Βαρύ το φορτίο που έχει να κουβαλήσει στα σιφόν του ο Θοδωρής Παπανικολάου, αφού πρέπει να τιμήσει έναν χώρο που έχει φιλοξενήσει το εμβληματικό εστιατόριο Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης αλλά και παράλληλα να αποδείξει ότι ο ντόρος γύρω από το όνομά του δεν είναι τυχαίος. Μάλιστα αυτό καλείται να το κάνει όχι στο πλαίσιο ενός εστιατορίου υψηλής γαστρονομίας αλλά σε ένα προσιτό (από πάσης απόψεως) ιταλικό ristorante.

Πάντως αρχικά τo Parla κερδίζει τις εντυπώσεις σε σχέση με τα περισσότερα εστιατόρια της κατηγορίας του, τόσο λόγω του υπέροχου χώρου του όσο και λόγω του άκρως ενδιαφέροντος μενού του οποίου θες να φας τα περισσότερα πιάτα. Γιατί ακόμα και αν έχεις σιχαθεί το πιο φορεμένο και από το μπαλσάμικο καρπάτσιο, η εκδοχή του Παπανικολάου με λαυράκι, αχινό, ροδάκινο και σορμπέ λάιμ θα σε ιντριγκάρει επί τη εμφανίσει και θα σε μαγέψει επί τη… μασήσει! Το ίδιο βέβαια θα πράξουν και άλλα πιάτα όπως το πληθωρικά πεντανόστιμο Tortelli Parmigiano με μελιτζάνα και κονφί ντομάτας όσο και το πολυεπίπεδο αρωματικά Agnolotti di Triglia, όπου η πατάτα, η τρούφα, το μπαρμπούνι, το σαφράν και το καρότο χαρίζουν μαγευτικές αντιστίξεις.

Ωστόσο ο χαρισματικός σεφ φέρνει τα πάνω κάτω και σε πιάτα που δεν θα ήθελες να φας! Και τα φέρνει στην κυριολεξία, αφού, για παράδειγμα, ανατρέπει το κλασικό Vitello Tonnato βάζοντας την παλαμίδα στο πιάτο και το μοσχάρι σε ένα ζελέ από κονσομέ και δημιουργώντας ένα συγκλονιστικό όσο και αξέχαστο Bonito Vitellato. Ή τραμπάρει τo ψαχνό και το κόκαλο του οσομπούκο με μοσχαράκι γάλακτος και ένα γεμιστό κανελόνι, αρωματίζοντάς το με το καπνιστό παρφούμο της μελιτζάνας και τον αγρό του άγριου θυμαριού. Οι ακροβασίες του ταλαντούχου σεφ, πάντως, δεν έχουν πάντα αίσια έκβαση, αφού το ζυμωμένο για δύο εβδομάδες πιτάκι ρεβιθιού καταδυναστεύει τη γαρίδα του Gamberi Livornese, της οποίας επιπρόσθετα το κατεργασμένο δέρμα κολλάει στον ουρανίσκο. Αλλά και το Gnoccheti alle Vongole δεν ήταν περισσότερο πειστικό, μια και αντί για την έκρηξη που υπόσχονταν, τα κυδώνια και το σκόρδο προσέφεραν μια σχεδόν φρεζαρισμένα επίπεδη αίσθηση.

Βασισμένος στην απίθανη τεχνική του και στα δημιουργικά του ρίσκα, ο Θοδωρής Παπανικολάου προσδίδει στο Parla μια γευστική υπόσταση επιπέδου Michelin, που μάλιστα έρχεται και στη λογική τιμή των 45-50 ευρώ το άτομο. Παρότι, όμως, αρκετά από τα πιάτα του κόβουν την ανάσα, τελικά δεν το πράττουν, καθιστώντας έτσι σημαντική μια «σωστή» παραγγελία για να πειστεί κάποιος για το ταλέντο του. Ως εκ τούτου, ελπίζω ότι η στιγμή που το σκονάκι δεν θα είναι απαραίτητη το προκειμένου να μαγευτεί κανείς τρώγοντας στο Parla δεν θα αργήσει να έρθει – και να τον καταξιώσει ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς.

info
Λεωφ. Κηφισίας 31Β, τηλ. 210 6202890. Kόστος: €35 – 45. Κλειστά Κυριακή.