Το ταχίνι αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό και έχει σταθερή θέση στην κουζίνα μας, καθώς ταιριάζει σε κάθε περίσταση και οι συνταγές που το περιλαμβάνουν είναι αναρίθμητες! Ιδιαίτερα, κατά την περίοδο της νηστείας, το ταχίνι νοστιμεύει τα φαγητά μας και μπαίνει σε πίτες, σαλάτες αλλά και μαγειρευτά! Για καλύτερο αποτέλεσμα εμείς πάντα επιλέγουμε το πιο ποιοτικό και γευστικό ταχίνι, που δεν είναι άλλο από το Μακεδονικό Ταχίνι.

Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδυάσει το Μακεδονικό Ταχίνι αποκλειστικά με το πρωινό ή με κάποιες γλυκές παρασκευές. Ωστόσο, αποτελεί ένα ξεχωριστό υλικό στη μαγειρική, δίνοντας μια διαφορετική πινελιά σε κλασικές συνταγές. Δεν διαφοροποιεί μόνο τη γεύση, αλλά προσδίδει στο πιάτο μας βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για την υγεία μας. Σε περιόδους νηστείας, όπως η Σαρακοστή, ο ρόλος του ταχινιού στην καθημερινή διατροφή είναι ιδιαιτέρως σημαντικός, καθώς ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιό μας δημιουργεί πιθανές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Έτσι, η υπεροχή του ταχινιού σε ασβέστιο και σίδηρο το καθιστά απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα, ενώ οι πρωτεΐνες που περιέχει, αν και φυτικής προέλευσης, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερτερούν σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που συνήθως έχουν χαμηλή απορροφητικότητα από τον οργανισμό.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μπορούμε να «παίξουμε» με τις διαφορετικές γεύσεις του Μακεδονικού Ταχινιού στα πιάτα μας, ανάλογα με τη συνταγή και το γευστικό αποτέλεσμα, στο οποίο αποσκοπούμε. Με πλούσια γκάμα που περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – το Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι, το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι και το Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο, οι επιλογές είναι πραγματικά αναρίθμητες!

Ας δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον διατροφικό αυτό θησαυρό στις συνταγές μας, μέσα από μερικές προτάσεις και παραδείγματα:

Σε όσπρια, είτε ως ντρέσινγκ στο τέλος ή μέσα στη συνταγή:

Φάβα
Ένα όσπριο πλούσιο σε βιταμίνες, εύπεπτο, που μαγειρεύεται εύκολα και μπορεί να αποτελέσει την εύκολη λύση για κάποιον που νηστεύει. Για να απογειωθεί ακόμη περισσότερο η κλασική συνταγή, προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας Μακεδονικό Ταχίνι, αφού έχουμε βράσει και πολτοποιήσει τη φάβα. Αυτό τη βοηθά να χυλώσει ακόμη καλύτερα, ενώ της προσδίδει και πιο πλούσια γεύση και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αν θέλετε να πειραματιστείτε γευστικά, μπορείτε να τη δοκιμάστε με Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι.

Φακοσαλάτα με επικάλυψη Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι
Οι φακές, ένα θρεπτικό και γευστικό όσπριο, ταιριάζουν αρμονικά με το ταχίνι, δημιουργώντας ένα πιάτο που οπλίζει με ενέργεια τον οργανισμό μας, που έχουμε ανάγκη για να αντεπεξέλθουμε στο απαιτητικό πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας. Αντί για απλό Μακεδονικό Ταχίνι, χρησιμοποιούμε Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι, ώστε να δώσει στο πιάτο μας άλλη οξύτητα και επιπλέον αρώματα.

Μέσα στο χούμους, ως συνοδευτική σος στα φαλάφελ
Τα ρεβίθια ταιριάζουν πολύ με το ταχίνι. Μπορούμε να φτιάξουμε χούμους προσθέτοντας μέσα είτε Μακεδονικό Ταχίνι, είτε Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι, ανάλογα με την οξύτητα που θέλουμε να έχει το γευστικό αποτέλεσμα. Όταν τρώμε φαλάφελ, η γεύση τους αναδεικνύεται αν προσθέσουμε σος από Μακεδονικό Ταχίνι ή ακόμα Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι.

Ντρέσινγκ σε σαλάτες
Μια σαλάτα είναι ό,τι πρέπει για βραδινό ή για ταπεράκι στο γραφείο. Η ρόκα αποτελεί αγαπημένο υλικό ενώ είναι και πολύ θρεπτικό. Χρησιμοποιούμε ρόκα και σπανάκι -τόσο για γεύση όσο και για ενέργεια-  και τα εμπλουτίζουμε με ντοματίνια, φρέσκο κρεμμυδάκι και πράσινο μήλο. Τέλος, ετοιμάζουμε ένα ντρέσινγκ με μπαλσάμικο και Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι, που θα απογειώσει τη συνταγή μας.

Αντικαθιστώντας το αυγολέμονο
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Μακεδονικό Ταχίνι στη θέση του αυγού, για να φτιάξουμε ένα νηστίσιμο «αυγολέμονο» σε κλασικές συνταγές:

Νηστίσιμες Αγκινάρες αλά πολίτα
Ένα κλασικό ανοιξιάτικο πιάτο, που στην παραδοσιακή του εκδοχή δεν είναι νηστίσιμο, καθώς ολοκληρώνεται με αυγολέμονο. Ωστόσο, για να το απολαύσουμε, και να το κάνουμε ακόμα πιο ελαφρύ και θρεπτικό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αυγό με Μακεδονικό Ταχίνι.

Σε κεφτεδάκια λαχανικών, αντικαθιστώντας το τυρί
Φτιάχνουμε νόστιμα κεφτεδάκια καρότου, πατάτας ή κολοκυθιού, χρησιμοποιώντας Μακεδονικό Ταχίνι για να δέσουν καλύτερα τα υλικά.

Σε νηστίσιμες τάρτες
Το Μακεδονικό Ταχίνι, μπορεί να χρησιμεύσει τόσο στη βάση της τάρτας (αντικαθιστώντας το βούτυρο), όσο και στη γέμισή της, για να δέσει τα υλικά, αφού δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τυρί. Στη γέμιση, πέρα από το Μακεδονικό Ταχίνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι (αν θέλετε περισσότερα αρώματα) ή το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι,  για να δώσετε μια πινελιά γλύκας στην τάρτα σας.

Λαδένια Κιμώλου με Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι
Μια τοπική αγαπημένη πίτα, ειδικά για την περίοδο της νηστείας, αλλά και όχι μόνο, καθώς «παντρεύει» την ντομάτα με τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο. Για πιο μεστή γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι (1 κουτ. σούπας), που θα δώσει και μια ελαφριά γλυκιά πινελιά στο πιάτο μας.

Νηστίσιμη Τάρτα με Nτομάτες, Πιπεριές, Κρεμμύδια και Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι
Προσθέτουμε Μακεδονικό Ταχίνι στη ζύμη της τάρτας για να δέσει καλύτερα και να έχει πιο γεμάτη γεύση. Στη γέμιση προσθέτουμε Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι, για να δώσουμε στη συνταγή περισσότερα αρώματα.

Εντάξτε, λοιπόν, το Μακεδονικό Ταχίνι στην καθημερινή σας διατροφή (την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο!) και απολαύστε τη διαφορά, κάθε φορά!

Περισσότερα:
FB https://www.facebook.com/macedonianhalva
IG https://www.instagram.com/makedonikoshalvas/
Web https://www.makedonikotahini.gr/