Τις περισσότερες φορές που δοκιμάζουμε ένα ελαιόλαδο προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν είναι καλής ποιότητας και η αλήθεια είναι πως αυτή δεν είναι καθόλου δεδομένη. Μάλιστα η ποιότητα του ελαιόλαδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι το κλίμα και η σύσταση του εδάφους του ελαιώνα, η ποικιλία του ελαιόκαρπου, ο χρόνος και ο τρόπος της συγκομιδής, ακόμα και οι συνθήκες λειτουργίας ενός ελαιοτριβείου. Μια σίγουρη πρακτική, ωστόσο, είναι να επιλέγουμε πάντα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, καθώς στις συσκευασίες τους αναγράφονται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά και ο τύπος τους. Ας δούμε, λοιπόν, τις κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Πρόκειται για την καλύτερη ποιότητα ελαιόλαδου με οξύτητα που δεν υπερβαίνει το 0,8% ανά 100 γραμμάρια. Η γεύση και το άρωμά του θυμίζουν τη γεύση της φρεσκοκομμένης ελιάς, ωστόσο ανάλογα με την ποικιλία που θα επιλέξουμε θα έχουμε ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό ίσως είναι χρήσιμο να έχουμε δύο-τρεις διαφορετικές ποικιλίες στο ντουλάπι μας. Είναι εξαιρετικά πολύτιμο για την υγεία μας και η πρώτη μας επιλογή στο μαγείρεμα.

Παρθένο Ελαιόλαδο
Έχει ήπιο άρωμα, ευχάριστη γεύση και οξύτητα που δεν υπερβαίνει το 2,0% ανά 100 γραμμάρια.

Ελαιόλαδο
Πρόκειται για ένα μείγμα από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα με οξύτητα μικρότερη του 1,0% ανά 100 γραμμάρια. Είναι χαμηλότερης θρεπτικής αξίας από το παρθένο ελαιόλαδο.

Ελαιόλαδο Λαμπάντε
Έχει οξύτητα μεγαλύτερη του 2,0% ανά 100 γραμμάρια και δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Προορίζεται κυρίως για ραφινάρισμα ή εξευγενισμό όπως λέγεται και για βιομηχανική χρήση.

Εξευγενισμένο Ελαιόλαδο
Λαμβάνεται από τον εξευγενισμό παρθένων ελαιόλαδων, ενώ η οξύτητά του δεν υπερβαίνει το 0,3 % ανά 100 γραμμάρια. Είναι κατώτερο σε επίπεδο βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων και δεν είναι ιδιαίτερα πικρό, λόγω της έλλειψής του σε αντιοξειδωτικά.

ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΑ
Πυρηνέλαιο
Είναι αποτέλεσμα της ανάμειξης εξευγενισμένου πυρηνέλαιου και παρθένων ελαιόλαδων, εκτός από το ελαιόλαδο λαμπάντε. Η οξύτητα του δεν υπερβαίνει το 1,0% ανά 100 γραμμάρια.

Ακατέργαστο Πυρηνέλαιο
Το λέει και το όνομά του. Λαμβάνεται από τους πυρήνες της ελιάς, κατόπιν επεξεργασίας με διαλύτες ή με φυσικά μέσα ή είναι το έλαιο που αντιστοιχεί, με εξαίρεση ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σε ελαιόλαδο Λαμπάντε.

Εξευγενισμένο Πυρηνέλαιο
Λαμβάνεται από τον εξευγενισμό του ακατέργαστου πυρηνέλαιου και η οξύτητά δεν υπερβαίνει το 0,3% ανά 100 γραμμάρια.

Δείτε όλα τα θέματα για το αφιέρωμα στο ελαιόλαδο παρακάτω:

Είναι το αγουρέλαιο το πολυτιμότερο ελαιόλαδο; Πώς και πού το χρησιμοποιούμε;

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παντού: Στο τηγάνι, στην κατσαρόλα, στον φούρνο και στη σαλάτα

Λαδερά, τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, δοξάζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Γιατί να αγοράζουμε μόνο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και όχι χύμα «αγνό»;

Βάζουμε ελιές στο φαγητό: Συνταγές και ιδέες για μαγειρευτά και πίτες που περιέχουν ελιά

Η επιτραπέζια ελιά: Οι ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους

Εσείς ξέρετε τι είναι τα-μετρημένα στα δάχτυλα-olive oil bars;