός, Παραγωγός: Μελίνα Τάσσου
Χρησιµοποιώντας ως βάση την πανάρχαια ελληνική ποικιλία Ληµνιό, η Μελίνα Τάσσου, οινολόγος µε σπουδές στο Μπορντό και σπουδαία εµπειρία σε εξαιρετικά οινοποιεία ανά τον κόσµο, µας προτείνει ένα στιβαρό ροζέ που απαιτεί τη συνοδεία φαγητού. Στο χρώµα είναι βαθύ ρόδινο και τα αρώµατά του παραπέµπουν σε βύσσινο γλυκό, αγριοφράουλα και ρόδι, µαζί µε κάποιες γήινες νότες, ενώ στο στόµα, που κατά τη γνώµη µου αποτελεί το δυνατό του σηµείο, ο πλούτος και η θέρµη συναντούν τη ζωντάνια και τη διάρκεια.
Τιµή: Περίπου 14€ στο ράφι

Apocalypsis 2017
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Νεμέα ΠΟΠ, Χ. Μπαραφάκας
Η επιλογή από τον Χρήστο Μπαραφάκα των πιο χαρισµατικών κοµµατιών του αµπελώνα του, η µακρά εκχύλιση και η 12µηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, διαφορετικών µεγεθών και ηλικιών, σε συνδυασµό µε την εµµονή στη λεπτοµέρεια, διαµορφώνουν τον χαρακτήρα αυτής της πολύ ξεχωριστής Νεµέας. Λαµπερό κόκκινο-ρουµπινί χρώµα µέσης έντασης, πυκνό µπουκέτο αρωµάτων όπου κυριαρχούν τα κεράσια σε γλυκό, η φράουλα, τα πικάντικα µπαχαρικά και η βανίλια, σε λεπτό φόντο δρυός και γεύση αρµονική, πλούσια, ωραία δοµηµένη, µε φρούτο, κοµψότητα και επίµονο τελείωµα.
Τιµή: Περίπου 14,50€ στο ράφι

Château Julia
Αγιωργίτικο 2021, ∆ράμα ΠΓΕ, Κτήμα Κωστα Λαζαρίδη
Το Κτήµα προτείνει µια έξοχη εκδοχή του -εκτός Νεµέας- Αγιωργίτικου από τον αµπελώνα της ∆ράµας, όπου φύτεψε για πρώτη φορά την ποικιλία πριν από 25 χρόνια. Η σοδειά του ’21 έρχεται στο ποτήρι µε βαθύ πορφυροκόκκινο χρώµα και αρκετές ακόµα ιώδεις ανταύγειες, ενώ στη µύτη συµπυκνωµένα αρώµατα µαρµελάδας φράουλας και κερασιού συναντούν νότες γλυκών µπαχαρικών και πιπεριού, σε διακριτικό, σχεδόν ανεπαίσθητο, φόντο ξύλου. Στο στόµα παντρεύει τη δύναµη µε τη χάρη, προσφέροντας άφθονο φρούτο, στρογγυλές, αλλά σφιχτοδεµένες τανίνες, αρµονικό ξεδίπλωµα και επίγευση διαρκείας.
Τιµή: Περίπου 21,50€ στο ράφι

Anafora 2020
Ποικιλιακός Οίνος, Ερυθρός Ξηρός, Κτήμα Τέχνη Οίνου
Μας άρεσε ο τρόπος που εκφράζεται η Ληµνιώνα, αυτή η παλιά ελληνική ποικιλία, για την καταγωγή της οποίας «ερίζουν» οι τρεις από τους τέσσερις νοµούς της Θεσσαλίας, στον αµπελώνα του Κτήµατος Τέχνη Οίνου, στη ∆ράµα. Λαµπερό κόκκινο, µέσης έντασης, χρώµα και σύνθετη µύτη όπου συναντιούνται αρώµατα κόκκινων φρούτων, όπως πετροκέρασο, φραµπουάζ και βύσσινο, µε εκείνα της βανίλιας και των ψηµένων ξηρών καρπών. Στο µεσαίου όγκου στόµα, η αισθητή οξύτητα παντρεύεται µε τις λεπτές τανίνες και το φρούτο, συνθέτοντας ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο.
Τιµή: Περίπου 23€ στο ράφι