Η περίφημη ποικιλία με τον πολυδυναμικό χαρακτήρα, χαρίζει κρασιά που ξεχωρίζουν για το έντονο χρώμα τους και την άκρως ελκυστική γεύση τους. Αξίζει, λοιπόν, να ξέρετε τα πάντα για το Αγιωργίτικο.

1. Το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία που μέχρι πριν από μία δεκαετία η καλλιέργειά του γινόταν αποκλειστικά στην περιοχή της Νεμέας. Σήμερα, όμως, συναντάται αρκετά και στη βόρεια Ελλάδα.

agiorgitiko

2. Το όνομά του προέρχεται από την ονομασία Άγιος Γεώργιος, το παλιό όνομα της Νεμέας και θα το συναντήσει κάνεις και ως μαύρο Νεμέας ή όπως το έλεγαν παλιά λόγω του βαθύ, σκούρου χρώματός του, αίμα του Ηρακλή.

3. Τα κρασιά που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας (είναι η μεγαλύτερη ζώνη Π.Ο.Π ερυθρής ποικιλίας στην Ελλάδα) μπορούν να φέρουν τον τίτλο Π.Ο.Π. Νεμέα.

4. Από το Αγιωργίτικο παράγονται ερυθρά κρασιά με βελούδινο χαρακτήρα, ροζέ φρουτώδη, καθώς και γλυκά κρασιά.

krasi1

5. Πρόκειται για μια πολυδύναμη ποικιλία που μπορεί να δώσει ένα ευρύ φάσμα κρασιών με διαφορετικό τύπο και σώμα, από ελαφρά κόκκινα δεξαμενής ή ροζέ, μέχρι πληθωρικά ερυθρά με σώμα και τανίνες.

6. Τα χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας είναι το κεράσι, το βύσσινο, τα φρούτα του δάσους, το δαμάσκηνο και τα μπαχαρικά.