Η τυρόπιτα είναι μια συνήθεια καταγεγραμμένη στο ελληνικό συλλογικό ασυνείδητο. Είναι η λιχουδιά που μας αγόραζε η μαμά από το φούρνο της γειτονιάς, το πρωινό που παίρναμε από το κυλικείο του σχολείου και το φίλεμα της γιαγιάς τα καλοκαίρια στο χωριό. Ακόμα, είναι το σνακ που απολαμβάνουμε πάντα στο χέρι, μαζί με δυο γουλιές καφέ, πριν φτάσουμε στο γραφείο ή σε κάποιο ραντεβού.

Κουρού, χωριάτικη ή με σφολιάτα, ταψιού, τηγανιού, στρογγυλή ή τετράγωνη, όποια κι αν είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά της, ένα είναι σίγουρο: όταν μια τυρόπιτα είναι ζεστή και καλοφτιαγμένη, κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί! Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο συγκεντρώσαμε 10 σημεία στην Αθήνα και 5 στη Θεσσαλονίκη που φτιάχνουν την τυρόπιτα, όπως ακριβώς της αξίζει.

Άριστον
Τραγανή και βουτυράτη, με πλούσια γέμιση τυριού, η χειροποίητη τυρόπιτα του θρυλικού Άριστον είναι αναμφισβήτητα η πιο κλασική της πόλης. Φτιάχνεται εδώ και 116 χρόνια, σύμφωνα με την πολίτικη συνταγή της οικογένειας Λαμποτέση, και πωλείται φρέσκια και καυτή, κατά εκατοντάδες, κάθε πρωί στην οδό Βουλής, πλάι στη Στοά των Εμπόρων.
Βουλής 10, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3227 626

Πνύκα
Αν και βραβευμένος για το εξαιρετικό του ψωμί αυτός ο φούρνος φημίζεται εξίσου για την τυρόπιτά του. Η σφολιάτα ζυμώνεται και ανοίγεται στο χέρι ενώ μέσα κρύβεται μπόλικη βαρελίσια φέτα και μπεσαμέλ. Η μυρωδιά και η γεύση του αγνού βουτύρου ισορροπούν τέλεια με το αλμυρό και ταυτόχρονα πικάντικο τυρί.
Πρατίνου 13, Παγκράτι, τηλ.: 210 7251 941 / Πετράκη 24, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3245 162 / Τοσίτσα 26, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3812 817

Σταυρόπουλος
Παραδοσιακές κουρού, με στεγνή, θριφτή ζύμη και διακριτική την παρουσία του τυριού. Αυτές είναι οι τυρόπιτες που θα βρείτε σε αυτό το οικογενειακό αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο. Φτιαγμένες με τα εκλεκτότερα των υλικών, είναι πάντα ζεστές καθώς τα περισσότερα πρωινά, ειδικά τις καθημερινές, έχουν ήδη πουληθεί πριν καν βγουν από τον φούρνο.
Γαμβέττα 4, Αθήνα, τηλ.: 210 3847 006

Κόνιτσα
Εδώ η τυρόπιτα είναι ταψιού με χωριάτικο φύλλο, ανοιγμένο στο χέρι, και τέσσερα τυριά (φέτα Π.Ο.Π, μυζήθρα, κεφαλοτύρι Ιωαννίνων και ανθότυρο). Χορταστική, με ωραίο κόθρο, πωλείται κομμένη σε μεγάλα κομμάτια (ατομικές μερίδες) αλλά και σε μικρότερα τετραγωνάκια (μπουκιές). Και το καλύτερο; Διατίθεται και κατεψυγμένη, έτοιμη να τη φουρνίσετε και να την απολαύστε στο σπίτι.
Δήμητρας 19, Μαρούσι, τηλ.: 210 8029 280

Mικέ
Στην Αθήνα των περασμένων δεκαετιών κάθε κλασικό ζαχαροπλαστείο που σεβόταν τον εαυτό του, εκτός από ωραία γλυκά, έφτιαχνε και καλή τυρόπιτα. Η τυρόπιτα στο Μικέ μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο και πρώτης ποιότητας φέτα. Το αέρινο φύλλο σφολιάτας ανοίγεται στο χέρι και περιέχει όση γέμιση χρειάζεται ώστε να ισορροπεί γευστικά.
Δ. Σούτσου 9 και Δορυλαίου, Πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6463 091

Βάρσος
Αυτή η πραγματικά μοναδική τυρόπιτα φτιάχνεται με αγάπη και μεράκι από το α έως το ω. Η φέτα και το βούτυρο φτιάχνονται στο εργαστήριο του Βάρσου, με 100% πρόβειο γάλα και τα φύλλα, κρούστας και σφολιάτας, ανοίγονται επιτόπου. Τυρόπιτες βγαλμένες κατευθείαν από τον φούρνο της γιαγιάς και τυροπιτάκια, μικρά και κρατσανιστά, απίστευτης νοστιμιάς, φτιαγμένα με αληθινή σπιτική φροντίδα.
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8012 472

