Το χταπόδι αυτό το πολύ ξεχωριστό θαλασσινό, αν μαγειρευτεί σωστά, μας ανταμείβει με έναν πρώτης τάξεως μεζέ, που ταιριάζει ιδανικά με ένα ούζο ή τσίπουρο.
Αν πάλι, το συνδυάσετε με κάποιο ζυμαρικό, με ρύζι, με πατάτες ακόμα και με λαχανικά της εποχής ή άλλα θαλασσινά γίνεται ένα απολαυστικό κυρίως πιάτο, ό,τι πρέπει για να έχει το γεύμα μας καλοκαιρινό ύφος. Εμείς επιλέξαμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτή τη φορά όχι τα μεζεδάκια, αλλά τα νόστιμα φαγητά που μπορούν να γίνουν με αυτή την υπέροχη πρώτη ύλη.
Να έχετε υπόψη σας ότι το χταπόδι εκτός από νόστιμο είναι και πολύ θρεπτικό, καθώς μεταξύ άλλων είναι πλούσια πηγή άπαχης πρωτεΐνης, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, καθώς και των πολύτιμων Ω3 λιπαρών οξέων. Οπότε έχετε και αυτούς τους λόγους για να το εντάξετε στη διατροφή σας.
Οι κλασικές
Παραδοσιακό χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Μια κλασική και αγαπημένη συνταγή για να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας…
Χταπόδι στιφάδο
Λιτή και εύκολη αυτή η συνταγή για χταπόδι στιφάδο. Σιγοβράζουμε με απλά υλικά και σε μία ώρα έχουμε το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο.
Χταπόδι με μουστάρδα και μέλι
Μία πολύ νόστιμη συνταγή για χταπόδι, που θα απολαύσετε ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Σερβίρετε με κρασί ή ούζο.
Χταπόδι κοκκινιστό με πατάτες
Σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα, στη συνέχεια προσθέτουμε πατάτες και γίνεται ένα πεντανόστιμο και νηστίσιμο φαγάκι.
Οι πιο ιδιαίτερες
Κριθαρότο με χταπόδι και κρασί Vinsanto
Ένα απίστευτα νόστιμο πιάτο με τη γλύκα του Vinsanto να δίνει στο χταπόδι μια απαράμιλλη νοστιμιά.
Ταλιατέλες με χταπόδι, ελιές και κάππαρη
Έχουμε συνηθίσει να το μαγειρεύουμε με κοφτό μακαρονάκι και σε αυτή τη συνταγή όμως με τις ταλιατέλες είναι εξίσου απολαυστικό. Αυτή η μακαρονάδα είναι ιδανική για καλοκαιρινά τραπέζια.
Πικάντικο χταπόδι με πλιγούρι
Η μοντέρνα εκδοχή του κλασσικού, σε ένα υγιεινό συνδυασμό με πλιγούρι που θα γίνει από τις πλέον αγαπημένες σας επιλογές.
Συριανό χταπόδι με αρωματικά, κάππαρη και λιαστή ντομάτα
Ένας εξαιρετικός μεζές ή πρώτο πιάτο. Η συνταγή προσαρμόστηκε από μια συνταγή του βιβλίου «Γεύσεις Συριανού Σπιτιού», εκδόσεις Πρέκας, Σύρος 2001.
Χταπόδι στιφάδο με δαμάσκηνα σε κριθαράκι
Μια πολύ δημιουργική συνταγή όπου προστίθενται γλυκά στοιχεία όπως δαμάσκηνα και κρασί Μαυροδάφνη αλλά και ξινά όπως ξίδι για ισορροπία και εντάσεις με πληθωρική σάλτσα από τομάτες πομοντόρια και μπόλικα μπαχαρικά.
Σπαγγέτι με χταπόδι, κουκουνάρι και σταφίδες
Μια μακαρονάδα που θα σάς κάνει να νιώσετε ότι βρίσκεστε σε καλοκαιρινή ραστώνη απολαμβάνοντάς την σε ταβερνάκι δίπλα στο κύμα.
Λαγωτό με σουπιά και χταπόδι, φρέσκια ντομάτα και μαυροδάφνη
Σουπιά και χταπόδι δένουν ωραία με μια σάλτσα ντομάτας και συνοδεύονται από γευστικότατη καρυδάτη σκορδαλιά. Σερβίρεται ωραία με ρύζι.
Ρεβιθάδα με χταπόδι
Ένα χορταστικό και ιδιαίτερο, νηστίσιμο φαγητό, που συνδυάζει θαλασσινά και όσπρια.
Χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια στη γάστρα
Μια λαχταριστή συνταγή που εξασφάλισε για μας ο sous chef στο εστιατόριο Salonica, Δημήτρης Τζιοβάρας, η οποία το συνδυάζει με τα μαυρομάτικα φασόλια.
Χταπόδι με φασολάκια
Ένα νόστιμο πιάτο που ταιριάζει πολύ όχι μόνο στο καθημερινό τραπέζι, αλλά μπορεί να γίνει ορεκτικός μεζές σε μια μάζωξη για ούζο ή τσίπουρο. Στην τελευταία περίπτωση θα μειώσετε την ποσότητα των υλικών σας σας τουλάχιστον στο μισό.
Μπάμιες με χταπόδι
Ένα νόστιμο πιάτο, που μπορείτε να φτιάξετε με φρέσκες μπάμιες όταν είναι στην εποχή τους, ή με κατεψυγμένες.
Πολύχρωμες πιπεριές γεμιστές με χταποδόρυζο
Εναλλακτικά γεμιστά, ιδανικά και για όταν θέλουμε ένα ελαφρύ πιάτο με θαλασσινό άρωμα.