Βάζουμε στο μαγειρικό μικροσκόπιο του Cantina ένα από τα πιο αγαπημένα ζυμαρικά ανά τον κόσμο, το κουσκούς. Μαθαίνουμε τι είναι και πώς μαγειρεύεται και προτείνουμε μερικούς νόστιμους τρόπους να το απολαύσετε.

Τι είναι
Χοντροκομμένο σιτάρι το οποίο προβράζεται σε ατμό και στη συνέχεια αποξηραίνεται. Η ενυδάτωσή του πριν τη χρήση γίνεται εύκολα σε ζεστό νερό.

Πώς μαγειρεύεται
Όπως τα ζυμαρικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη μαροκινή κουζίνα η λέξη κουσκούς είναι συνώνυμη με τη λέξη φαγητό. Το κουσκούς χρησιμοποιείται και από πολλές άλλες μεσογειακές χώρες και το μαγείρεμά του είναι πολύ απλό, αρκεί να είστε προσεκτικοί στην αναλογία του νερού ώστε να μη λασπώσει. Η διαδικασία έχει ως εξής:

*Βράζετε σε μια κατσαρόλα νερό που αλατίζετε ελαφρά.
*Μόλις το νερό βράσει, σβήνετε τη φωτιά και ρίχνετε το ζυμαρικό μαζί με λίγο ελαιόλαδο.
*Ανακατεύετε και καλύπτετε το σκεύος. Αφήνετε το κους κους να φουσκώσει για 5 λεπτά.
*Όταν έχει μαλακώσει-αλλά όχι λασπώσει- ρίχνετε ένα ακόμα ανακάτεμα και προσθέτετε λίγο βούτυρο.

Tips
* Για να μην σάς λασπώσει, θα πρέπει να υπολογίσετε σωστά την ποσότητα του νερού. Η αναλογία κουσκούς-νερού 1:1 είναι ιδανική.
* Ταιριάζει υπέροχα με λαχανικά ή αποξηραμένα φρούτα όμως είναι υπέροχο απλά με λίγο αγελαδινό βούτυρο ή ραντισμένο με ελάχιστο αρωματισμένο ή απλό ελαιόλαδο.
* Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γεύση του προσθέτοντας έναν κύβο ζωμού (πουλερικών, κρέατος ή λαχανικών) στο νερό, ή μπαχαρικά.

Μερικές νόστιμες προτάσεις από το Cantina

Λαβράκι με κουσκούς και παντζάρια: Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Κοτόπουλο με γέμιση από ξερά σύκα, μυρωδικά, κουσκούς και κρασί: Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Nτομάτες γεμιστές με κουσκούς, φέτα και βασιλικό: Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Σολομός ψητός με κρεμμυδάκι σοτέ και αρωματικό κουσκούς: Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Ζυμαρικό κουσκούς με αρνί και σάλτσα μπαχαράτ: Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