Το κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι θέλει το κοτόπουλο στον φούρνο ολόκληρο, µε τραγανή πέτσα και ζουµερό κρέας. Ο Γιώργος ∆ηµητρακόπουλος µοιράζεται µαζί µας τις επτά πιο αγαπηµένες του συνταγές, ελαφρώς πειραγµένες.

1. Τραγανό κοτόπουλο με δεντρολίβανο και θαλασσινό αλάτι
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
1 κοτόπουλο ολόκληρο, περίπου 1,5 κιλό
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο και μερικά κλωνάρια
2 κουτ. σούπας αλάτι θαλασσινό
2 κουτ. σούπας βούτυρο
μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Σκορπίζουμε το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και τα κλωνάρια του μέσα και γύρω από το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε καλά. Το ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15΄ ή μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας, η πέτσα του να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανή. Στα μισά του ψησίματος αλείφουμε το κοτόπουλο με το βούτυρο – αυτό θα το βοηθήσει να γίνει τραγανό.

Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κοτόπουλο τρυπώντας το πιο χοντρό σημείο στο μπούτι. Οι χυμοί πρέπει να βγαίνουν καθαροί. Αν βγαίνουν ροζ, το ψήνουμε για 10 λεπτά επιπλέον και ελέγχουμε ξανά με τον ίδιο τρόπο. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα.

Tip
Έκτος από κάποια πράσινη σαλάτα, αυτό το κοτόπουλο ταιριάζει πολύ ωραία µε κάποιο ρύζι και µια καυτερή µουστάρδα, κατά προτίµηση ντιζόν

2. Πικάντικό κοτόπουλο με σαλάτα κόκκινο λάχανο
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30 λεπτά | Για 4 άτομα

Υλικά
1 ολόκληρο κοτόπουλο, περίπου 1,5 κιλό

Για τη μαρινάδα
2-3 κόκκινες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κομμάτι τζίντζερ 3 εκ., ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 κουτ. γλυκού κόκκους κόλιανδρο, σπασμένους
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο

Για τη σαλάτα
100 γρ. κόκκινο λάχανο
2 καρότα
1 παντζάρι
1 κόκκινο κρεμμύδι
2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
τηγανητές πατάτες, κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και το αλείφουμε καλά με τη μαρινάδα, εσωτερικά και εξωτερικά. Ψήνουμε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα και 15΄ ή μέχρι να μαγειρευτεί καλά το κρέας και η πέτσα του να ροδοκοκκινίσει. Κάθε 10 λεπτά περιχύνουμε το κοτόπουλο με το ζουμί του από το ταψί.

Για τη σαλάτα
Πλένουμε καλά και ξεφλουδίζουμε τα λαχανικά. Τρίβουμε το λάχανο, τα καρότα και το παντζάρι και κόβουμε το κόκκινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα λαχανικά, τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τηγανητές πατάτες, σαλάτα, μουστάρδα, κέτσαπ και μαγιονέζα.

3. Κοτόπουλο ψητό βουτυράτο με κάπαρη
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

1 κοτόπουλο ολόκληρο, περίπου 1,5 κιλό
3 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη
6 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
200 ml ζωμό κοτόπουλου καυτό
πράσινη σαλάτα, για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι μαύρο

Διαδικασία
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ανοίξει το κοτόπουλο στη μέση (σαν βατράχι) ή το κόβουμε εμείς ώστε να ανοίξει και να γίνει επίπεδο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί, το αλείφουμε με 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος και το αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το θυμάρι και τις σκελίδες σκόρδο, σπασμένες, στο ταψί, καθώς και τον ζωμό ανακατεμένο με την κάππαρη. Το ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα και 15΄ ή μέχρι να μαγειρευτεί καλά και η πέτσα του να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανή. Στα μισά του ψησίματος το περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος λιωμένο – αυτό θα βοηθήσει το κοτόπουλό μας να γίνει τραγανό και ζουμερό.

Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το πιο χοντρό σημείο στο μπούτι. Οι χυμοί πρέπει να βγαίνουν καθαροί. Αν βγαίνουν ροζ, το ψήνουμε για 10΄ επιπλέον. Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο και το σερβίρουμε σε μια πιατέλα, προσθέτοντας
από πάνω την κάππαρη και τυχόν ζουμί από το ταψί με ένα κουτάλι. Συνοδεύουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας.

4. Αραβικό κοτόπουλο με σος ταχίνι και πίτες
Μαγείρεμα: 2 ώρες και 20 λεπτά + 12 ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
1 κοτόπουλο ολόκληρο, περίπου 1,5 κιλό
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές ροδέλες

Για το μείγμα μπαχαρικών Shawarma
2 κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι τριμμένο
1 κουτ. γλυκού καρδάμωμο (κακουλέ), σκόνη
2 κουτ. σούπας μπαχάρι, σκόνη
2 κουτ. σούπας αλάτι με σκόρδο*
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
½ κουτ. γλυκού τσίλι μέτρια καυτερό, σκόνη
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι

Για τη σος ταχίνι
2 κουτ. σούπας ταχίνι
6 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
χυμό από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα
αραβικές πίτες, ζεσταμένες
ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
αγγούρι & ντομάτα, σε φέτες
μαρούλι, κομμένο
παντζάρι τουρσί, σε μπαστουνάκια
τσίλι σος, του εμπορίου

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε το μείγμα μπαχαρικών:
Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί με το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Τρίβουμε το κοτόπουλο καλά με το μείγμα μπαχαρικών και το αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο καλυμμένο με μεμβράνη. Την επομένη, βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο 1 ώρα πριν από το μαγείρεμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Βάζουμε τα κρεμμύδια στο κάτω μέρος ενός ταψιού και τοποθετούμε το κοτόπουλο από πάνω. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά επιπλέον ή μέχρι να πάρει χρώμα.

Ετοιμάζουμε τη σος ταχίνι
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε καλά με έναν αυγοδάρτη ώστε να ομογενοποιηθούν. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Το σερβίρουμε σε ξύλινο πλατό με τις πίτες, τη σος ταχίνι και τα συνοδευτικά.

5. Ινδικό κοτόπουλο με λεμονάτο ρύζι
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 50 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
1 κοτόπουλο ολόκληρο, περίπου 1,5 κιλό

Για τη μαρινάδα Tikka masala
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
50 ml ηλιέλαιο
1 κουτ. σούπας κουρκουμά
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το λεμονάτο ρύζι
250 γρ. ρύζι μπασμάτι
500 ml νερό
2-3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1 λεμόνι, τις φλούδες + τον χυμό
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Παίρνουμε το ολόκληρο κοτόπουλο και το βάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα. Το αλείφουμε καλά μέσα κι έξω. Ιδανικά το βάζουμε στο ψυγείο καλυμμένο με μεμβράνη για 2-3 ώρες, για να μαριναριστεί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και το ψήνουμε για 40 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε στο ταψί το ρύζι, το νερό, το ελαιόλαδο, τη δάφνη, τον χυμό και τις φλούδες του λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά με τα υγρά στο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο μαζί με το κοτόπουλο για 20 με 30 λεπτά ακόμα μέχρι να βράσει και να απορροφήσει όλο τα υγρά στο ταψί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Σερβίρουμε αμέσως με πράσινη σαλάτα της αρεσκείας μας.

