Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, η οποία δεν στερείται λογικής βάσης, που κατατάσσει τα «τηγανητά» στους εχθρούς του κρασιού ή στην καλύτερη περίπτωση στους δύστροπους φίλους του. Πραγματικά, είτε πρόκειται για ψάρια, είτε για κρεατικά, είτε ακόμα και για λαχανικά, το πέρασμα από το τηγάνι, όπου μάλιστα παλιότερα χρησιμοποιούσαν σχεδόν αποκλειστικά ελαιόλαδο, τους προσθέτει γευστική ένταση, που αρκετά «λεπτεπίλεπτα» και «αδυνάτου χαρακτήρος» κρασιά δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν.

Όμως, από την άλλη, το οινικό μας οπλοστάσιο διαθέτει πολλές επιλογές που μπορούν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία σε οποιαδήποτε πρόκληση. Ειδικά για τους κλασικούς, αρωματικούς κεφτέδες του Σωτήρη Ευαγγέλου, δοκιμάσαμε μια Ρετσίνα νέας γενιάς και ένα αρωματικό, δροσερό ροζέ, που και τα δύο ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας.

Ρητινίτης Nobilis, Οίνος Λευκός ξηρός
Ρετσίνα Ονομασία Κατά Παράδοση, Παραγωγός: Γαία Οινοποιητική
Όταν πριν από σχεδόν 25 χρόνια οι άνθρωποι της νεοφερμένης τότε Γαία Οινοποιητική, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος και ο Λέων Καράτσαλος, παρουσίασαν τον Ρητινίτη Nobilis, στην πραγματικότητα ξεκινούσαν μια διαδικασία «κάθαρσης» και επαναπροσδιορισμού της γευστικής ταυτότητας του μέχρι τότε ταλαιπωρημένου εθνικού μας κρασιού.

Σήμερα, ο Ρητινίτης Nobilis, από προσεκτικά διαλεγμένο, χαμηλής στρεμματικής απόδοσης Ροδίτη της Κορινθίας, που οινοποιείται με ξεχωριστή φροντίδα και «αρωματίζεται» με την προσθήκη προσεκτικά υπολογισμένης ποσότητας ρετσινιού, παραμένει ένας από τους πιο ενδιαφέροντες εκπροσώπους Ρετσίνας νέας γενιάς.

Αγαπάμε το κρυστάλλινα λαμπερό κιτρινόξανθο χρώμα του, με τις λεπτές πρασινωπές ανταύγειες και την ευγενική του παρουσία στη μύτη, που θυμίζει πράσινες πευκοβελόνες, μαστίχα, λεμόνι και κερί. Δροσερό και μαλακό στην πρώτη επαφή στο στόμα, διαθέτει ικανή υπόσταση, νεύρο και διάρκεια, ώστε να ισορροπήσει την αίσθηση
του τηγανιού, ενώ η διακριτική παρουσία του ρετσινιού αφήνει χώρο στα αρώματα των κεφτέδων να αναδειχθούν.

Μελιαστό 2021, Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Πελοπόννησος ΠΓΕ, Παραγωγός: Οινοποιείο Σπυρόπουλου
Όσο μπορώ να εμπιστευθώ τη μνήμη μου, νομίζω ότι η οικογένεια Σπυρόπουλου ήταν από τους πρώτους οινοποιούς της Μαντίνειας που αξιοποίησαν τις δυνατότητες του Μοσχοφίλερου για την παραγωγή ροζέ κρασιού, ήδη από τη δεκαετία του ’90. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, το Μελιαστό «ωρίμασε» και εξελίχθηκε τόσο σε επίπεδο εμφάνισης όσο και περιεχομένου, με την ετικέτα του πλέον να ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις της αισθητικής, ενώ η προσθήκη
μιας μικρής ποσότητας Αγιωργίτικου στον κορμό του Μοσχοφίλερου έδωσε λίγο περισσότερο όγκο στο κρασί.

Η σοδειά του 2021 παρουσιάζεται με χρώμα βαθύ τριανταφυλλί, κρυστάλλινα λαμπερό, γλυκά αρώματα στη μύτη, που παραπέμπουν σε γλυκό λεμόνι, άγριο τριαντάφυλλο, φραμπουάζ και καραμέλα, δροσιστική αίσθηση στο μεσαίου όγκου στόμα, άφθονο φρούτο και πολύ καλή διάρκεια.

Στο ταίριασμα με τους κεφτέδες, η τονισμένη οξύτητα του Μελιαστού ισορροπεί υποδειγματικά το τηγάνι, ενώ, από την άλλη, η αρωματική του πληθωρικότητα καλύπτει εν μέρει τα μυρωδικά των κεφτέδων.