Δήμητρα Γουναρίδη
Ψητή (ταψιού) ή τηγανητή, η κάθε τυρόπιτα που διαθέτει αυτό το εργαστήριο στη Νέα Ιωνία έχει τη δική της ξεχωριστή χάρη. Ο Ηλίας Γουναρίδης ανοίγει καθημερινά λεπτό, αέρινο φύλλο κρούστας που κλείνει μέσα του όλη τη νοστιμιά της φέτας. Πιο χοντρό αλλά πολύ τραγανό, γεμάτο μικρές φουσκάλες, το φύλλο της τηγανητής εκδοχής μοσχοβολάει ελαιόλαδο.
Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2712 548

Μάμ
Άνοιξε το 1958 φτιάχνοντας αποκλειστικά τυρόπιτες κουρού σύμφωνα με παραδοσιακή σμυρνέικη συνταγή. Σύντομα έφτασε να πουλάει 2000 τυρόπιτες την ημέρα. Τραγανή ζύμη με χρυσαφένιο χρώμα και γεύση γεμάτη αγνό βούτυρο και διαλεκτό τυρί, αυτά είναι τα μυστικά της.
Πανεπιστημίου 34 και Ιπποκράτους, Αθήνα, τηλ.: 210 3619 830 / Πεσμαζόγλου 3, τηλ.: 210 3214 338

Δωδώνη
Η φέτα και το βούτυρο έρχονται κατευθείαν από τα Τζουμέρκα. Το ζυμάρι της κουρού ζυμώνεται και τυλίγεται αριστοτεχνικά ενώ τα φύλλα ανοίγονται με μεθοδικές κινήσεις, σχεδόν χορευτικές. Δοκιμάστε όλες τις εκδοχές τυρόπιτας που φτιάχνουν, είναι εξίσου νόστιμες.
Λυκούργου 9, Αθήνα, τηλ.: 210 3242 761

Τάσος
Ίσως οι πιο διάσημες τυρόπιτες των νοτίων προαστίων. Μικρούλες, φτιαγμένες από τραγανή και αρκετά βουτυράτη ζύμη κουρού, με πληθωρική γέμιση. Kανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μία. Και αφού θα πάτε ως εκεί πάρτε κι ένα κουτί νεγράκια για το σπίτι, θα με θυμηθείτε.
Μαραγκού 6, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8943 154

Οι θεσσαλονικιώτισσες

Ble taste gallery
Οι τυρόπιτες του Blé δεν χρειάζονται συστάσεις αφού φτιάχνονται σύμφωνα με τη γενικότερη φιλοσοφία της επιχείρισης που βασίζεται στις αγνές πρώτες ύλες, τις παραδοσιακές συνταγές και το υποδειγματικό ψήσιμο. Πολύ λεπτά και τραγανά φύλλα, ζυμώνονται με φρέσκο βούτυρο ή εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ανοίγονται ένα ένα στο χέρι. Στα highlights, οι σφακιανές με το αιγοπρόβειο ανθότυρο και την ΠΟΠ φέτα.
Αγίας Σοφίας 19, τηλ.: 2310 220 008

Αριστοτέλειον
Κάθε πρωί οι τυρόπιτες εξαφανίζονται από τη βιτρίνα σε λίγα μόλις λεπτά αφού είναι χειροποίητες, φρεσκοψημένες και νοστιμότατες. Κι επειδή μία ίσον καμία, οι φανατικοί θαυμαστές τους τις παίρνουν δύο δύο για να χορτάσουν. Αν βρεθείτε εκεί δοκιμάστε και την διάσημη κοτόπιτα με πιπεριές και τυρί, είναι πραγματικά απολαυστικότατη.
Βασιλέως Ηρακλείου 37-39, τηλ.: 231 0279 804

Δια χειρός Ρεσινιώτου
Εδώ σχεδόν όλα τα υλικά, από το λάδι μέχρι το τυρί, παράγονται από την οικογένεια που διατηρεί αυτό το εργαστήριο. Η λαχταριστή χειροποίητη τυρόπιτα είναι αφράτη και λιπαρή όσο πρέπει με τραγανό φύλλο και μπόλικη γέμιση, όπως ακριβώς επιτάσσει η παραδοση.
Καστριτσίου 12, τηλ.: 2310 264 107

Βλάστη
Χωριάτικες τυρόπιτες, απίστευτης νοστιμιάς, ολόιδιες με αυτές που βγαίνουν από τους φούρνους των γιαγιάδων μας. Ακόμα, πολίτικες βουτυράτες πίτες με φέτα και κασέρι που κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Δεκάδες ταψιά φουρνίζονται κάθε πρωί και μέχρι το μεσημέρι έχουν αδειάσει.
Παπάφη 211, Τούμπα, τηλ.: 2310 947 815

Τερκενλής
Μπορεί τα τσουρέκια του να είναι ξακουστά και εκτός ελληνικών συνόρων αλλά και οι τυρόπιτές του δεν πάνε πίσω. Σύμφωνα με την ιστορία μάλιστα ο Τερκενλής έγινε γνωστός πρώτα για την υπέροχη τυρόπιτα σφολιάτα που φτιάχνει από το 1948. Σήμερα διαθέτει επίσης κουρού, ηπειρώτικη, κρητική κ.ά. εξίσου εξαιρετικές.
Τσιμισκή 30, τηλ.: 2310 271 148