Μπολόνια (Bologna): Θεωρείται μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ιταλίας αλλά και γαστρονομική πρωτεύουσά της. Εξάλλου από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα την επισκεφθεί κανείς θα τον συνεπάρουν οι ευωδιές των φαγητών. Με ξεναγό μας τον Jacob Kenedy από τη Μπολόνια και ιδιοκτήτη ιταλικών εστιατορίων θα περιπλανηθούμε στην παραδοσιακή της κουζίνα.
1) Μορταδέλα
Οι κάτοικοι της Emilia-Romagna (η περιφέρεια στην οποία είναι πρωτεύουσα η Μπολόνια) φαίνεται πως είναι χωρισμένοι μεταξύ εκείνων που αγαπούν τη μορταδέλα, εκείνων που την απεχθάνονται και εκείνων που δεν μπορούν να τη φάνε για θρησκευτικούς λόγους. H μορταδέλα είναι κομμένη σε λεπτές φέτες, έχει άρωμα μοσχοκάρυδου και κάποιες εκδοχές της περιλαμβάνουν φιστίκια.
2) Piadine (πιαντίνε)
Τα Piadine είναι τα ιταλικά επίπεδα ψωμάκια της Emilia-Romagna. Θα λέγαμε πως είναι είναι «ξαδερφάκια» της τορτίγιας, ενώ συνήθως έχουν γεμίσεις με προσούτο, μορταδέλα, ρόκα και τυρί. Είναι το ιδανικό σνακ, αυτό που τρώνε οι ντόπιοι μετά το κλαμπ, αλλά και το ενδιάμεσο γεύμα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού.
3) Aperitivo (απεριτίβο)
Το πανεπιστήμιο της Μπολόνια είναι το αρχαιότερο στον κόσμο και χρονολογείται στο 1088. Η ενέργεια των φοιτητών είναι μία από τις βασικές «δυνάμεις» της πόλης. Εδώ, είναι μία από περιοχές της Ιταλίας που αγαπούν ακόμη περισσότερο τη συνήθεια του aperitivo, δηλαδή, τα άφθονα spritz και τα συνοδευτικά φαγητά.
4) Αφρώδης οίνος
Τα δύο αφρώδη κρασιά της περιοχής είναι το pignoletto και το lambrusco· και τα δύο πίνονται στην αρχή ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, ενώ συνδυάζονται ιδανικά με αλλαντικά.
5) Ζυμαρικά με αυγό
Τα Passatelli (πασατέλι) είναι χοντροκομμένα ζυμαρικά που παρασκευάζονται από τριμμένη φρυγανιά, αυγό και παρμεζάνα. Έχουν διάμετρο 5 χιλιοστών και μαγειρεύονται σε ζωμό κρέατος. Επίσης, τα τορτελίνια είναι τα πιο δημοφιλή ζυμαρικά της περιοχής και παραδοσιακά γεμίζονται με κρέας.
6) Tαλιατέλες και λαζάνια
Η φιλοσοφία στην Μπολόνια είναι ότι η σάλτσα ragù πρέπει να σερβίρεται με ζυμαρικά με αυγά και ότι τα ζυμαρικά με αυγά πρέπει να παρασκευάζονται στο χέρι. Απαραίτητη προϋπόθεση για το σερβίρισμα των ζυμαρικών είναι ότι η σάλτσα πρέπει να είναι σε τέτοια ποσότητα, ώστε να υπερισχύει η γεύση των ζυμαρικών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ταλιατέλες. Ακόμη, τα πράσινα λαζάνια με σπανάκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Μπολόνια.
7) Ragù Bolognese
Η ragù Bolognese είναι από τις αγαπημένες σάλτσες της περιοχής και διάσημη σε όλο τον κόσμο. Μοιάζει με τον δικό μας κιμά που βάζουμε στα μακαρόνια. Η παρασκευή της έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, καθώς στην εκδοχή που δημοσίευσε ο Pellegrino Artusi στο εγχειρίδιο του 1891, δεν υπήρχαν ντομάτες. Σήμερα, σε πολλές συνταγές προσθέτουν ντομάτες, ενώ υπάρχουν και αμέτρητες παραλλαγές.
8) Παραδοσιακά γλυκά
Δύο από τα πιο εμβληματικά τοπικά επιδόρπια της πόλης είναι το Torta di riso (τόρτα ντι ρίζο) που ονομάζεται επίσης Τorta degli addobbi (τόρτα ντέγκλι αντόμπι) και πρόκειται για τάρτα με ρύζι, αλλά και το Zuppa inglese (τζούπα ινγλέζε) με στρώσεις βραστής κρέμας, κομμάτια κέικ (συνήθως νοτισμένα με αλκοόλ), φρέσκα φρούτα ή κομπόστα φρούτων, ζελέ ή χυμό φρούτων και σαντιγί.
9) Crescentine και squacquerone
Τα Crescentine (κρεσεντίνε) είναι λεπτά, φρεσκοτηγανισμένα ψωμάκια, που σερβίρονται ζεστά με τυρί και αλλαντικά. Το Squacquerone (σκουακκερόνε) είναι μαλακό, αγελαδινό τυρί από τη Emilia Romagna και συνιστά μία από τις αγαπημένες επιλογές των ντόπιων.
10) Gelato
Η Μπολόνια έχει γίνει η πρωτεύουσα του gelato. Η Carpigiani είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρείες παρασκευής gelato και έχει την έδρα της στην Μπολόνια. H εταιρεία έχτισε το μοναδικό μουσείο gelato στον κόσμο, ενώ και το μοναδικό πανεπιστήμιο gelato στον κόσμο, βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, στην Anzola dell’Emilia.
Διαβάστε ακόμη:
10 λόγοι που κάνουν τη σικελική κουζίνα ξεχωριστή
Αυστριακή κουζίνα: Οι 10 λόγοι που την κάνουν δημοφιλή
Οι μπακαλιάροι της Πορτογαλίας