Μπορεί να τον έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά υλικά της άνοιξης και να φτιάχνουμε τον αρακά κυρίως ως ένα νόστιμο λαδερό, αλλά σίγουρα μπορούμε να φτιάξουμε πολύ περισσότερα νόστιμα πιάτα. Από δροσερές και χορταστικές σαλάτες και βελουτέ σούπες μέχρι εντυπωσιακό ρύζι αλλά και ομελέτα. Ακόμη, ανάμεσα στις συνταγές που ακολουθούν θα βρείτε αρακά που συνοδεύει όχι μόνο το κλασικό κοτόπουλο, αλλά και μοσχάρι, αρνί μέχρι και κουνέλι ή καλαμαράκια!
Φροντίστε αφού τώρα είναι στην καλύτερη εποχή του, να τον προμηθευτείτε φρέσκο και να ξεχάσετε τον κατεψυγμένο, που είναι μια λύση ανάγκης για τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, που δεν τον βρίσκουμε στην αγορά. Μπορεί να θέλει λίγο παραπάνω χρόνο για να τον καθαρίσετε, αλλά πιστέψτε μας η γευστική διαφορά είναι ασύγκριτη. Το ίδιο ισχύει και με τις αγκινάρες, που του ταιριάζουν και πολύ ως συνδυασμός.
Σαλάτες
Σαλάτα με φρέσκο αρακά, γαλοτύρι και φιστίκια Αιγίνης
Μια νόστιμη και πλούσια σαλάτα, που μπορεί να γίνει το τέλειο θρεπτικό γεύμα για το μεσημέρι, αλλά και το βράδυ.
Κους κους με φασολάκια, αρακά και πιπεριές
Το κους κους μαγειρεμένο με εποχικά υλικά, και συγκεκριμένα με μπόλικο «δροσερό» δυόσμο, δίνει ένα χορταστικό «πολύχρωμο» φαγητό.
Σούπες – Πρώτα πιάτα
Σούπα βελουτέ αρακά
Μια βελούδινη, λαχταριστή σούπα φουλ στις βιταμίνες και στα θρεπτικά συστατικά, που σίγουρα θα γίνει από τις αγαπημένες σας.
Σούπα αρακά με κάρι
Αρωματική σούπα με φρέσκο αρακά, που ανοίγει νόστιμα τα ανοιξιάτικα τραπέζια.
Ανοιξιάτικο πιλάφι με αρακά και αγκινάρες
Ένα πολύ νόστιμο πιλάφι με φρέσκα ανοιξιάτικα λαχανικά που θα απολαύσετε ως κυρίως πιάτο, αλλά και ως συνοδευτικό για ψητό κρέας, πουλερικά ή ψάρι στο κυριακάτικο τραπέζι.
Ομελέτα φούρνου με φρέσκο αρακά και σαλάμι μπίρας
Οι ομελέτες φούρνου είναι από τα πιάτα που αγαπάμε πολύ. Εδώ προτείνουμε μια ωραιότατη εκδοχή με φρέσκο αρακά- που τώρα είναι στα καλύτερά του- και σαλάμι μπίρας.
Λαδερά
Αρακάς λαδερός
Είναι η εποχή του φρέσκου αρακά, κι έτσι τον απολαμβάνουμε σε μία απλή συνταγή, που έχει ωραία αρώματα από φρέσκα μυρωδικά.
Αρακάς με πιπεριές Φλωρίνης
Ο γλυκός αρακάς μπορεί να μοιάζει βαρετός, όταν όμως συνδυάζεται με διάφορα λαχανικά, όπως με την πιπεριά Φλωρίνης, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιπλέον νοστιμιά!
Αγκινάρες με αρακά και φρέσκο μάραθο
Ένα πολύ νόστιμο λαδερό, με φρέσκα λαχανικά της άνοιξης, που ταιριάζει πολύ στο καθημερινό και σαρακοστιανό τραπέζι.
Αρακάς με μπαχάρι και κανέλα
Μια συνταγή της γιαγιάς της Εύας Μονοχάρη, της Βασιλικής, που σε όλα της τα κοκκινιστά φαγητά έβαζε τον δικό της πελτέ, μπαχάρι, κανέλα και μαύρο πιπέρι. Έτσι τη φτιάχνει πολλά λαδερά κι αυτή χρόνια τώρα.
Νιόκι με κρέμα, μπέικον και αρακά
Ο σεφ Γιώργος Δημητρακόπουλος ετοιμάζει λαχταριστά νιόκι με μπέικον, κρέμα γάλακτος και λίγο αρακά. Ένα νόστιμο ορεκτικό ή κυρίως πιάτο με ιταλικό αέρα που δεν θα αφήσει ασυγκίνητους τους λάτρεις της πατάτας.
Αρακάς και κουκιά με πικάντικη σάλτσα, ρύζι και τηγανητά κρεμμύδια… όνειρο
Ένα ελαφρύ και κλασικό λαδερό, ο αρακάς με τα κουκιά, που το συνοδεύουμε με ρύζι και το γαρνίρουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια.
Μοσχάρι λεμονάτο με αρακά
Αυτό το φαγητό με μοσχαράκι και αρακά είναι μια τέλεια πρόταση για μεσημεριανό, που θα αρέσει πολύ και στα παιδιά.
Αρνίσια παϊδάκια με κύμινο, αρακά και σαλάτα με φακές
Τα αγαπημένα μας αρνίσια παϊδάκια μαριναρισμένα σε ντομάτα, πάπρικα, κύμινο και τζίντζερ με φακές και αρακά. Μια διαφορετική γευστική πρόταση, ένα πιάτο με ξεχωριστά αρώματα που ετοιμάζεται πολύ εύκολα και ξεχωρίζει στο κυριακάτικο τραπέζι.
Κοτόπουλο με καρότα και αρακά
Ένα νόστιμο πιάτο με κοτόπουλο, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι.
Κουνέλι με άγριες αγκινάρες, αρακά και σαφράν
Σε αυτήν τη συνταγή βάζουμε κουνέλι με αρωματικό σαφράν στην κατσαρόλα μαζί με τρυφερές αγκινάρες και αρακά και έχουμε έτοιμο ένα υπέροχο λεμονάτο φαγητό.
Καλαμαράκια φούρνου με πουρέ αρακά
Τα καλαμαράκια μαρινάρονται σε λεμόνι, θυμάρι καυτερή πιπερίτσα και ελαιόλαδο, ψήνονται στο φούρνο και κάνουν ένα ωραίο ανοιξιάτικο πιάτο σερβιρισμένα με πουρέ αρακά.