Η Μεσογειακή Διατροφή -βασισμένη στην ελληνική- είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο για τις θρεπτικές, υγιεινές αλλά και πολύ νόστιμες συνταγές της. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της, πρωταγωνιστεί σε όλα τα πιάτα, δίνοντάς τους νοστιμιά αλλά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία.

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του όπως τα πλούσια αρώματά του, η έντονη γεύση του καθώς και το χαρακτηριστικό «κάψιμο» στο λαιμό, ένδειξη της καλής του ποιότητας, το κάνουν μοναδικό και απαραίτητο συστατικό των πιο νόστιμων πιάτων.

Η επιλογή του ελαιόλαδου
H επιλογή του κατάλληλου ελαιόλαδου είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πολλαπλά οφέλη του. Το ελαιόλαδο Άλτις, το Νο1 ελαιόλαδο στην Ελλάδα, συνεχίζει να αποπνέει εμπιστοσύνη στους Έλληνες καταναλωτές από το 1967 έως και σήμερα, καθώς πίσω από κάθε μπουκάλι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχων ποιότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερά υψηλή ποιότητα και γεύση μέχρι και την τελευταία σταγόνα.

Άλλωστε, όλα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Άλτις αποσπούν από το 2005 έως και σήμερα σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία πιστοποίησης ανώτερης γεύσης από διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς.

Η οικογένεια του Άλτις διαθέτει τρία διαφορετικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που καλύπτουν όλες τις γευστικές απαιτήσεις και μαγειρικές μας ανάγκες:

Παραδοσιακό, από τις καλύτερες σοδειές της ελληνικής γης με πλούσια, γεμάτη και ισορροπημένη γεύση.

Π.Γ.Ε Χανιά από εκλεκτές σοδειές της ευλογημένης Κρητικής γης, με ήπια φρουτώδη και πιπεράτη γεύση.

Π.Ο.Π Καλαμάτα από τους ξακουστούς ελαιώνες της περιοχής, με ντελικάτη φρουτώδη γεύση, άρωμα φρεσκοκομμένου πράσινου καρπού και χαρακτηριστικό χρυσοπράσινο χρώμα.

Πώς μπορούμε να αναδείξουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;
Το ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί σε όλα τα πιάτα της καθημερινότητάς μας και τους χαρίζει γεύση και αρώματα.

Πιο συγκεκριμένα αναδεικνύεται με τους παρακάτω τρόπους:

Σε απλές συνταγές, ωμοφαγικές
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί το ιδανικό μυστικό της επιτυχίας σε απλές συνταγές που δεν χρειάζονται μαγείρεμα. Ψωμί φρυγανισμένο, ελαιόλαδο, ντομάτα, ρίγανη και φέτα μετατρέπονται εύκολα και γρήγορα στα πιο γευστικά πιάτα. Ο Ντάκος της Κρήτης, η Μόστρα της Μυκόνου, η Λαδένια της Μήλου και η Ριγανάδα της Κεφαλονιάς βασίζουν τη νοστιμιά τους στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Όπως και οι σαλάτες- με κορυφαία την κλασική χωριάτικη- αλλά και τα βραστά λαχανικά, σκέτα ή και σε πιο ιδιαίτερες παραλλαγές όπως μια πατατοσαλάτα με αβοκάντο και γαρίδες.

Εδώ το ελαιόλαδο πρέπει να είναι αρωματικό και έντονο, γι’ αυτό θα προτείναμε το Άλτις Π.Γ.Ε Χανιά με τη χαρακτηριστική αψάδα του, που  αναδεικνύεται ιδιαίτερα ωμό. Δοκιμάστε το στη φάβα ή στο χούμους και θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά.

Tηγανητά
Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να τηγανίσουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο; Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας άλλωστε δεν είχαν άλλες επιλογές και γι’ αυτό και τα φαγητά τους έχουν χαραχτεί στις παιδικές μνήμες μας. Οι κλασικές και αγαπημένες σπιτικές τηγανητές πατάτες έχουν μοναδική γεύση όταν ετοιμάζονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες τηγανητές νοστιμιές, όπως οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια ή και τα κεφτεδάκια, αλλά και τα ψάρια. Παράλληλα, υπάρχουν διάφορα τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, βασισμένα σε ζύμες, που αναδεικνύονται με το ελαιόλαδο. Η λαδόπιτα της Σκύρου και τα λαλάγγια της Πελοποννήσου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ομοίως και κάποια γλυκά, όπως οι δίπλες και τα ξεροτήγανα.

Εδώ το ελαιόλαδο πρέπει να εναρμονίζεται με τις γεύσεις. Γι’ αυτό προτείνουμε το Αλτις Παραδοσιακό, το οποίο επιπλέον, ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει υψηλή αντοχή στο τηγάνι σε σχέση με άλλα έλαια. Και θυμηθείτε: Το μυστικό για το σωστό τηγάνισμα είναι η χαμηλή φωτιά και να μην αφήσετε το ελαιόλαδο να «κάψει».

Λαδερά
Μια μεγάλη κατηγορία πιάτων της ελληνικής κουζίνας είναι τα λαδερά. Το μυστικό της νοστιμιάς τους έγκειται στη σωστή αναλογία ελαιόλαδου τόσο κατά το μαγείρεμα όσο και λίγο πριν το σερβίρισμα. Μελιτζάνες, κοκκινιστά φασολάκια και κολοκυθάκια το καλοκαίρι, σπανάκι και λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι τον χειμώνα. Σε αυτά προσθέτουμε συχνά πατάτες, καρότα και μυρωδικά ενώ η ντομάτα αποτελεί σχεδόν αναπόσπαστο στοιχείο σε όλα αυτά τα πιάτα, «παντρεύοντας» με τον κατάλληλο τρόπο τα λαχανικά με το ελαιόλαδο. Ιμάμ μπαϊλντί, μπριάμ, μπάμιες, γεμιστά, λαχανόρυζο και σπανακόρυζο αποτελούν μερικά παραδείγματα λαδερών που είναι χαρακτηριστικά της κουζίνας του τόπου μας. Και βέβαια το πιο ξακουστό πιάτο μας, ο μουσακάς, που εμπίπτει και αυτός στην κατηγορία των παραδοσιακών μαγειρευτών.

Σε όλα τα παραπάνω πιάτα προτείνουμε το Άλτις Π.Ο.Π Καλαμάτα, με φρεσκάδα και φρουτώδη γεύση, που αναδεικνύει τα λαχανικά και τα λαδερά με τον καλύτερο τρόπο. Και μην ξεχνάτε, ότι το μυστικό για πετυχημένα λαδερά είναι να συμπληρώνουμε ωμό ελαιόλαδο στο τέλος -πριν το σερβίρισμα- ώστε να απολαμβάνουμε στο μέγιστο τα ευεργετικά του οφέλη.

Τελικά το Άλτις μπορεί να αναδείξει από τις πιο απλές καθημερινές συνταγές έως τις πιο εκλεπτυσμένες και δημιουργικές, όπως αυτές που δημιούργησε ο βραβευμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου.

Περισσότερα: http://www.altis.com.gr