Λίγο πριν την εκπνοή του 2023, ο Γιάννης Μωράκης και οι guru του κρασιού, Χρήστος Φλόκος και Άγγελος Αντωνίου, έστησαν στην Εκάλη το Nebbiolo, ένα all day εστιατόριο με ιταλικές γεύσεις. Σπίτι του είναι ένας ευχάριστος, ζεστός και πλήρως ανακαινισμένος χώρος όπου παλιά στεγαζόταν ο Νάρκισσος. «Ξαδερφάκι» του Brunello στο Κολωνάκι και του Barolo στο Ψυχικό, πήρε το όνομά του από το περίφημο κόκκινο σταφύλι της Ιταλίας. «Το Nebbiolo είναι μια ποικιλία με χαρακτήρα, φινέτσα και ιδιαιτερότητα. Προέρχεται, δε, από το Piemonte, που βρίσκεται στην βόρεια Ιταλία, όπως η Εκάλη βρίσκεται στα βόρεια της Αθήνας», μου λέει ο Άγγελος Αντωνίου.
Η γευστική εμπειρία στο Nebbiolo έχει σχεδιαστεί από τον σεφ Θοδωρή Παπανικολάου ενώ επικεφαλής της κουζίνας είναι ο Noel Angoli. Έχοντας μόλις εισέλθει στον δεύτερο μήνα λειτουργίας του, το all day εστιατόριο συνεχίζει να εξελίσσει το μενού του. Για πρωινό σερβίρονται σάντουιτς σε φοκάτσια, πανίνι και τοστ. Ο κατάλογος του μεσημεριανού και του βραδινού συμπεριλαμβάνει σαλάτες, ωμά, ζυμαρικά και ριζότο, πίτσα καθώς και επιλογές σε κρέας και ψάρι.
Ανάμεσα στα πιάτα του μενού βρίσκονται και η burrata με προσούτο Parma και μαρμελάδα πιπεριάς, ο καπνιστός σολομός με καπνιστό μασκαρπόνε, άνηθο και λεμόνι, το λαυράκι ανοιχτής θάλασσας με ηµίλιαστη ντοµάτα, κάππαρη και ελιές tagiasce, η cacio e peppe που σερβίρεται σε τυρί pecorino, οι φρέσκες παπαρδέλες με ραγού πάπιας και παρμεζάνα, το risotto zafferano με σαφράν, γαρίδες, κολοκυθάκι και τρούφα, η μοσχαρίσια ταλιάτα που σερβίρεται με ψητό baby μπρόκολο και σάλτσα marsala και η ποικιλία θαλασσινών – μαγειρεύονται σε σάλτσα ντομάτας και ψήνονται στον ξυλόφουρνο μέσα σε ζύμη πίτσας. Η τιραμισού είναι προς το παρόν το μοναδικό επιδόρπιο αλλά σύντομα θα προστεθούν και άλλα, σχεδιασμένα από τον pastry chef Γιάννη Καλδάνη.
Η επιμέλεια της εντυπωσιακής λίστας κρασιών του Nebbiolo ανήκει, ως αναμενόμενο, στον Χρήστο Φλόκο και τον Άγγελο Αντωνίου. Στο ολοκαίνουργιο κελάρι του εστιατορίου κάνουν την εμφάνισή τους πάνω από πεντακόσιες ετικέτες, κυρίως από τον ιταλικό αλλά και από το διεθνή αμπελώνα, χωρίς βέβαια να λείπουν και αξιόλογες επιλογές από το ελληνικό terroir. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στα spirits και τα cocktails, τη λίστα των οποίων έχει σχεδιάσει ο Γιάννης Δουζένης.
info
Λεωφόρος Θησέως 111, Εκάλη, τηλ. 210 6228 888