6. Κοτόπουλο με πατάτες και λουκάνικο στη γάστρα
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 40 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
1 κιλό πατάτες baby
1 ολόκληρο κοτόπουλο, περίπου 1,5 κιλό
2 μέτρια κρεμμύδια
200 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, πικάντικο
200 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
500 ml ζωμό κοτόπουλου, καυτό
1 Κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις ρίχνουμε στη γάστρα.
Βάζουμε μέσα και το κοτόπουλο ολόκληρο. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα ρίχνουμε στο σκεύος. Κόβουμε στη συνέχεια το λουκάνικο σε ροδέλες των περίπου 5 εκ., κατόπιν τις πιπεριές και τα ρίχνουμε κι αυτά στο σκεύος μαζί με τις ελιές. Πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και
ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μας.

Ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλου στη γάστρα, στο πλάι και όχι πάνω στο κοτόπουλο, κλείνουμε με το καπάκι και βάζουμε τη γάστρα στον φούρνο (όχι προθερμασμένο). Τον ρυθμίζουμε στους 200°C και ψήνουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα. Κατόπιν, ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο
να ροδίσει καλά και να μαγειρευτεί μέχρι μέσα.

7. Κοτόπουλο μαριναρισμένο σε σόγια, βούτυρο και κόλιανδρο
1 ώρα και 40 λεπτά + 12 ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
1 κοτόπουλο, περίπου 1,5 κιλό
4 χοντρές φέτες ντομάτας
100 ml ζωμό κοτόπουλου καυτό

Για τη μαρινάδα
½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
1 κοφτό κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
1 κουτ σούπας μουστάρδα ντιζόν
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
1 γεμάτο κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σκόνη
1 πρέζα κύμινο
1 κουτ. γλυκού σκόρδο, ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Για τη μαρινάδα
Αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά. Σκουπίζουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό του με λίγο αλάτι. Το αλείφουμε εξωτερικά με τη μαρινάδα τρίβοντας καλά με τα δάχτυλά μας και κάνοντας μασάζ ώστε να απορροφηθεί. Χρησιμοποιούμε όλη την ποσότητα της μαρινάδας. Βάζουμε στην κοιλιά του κοτόπουλου τις φέτες της ντομάτας. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο μέσα σε μια γερή πλαστική σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα και τη δένουμε σφιχτά. Τo βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να μαριναριστεί για 12 ώρες. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο 1 ώρα πριν από το μαγείρεμα ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Τοποθετούμε το κοτόπουλο μέσα σε μια γάστρα, ρίχνουμε τον ζωμό, κλείνουμε με το καπάκι και το βάζουμε στον φούρνο. Περίπου 45΄ αργότερα μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C. Αφού περάσει η πρώτη ώρα ψησίματος, αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά επιπλέον.

Στο διάστημα αυτό, κάθε λίγο το περιχύνουμε με το ζουμάκι που έχει μαζευτεί μέσα στη γάστρα. Το κοτόπουλο είναι έτοιμο όταν η πέτσα ροδίσει και το κρέας έχει ψηθεί καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή φούρνου, πουρέ πατάτας ή σελινόριζας και κάποια δροσερή σαλάτα.

 

Tip για υπέροχο τραγανό ψητό κοτόπουλο
Αν έχουμε χρόνο, στεγνώνουμε το κοτόπουλο πολύ καλά με χαρτί κουζίνας και το βάζουμε ξανά μέσα στο ψυγείο, καλυμμένο με μεμβράνη για μια ώρα τουλάχιστον. Έτσι η πέτσα του θα στεγνώσει και θα γίνει τραγανή στο ψήσιμο. Το βγάζουμε από το ψυγείο μία ώρα πριν το μαγειρέψουμε και το ψήνουμε πάντα σε καυτό φούρνο για να βγει τραγανό απ’ έξω και ζουμερό από μέσα.

 

Φωτογραφίες: Sean Calitz, Mike English, Ant Duncan, Kris Kirkham

 

Δείτε επίσης:
Κουνουπίδι, καρότο, μήλο, πορτοκάλι, παστινάκη: Κάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας σούπες

Σουβλάκια κοτόπουλου με σαλάτα μάνγκο

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά κοτόπουλου και αυγολέμονο με σαφράν