Το καλοκαίρι είναι αναμφίβολα η εποχή των φρούτων και οι μαρμελάδες μας δείχνουν τον τρόπο για να κρατήσουμε ζωντανή τη γλύκα τους σε ένα βάζο για όλο τον χρόνο.
Σύκο, σταφύλι, καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, βερίκοκο και αχλάδι συνθέτουν μια ποικιλία χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων. Όλα αυτά τα φρούτα, ανεξαιρέτως, μπορούν να γίνουν μαρμελάδα -άλλωστε ποιο φρούτο ή λαχανικό δεν μπορεί;- για να συνοδεύσει μια φέτα ψωμί στα πρωινά μας ή να κλείσει γλυκά το μεσημεριανό τραπέζι σερβιρισμένη πάνω σε κρύο γιαούρτι.
Μυστικά και τρόπος παρασκευής
Η παρασκευή της μαρμελάδας μπορεί να φαντάζει χρονοβόρα ή δύσκολη -ιδιαίτερα για τους αρχάριους στην κουζίνα- αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεται μόνο 3 βασικά υλικά και συγκεκριμένα βήματα που αν τα ακολουθήσει κανείς με ακρίβεια, το επιτυχημένο αποτέλεσμα θα τον ανταμείψει. Φρούτα, ζάχαρη και νερό βράζουν υπομονετικά στην κατσαρόλα και εμείς χρειάζεται απλά να μείνουμε πιστοί σε ορισμένα tips που αφορούν όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την προετοιμασία των υλικών και των σκευών μαγειρικής μέχρι το βράσιμο και τα τελευταία βήματα πριν βγει η μαρμελάδα από την κατσαρόλα.
Η επιλογή των σωστών φρούτων, η ποσότητα και ποιότητα της ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσουμε, η ακριβής θερμοκρασία βρασμού, ακόμα και το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά κατασκευής της κατσαρόλας, όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό και εμείς έχουμε παρουσιάσει και αναλύσει για εσάς σε προηγούμενο άρθρο όλες τις συμβουλές και τα μυστικά για μια επιτυχημένη σπιτική μαρμελάδα.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε 9 κλασικές αλλά και πιο ιδιαίτερες μαρμελάδες από 7 καλοκαιρινά φρούτα, άλλοτε συνδυασμένα μεταξύ τους και άλλοτε μαζί με μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς ή λικέρ και κρασί για μαρμελάδες που θα θέλετε να φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Δείτε παρακάτω τις συνταγές μας:
Μαρμελάδα σύκο
Χωρίς υπερβολή, η τοπ μαρμελάδα του καλοκαιριού! Προσθέτουμε στη συνταγή κόκκινο κρασί, γλυκάνισο και γαρύφαλο και το γευστικό αποτέλεσμα πραγματικά απογειώνεται!
Μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη
Τη θέση της ζάχαρης σε αυτή την συνταγή έχει πάρει ο χυμός του σταφυλιού και λίγο σιρόπι αγαύης ή μέλι.
Μαρμελάδα ροδάκινου με τζίντζερ
Διανύουμε την εποχή, όπου τα ροδάκινα έχουν την τιμητική τους και για να τα απολαύσουμε ακόμη περισσότερο δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να φτιάξουμε μια πεντανόστιμη μαρμελάδα!
Μαρμελάδα ροδάκινο με βανίλια
Αξιοποιούμε τα ώριμα ροδάκινα του καλοκαιριού κάνοντάς τα μια ωραιότατη μαρμελάδα που θα αρωματίσουμε με φυσική βανίλια!
Μαρμελάδα βερίκοκο
Τα βερίκοκα είναι ένα θρεπτικό αλλά και πολύ γευστικό καλοκαιρινό φρούτο που ταιριάζει σε πολλά γλυκά αλλά μπορεί να γίνει και μαρμελάδα για να συνοδεύσει το πρωινό σας ή το brunch ή να χρησιμεύσει για να φτιάξετε την τέλεια πάστα φλώρα. Αν έχετε συνηθίσει να τρώτε μαρμελάδες που φτιάχνει η μητέρα σας ή η γιαγιά σας, μπορείτε εύκολα να ακολουθήσετε την οικογενειακή παράδοση και να ετοιμάσετε την πιο τέλεια σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο.
Μαρμελάδα βερίκοκο με Amaretto και φιλέ αμυγδάλου
Το αμύγδαλο ταιριάζει γευστικά με το βερίκοκο, γι’ αυτό και εμείς έχουμε μια εναλλακτική πρόταση για μαρμελάδα βερίκοκο με την προσθήκη λικέρ Amaretto και φιλέ αμυγδάλου.
Μαρμελάδα καρπούζι με τις φλούδες του
Τα καρπούζια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα και δεν λείπουν από σχεδόν κανένα σπίτι αυτό το διάστημα. Ωστόσο είναι και ένα φρούτο με μεγάλο food waste, καθώς οι φλούδες του δεν τρώγονται. Υπάρχουν όμως τρόποι να τις εκμεταλλευτούμε και έτσι να καταναλώσουμε ολόκληρο το καρπούζι χωρίς να πετάξουμε τίποτα. Βρήκαμε μια συνταγή για μαρμελάδα καρπούζι που γίνεται εύκολα από τις φλούδες του!
Μαρμελάδα πεπόνι αχλάδι με άρωμα γλυκάνισου
Μια αλλιώτικη καλοκαιρινή μαρμελάδα που κλείνει στο βάζο το πεπόνι παρέα με αχλάδι!
Μαρμελάδα με σύκα και σταφύλια
Σύκα και σταφύλια ενώνουν τη γλύκα τους, κουμπαριάζουν με μοσχάτο κρασί και συγκατοικούν στο ίδιο… βάζο με ανάλατο φιστίκι Αιγίνης, δημιουργώντας την πιο νόστιμη μαρμελάδα!