Αέρινη, συννεφένια και ταυτόχρονα τραγανή μαρέγκα απ’ έξω, με μαλακό εσωτερικό που μοιάζει με marshmallow, αφράτη σαντιγί και πολύχρωμα φρέσκα φρούτα από πάνω, η Pavlova (πάβλοβα) είναι ένα γλυκό που συνδυάζει κομψότητα, απλότητα και χάρη. Είναι όσο θεαματικό δείχνει, αλλά πίσω από την ανάλαφρη εικόνα του κρύβεται μια ιστορία γεμάτη πάθος, εθνικούς ανταγωνισμούς και πολλές διαφορετικές εκδοχές.

Η ιστορία μιας μαρέγκας που έγινε εθνικό σύμβολο

Η πάβλοβα πήρε το όνομά της από τη Ρωσίδα πρίμα μπαλαρίνα Anna Pavlova, η οποία περιόδευσε σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1920. Η δημιουργία του γλυκού, σύμφωνα με τον θρύλο, έγινε προς τιμήν της, για να αποτυπώσει σε γεύση την ανάλαφρη και χαριτωμένη παρουσία της στη σκηνή. Εκεί ξεκινά και η μεγάλη διαμάχη σχετικά με τη χώρα που τη δημιούργησε. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία διεκδικούν την πατρότητα με πείσμα. Αν και η πιο διαδεδομένη ιστορία θέλει έναν σεφ ξενοδοχείου στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας να την επινοεί γύρω στο 1926, αυστραλιανά αρχεία δείχνουν παρόμοιες συνταγές μαρέγκας να κυκλοφορούν ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα. Στην πραγματικότητα, πολλές από αυτές τις πρώιμες συνταγές μοιάζουν με γερμανικές «schaumtorte» ή αυστριακές «spanische windtorte», που έφτασαν στην Ωκεανία από μετανάστες.

Η πάβλοβα έγινε γρήγορα δημοφιλής χάρη στην απλότητά της και την προσαρμοστικότητά της στα φρέσκα φρούτα κάθε εποχής και μέχρι σήμερα, παραμένει το απόλυτο, κυρίως ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό, επιδόρπιο σε κάθε αυστραλέζικο ή νεοζηλανδικό τραπέζι, αλλά και μια πρόκληση για τους λάτρεις της μαρέγκας παντού στον κόσμο.

Τα τρία βασικά είδη μαρέγκας βήμα-βήμα από τον Στέλιο Παρλιάρο και χρήσιμες συμβουλές για την τέλεια γαλλική μαρέγκα που θα χρησιμοποιήσουμε σε μπεζέδες, βάσεις για γλυκά, φωλιές για mont blanc και φυσικά για pavlova.

8 συνταγές για να την κάνεις δική σου

Με φρούτα εποχής
Σε αυτή την εκδοχή, σερβίρεται με ζουμερά και γεμάτα άρωμα και γεύση φρούτα εποχής. Κρατάτε τη βάση και τη συνταγή για Ganache montèe vanilla και επιλέγετε τα πιο νόστιμα και ζουμερά φρούτα που θα βρείτε στον πάγκο της λαϊκής αγοράς.

Pavlova με φράουλες και σμέουρα από τον Στέλιο Παρλιάρο
Ο καταψιωμένος pastry chef Στέλιος Παρλιάρος μας συμβουλεύει πως για να θεωρηθεί γνήσια πρέπει να προσθέτουμε πάντα στη μαρέγκα κορν φλάουερ και ξίδι.

Πάβλοβα αλά ελληνικά, με γιαούρτι και σιροπιασμένα σύκα
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο είναι ότι ο καθένας μπορεί να φτιάξει την δική του πάβλοβα. Με γιαούρτι χτυπημένο με ζάχαρη και ξύσμα κουμ κουάτ, με κρέμα λεμονιού από χιώτικα αρωματικά λεμόνια ή με φρέσκο κρητικό ανθότυρο με λίγη βανίλια και από πάνω ροδάκινα ψημένα στο φούρνο, αχλάδια σε κόκκινο κρασί ή εσπρέσο, ή καραμελωμένα σταφύλια με λίγο μέλι


Πάβλοβα σοκολάτας με μαρόν γλασέ
Δίχρωμη βάση μαρέγκας, μους σοκολάτας, μαρόν γλασέ και καραμελωμένα αμύγδαλα από παστέλι αμυγδάλου, κάνουν την πάβλοβα ακόμα πιο απολαυστική!

Πάβλοβα με βατόμουρα
Εύκολη πάβλοβα με βατόμουρα. Το μυστικό βρίσκεται στη μαρέγκα που την κάνει αφράτη και αρωματική. Και από πάνω αεράτη σαντιγί για αμαρτίες δίχως τέλος!

Στο ποτήρι από τον Ηλία Μαμαλάκη
Το κλασικό αυτό επιδόρπιο με την προσθήκη μαρόν γλασέ γίνεται το απόλυτο γιορτινό γλυκό.

Πάβλοβες ατομικές
Θα τη φτιάξετε σε ατομικές μερίδες, για να είναι όλοι οι καλεσμένοι ευχαριστημένοι με τη μερίδα τους και θα τη σερβίρετε με ανάλαφρη Κρέμα Ζαχαροπλαστικής

Πάβλοβα με κάστανα, σοκολάτα και καραμελωμένα φιστίκια
Ο Ηλίας Μαμαλάκης προτείνει αυτή την ανάλαφρη και απολαυστική τούρτα. «Πειράζουμε» την κλασική συνταγή και συνδυάζουμε το αγαπημένο αυστραλέζικο γλύκισμα με κάστανα, σοκολάτα και καραμελωμένα φιστίκια που απογειώνουν τη γεύση του.

Πάβλοβα με φρούτα του δάσους και μους γιαουρτιού
Ανάλαφρη όσο η μαρέγκα αυτή η τούρτα είναι ιδανικό επιδόρπιο για ένα γιορτινό γεύμα. Το κορν Φλάουρ θα βοηθήσει τη μαρέγκα να σταθεί, ενώ η αφράτη σαντιγί θα της δώσει απίστευτη γλύκα. Το στραγγιστό γιαούρτι θα δώσει τη σπιρτάδα που θα το απογειώσει.

Μαρέγκες μαστίχα με κόκκινα φρούτα 
Ο pastry chef Δημήτρης Χρονόπουλος προτείνει αρωματική μαστίχα, τραγανή μαρέγκα και βελούδινη σαντιγί με φρέσκια βανίλια που κάνουν συμμαχία με μια γλυκύτατη μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα του δάσους.

Στεφάνι από μαρεγκάκια με κρέμα σαμπάνια
Μια παρασκευή πολύ εντυπωσιακή και 100% γιορτινή! Θα ταιριάζει τέλεια σε κάθε τραπέζι της εορταστικής περιόδου, και όχι μόνο θα μας γλυκάνει, αλλά θα διακοσμήσει και πολύ ευφάνταστα το τραπέζι.

Διαβάστε επίσης

Αφράτες μαρέγκες και πώς να τις φτιάξετε