Στο μυαλό των περισσότερων το Vezene έχει μείνει ως ένα από τα πιο γνωστά κρεατοφαγικά εστιατόρια. Και όχι άδικα, αφού από το 2010 όταν ο σεφ Άρης Βεζενές άνοιξε το εν λόγω μαγαζί, έφερε μια νόστιμη ταραχή προτείνοντας άγνωστες για την τότε εποχή κοπές, μοντέρνες εκδοχές της μαγειρικής στη φωτιά και μια nose to tail φιλοσοφία. Όλα αυτά μέχρι πριν από μερικά χρόνια όταν στο μενού του Vezene άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σιγά σιγά τα ψάρια και τα θαλασσινά. Κάτι που ξεκίνησε αθόρυβα και πολλοί από τους θαμώνες δεν έδιναν σημασία. Όμως, ο Άρης έβαζε με αυτό τον τρόπο τα θεμέλια ενός ελληνικού bistro με αστικό χαρακτήρα και γοητεία. Η είδηση αυτή μεταφερόταν από στόμα σε στόμα και με αργούς ρυθμούς που θα σας έλεγα ότι δεν βοήθησε και τόσο ώστε να αλλάξει στην συνείδηση των πολλών ο χαρακτηρισμός «κρεατοφαγικό». Κάτι που δεν είναι πλέον. Και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από τη στιγμή που θα πάρει κανείς τον κατάλογο στα χέρια του.

Έτσι, λοιπόν, στην ανοιχτή, φωτεινή, ζεστή σάλα του με την ανοιχτή κουζίνα στο βάθος της, οι πρωταγωνιστές είναι και τα κρέατα αλλά και τα θαλασσινά. Εκεί δηλαδή που θα παραγγείλετε το ξακουστό και διαχρονικό βοδινό ταρτάρ παστίτσιο (από τα πολύ δυνατά και νόστιμα πιάτα με κιμά ξηρής ωρίμανσης, το εσπούμα πατάτας, τα χειροποίητα λαζάνια), θα βάλετε και τη γάμπαρη ταρτάρ. Οι ολόφρεσκες γαρίδες έρχονται μαζί με μια κρύα σούπα από ντομάτα μαζί με ξιδιασμένο ρύζι ατμού, δυόσμο και κρίταμο, που θυμίζει τη γέμιση από τα γεμιστά. Ένα πιάτο με φρεσκάδα, ωραία λιπαρότητα και πολλή νοστιμιά. Θα συνεχίσετε με το επτανησιακό σαβόρο που γίνεται sashimi και μαρινάρεται σε παλαιωμένο ξίδι και ελαιόλαδο, τον βελούδινο λευκό ταραμά μαζί με το προζυμένιο ψωμί που φτιάχνουν οι ίδιοι, αλλά και τα φανταστικά ντολμαδάκια που γίνονται στην κυριολεξία μια χαψιά.

Και αφού είστε ακόμα σε θαλασσινά μονοπάτια, τα χειροποίητα fettucce (ζυμαρικά), πάνω στα οποία τοποθετούνται κομμάτια από αχινό, περιχύνονται με καπνιστό ζωμό και πασπαλίζονται με κοκκινοπίπερο, είναι η πιο κατάλληλη συνέχεια. Πιάτο που είμαι σίγουρος ότι θα λατρέψετε τόσο για την απλότητά του όσο και για τη βαθιά νοστιμιά του.

Φυσικά, ο επίλογος ανήκει στο κρέας. Έτσι ο κατσικίσιος σβέρκος Βόνιτσας με άγρια χόρτα καθώς και το διάφραγμα με πικλαρισμένες αγκινάρες περασμένες στη σχάρα και πιπεριές padron, είναι δύο πολύ καλές επιλογές.

info
Τιμή: 60-70 ευρώ χωρίς κρασί
Βρασίδα 11, Αθήνα, τηλ. 210 7232 002