Το Αγιωργίτικο θα μπορούσενα θεωρηθεί η πλέον εμπορική και ευρέως αναγνωρίσιμη ελληνική ερυθρή ποικιλία στη διεθνή αγορά. Και θα ήταν πράγματι δύσκολο να βρεθεί καταναλωτής που δεν απολαμβάνει ένα Αγιωργίτικο. Αυτή η ποικιλία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις ασθένειες και την ξηρασία – και μπορεί να δώσει ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. Ωριμάζει αργά και ο κάπως παρατεταμένος τρύγος αρχίζει στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μπορεί να παράγει κρασιά με μέτριο έως γεμάτο σώμα, βαθύ, ζωηρό χρώμα, που διακρίνεται από σχετικά απαλή υφή και ισορροπία, χωρίς να είναι ιδιαίτερα ταννικά, αλκοολικά, πυκνά ή υπερβολικά πλούσια. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από τα έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως το κεράσι και το βατόμουρο, ενώ είναι γνωστό για την ικανότητά του να συνδυάζεται αρμονικά με δρυ, προσθέτοντας έτσι αρώματα γλυκών μπαχαρικών, καφέ και σοκολάτας, τα οποία γίνονται πιο αισθητά καθώς το κρασί ωριμάζει. Ως μια πολυδυναμική ποικιλία, το Αγιωργίτικο δημιουργεί πολλά διαφορετικά στυλ κρασιού, που κυμαίνονται από τραγανά ροζέ και ζωηρά φρουτώδη nouveau έως πολύ μαλακά και μεσαίου σώματος κρασιά ή πυκνά κόκκινα, διακριτού ταννικού επιπέδου, με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης και εξέλιξης, αλλά και γλυκά κρασιά που έχουν ωριμάσει σε δρυ.

Το Αγιωργίτικο καλλιεργείται ευρέως στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στη Νεμέα, και δίνει ξηρά, ημίγλυκα και γλυκά κρασιά ΠΟΠ Νεμέα. Συμμετέχει σε πολλούς οίνους ΠΓΕ στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Αττική και περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ απαντάται και σε κρασιά χωρίς γεωγραφική ένδειξη. Το Cabernet Sauvignon αναμειγνύεται συχνά με το Αγιωργίτικο προκειμένου να ενισχύσει την οξύτητά του και να προσδώσει τη δομή και την αρωματική του πολυπλοκότητα . Το Αγιωργίτικο αναμειγνύεται και με άλλες ποικιλίες, όπως το Syrah και το Merlot.

Ποικιλία: Αγιωργίτικο
Χρώμα: Βαθύ
Άρωμα: κόκκινα φρούτα, κεράσι, βατόμουρο, γλυκά μπαχαρικά,
Ταννίνες: Μέτριες, απαλές
Παλαίωση σε φιάλη: εξελίσσεται γρήγορα, καφές, σοκολάτα
Οξύτητα: μέτρια προς υψηλή