Σε πολλούς υπάρχει η λανθασμένη άποψη ότι τα vegan φαγητά δεν μπορούν να είναι νόστιμα. Κάτι που δεν ισχύει. Και αυτό σας το λέει ένας άνθρωπος που δεν έχει τέτοιες διατροφικές συνήθειες – κοινώς δεν ανήκω στους vegan. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν υπάρχουν πολλά εστιατόρια στην πόλη όπου να σερβίρουν πιάτα που να τραβήξουν την προσοχή και σε μας που τρώμε ζωικές πρωτεΐνες. Αυτά μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Ένα από αυτά είναι το Winners, στην οδό Νίκης, στο Σύνταγμα. Ό,τι φτιάχνουν εδώ βασίζεται στα φρέσκα λαχανικά, χρησιμοποιούν πολλά μπαχαρικά, τις σάλτσες τις φτιάχνουν μόνοι τους και ένα πολύ σημαντικό:  δεν τηγανίζουν σχεδόν τίποτα.

Το έχω επισκεφτεί αρκετές φορές -και είπαμε vegan δεν είμαι-  οπότε έχω δοκιμάσει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα από τα χέρια του σεφ-ιδιοκτήτη Άλκη Μιχαήλ. Ανάμεσά τους και τα noodles miso mushroom. Ένα εξωτικό πιάτο που μοσχοβολάει γάλα καρύδας, είναι καυτερό τόσο- όσο ενώ το ξύσμα και ο χυμός από το λάιμ τού δίνουν την οξύτητα αλλά και τη φρεσκάδα που του χρειάζεται. Επίσης το φιστικοβούτυρο προσδίδει ένα επιπλέον umami στοιχείο στο εν λόγω πιάτο, όπου τα μανιτάρια μπορεί να είναι ο πρωταγωνιστής όμως δεν κλέβουν την παράσταση. Συμπληρώνονται ευχάριστα από χοντρά (udon) noodles τα οποία ετοιμάζουν στην κουζίνα από αλεύρι ρυζιού και φαγόπυρο.

Τα πιάτα στο Winners που φτιάχνει ο Άλκης μαζί με την ομάδα του, μπορεί να έχουν πολλά υλικά, δεν είναι όμως φλύαρα και όλα έχουν κάτι να δώσουν στο πιάτο. Ίσως να σας μπερδέψουν όταν πάρετε τον κατάλογο, όμως θα σας τα εξηγήσουν με πολλές, αλλά όχι κουραστικές λεπτομέρειες. Επίσης, η ποσότητά τους σας επιτρέπει να τα βάλετε στη μέση και να τα μοιραστείτε.

Ακόμα, λοιπόν, κι αν δεν είστε vegan, σας προτείνω να επισκεφτείτε έστω και μια φορά το Winners, γιατί σίγουρα τα πιάτα του θα σας κερδίσουν.

info
Νίκης 27, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3220 916

Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη