Η συνάντηση στην ταβέρνα έχει τελειώσει με χαρές, γέλια και τσουγκρίσματα με υποσχέσεις για τα επόμενα.  Τα ορεκτικά, οι μεζέδες, τα κυρίως με ψητά της ώρας και φαγητά παρηγοριάς δεν μπορούν να κρύψουν το χαμόγελο που έχει ζωγραφιστεί στα πρόσωπα και οι κοιλιές είναι εμφανώς φουσκωμένες. Ωστόσο, πάντα υπάρχει αυτή η λαχτάρα της προσμονής για το κέρασμα και την πολυπόθητη φράση που κλείνει γλυκά το γεύμα: «Γλυκάκι να σας κεράσουμε;»

Συχνά, σε αυτό το στάδιο τα βλέμματα σταυρώνονται, κανείς δεν αντέχει να φάει λίγο ακόμη, αλλά και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Με ή χωρίς καφεδάκι, η απάντηση είναι πάντα θετική.

Κάπως έτσι διαμορφώθηκαν τα παραδοσιακά ελληνικά επιδόρπια της ελληνικής ταβέρνας. Χαλβάδες στις νηστείες, κρέμα καραμελέ ή εκμέκ και άλλα σιροπιαστά τους πιο κρύους μήνες, γλυκά ψυγείου τους καλοκαιρινούς μήνες και καρυδόπιτα με ή χωρίς μία μπάλα παγωτό, ανάλογα τα κέφια και την εποχή.

Στο Cantina συγκεντρώσαμε τις συνταγές από 7 παραδοσιακά ελληνικά επιδόρπια που σερβίρονται συνήθως ως κέρασμα για να κλείσει το γεύμα και τις μοιραζόμαστε μαζί σας.

Κρύο γλυκό ψυγείου με κρέμα και ζελέ
Το συγκεκριμένο γλυκό με την κρέμα βανίλιας και το ζελέ θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και «παραδοσιακό». Το πρωτοδοκιμάσαμε ως παιδιά και συνεχίζουμε να το φτιάχνουμε κι εμείς όταν θέλουμε ένα δροσερό και νόστιμο κέρασμα για μικρούς και μεγάλους.

Κρέμα καραμελέ – Η συνταγή της νοσταλγικής γεύσης που μας μεγάλωσε
Από τη δημοτικότητά του τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, η κρέμα καραμελέ έχει καταφέρει να κρατήσει μία νοσταλγική θέση στις καρδιές μας

Σπιτικό γιαούρτι με χειροποίητο γλυκό του κουταλιού
To σπιτικό γιαούρτι με χειροποίητο γλυκό του κουταλιού είναι ένα από τα παραδοσιακά ελληνικά επιδόρπια που σερβίρονται συνήθως, ανάλογα με την ταβέρνα και την περιοχή, ως κέρασμα, για να κλείσει γλυκά το γεύμα

Σπιτική καρυδόπιτα με μια μπάλα παγωτό – γιατί έτσι την αγαπάμε
Δεν υπάρχει πιο παρηγορητικό επιδόρπιο από ένα κομμάτι σπιτική και αφράτη καρυδόπιτα που σερβίρεται με μπάλα παγωτό καϊμάκι, βανίλια ή και σοκολάτα

Εκμέκ κανταΐφι: Το παραδοσιακό γλυκό που περνά από γενιά σε γενιά
Το εκμέκ κανταΐφι αποτελεί ένα παραδοσιακό ανατολίτικο γλυκό, του οποίου η συνταγή περνά από γενιά σε γενιά, καθώς ο συνδυασμός του σιροπιαστού με την κρέμα είναι αξεπέραστος.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς
Τα παραδοσιακά ελληνικά επιδόρπια όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, σερβίρονται συνήθως, ανάλογα με την ταβέρνα και την περιοχή, ως κέρασμα, για να κλείσει γλυκά το γεύμα

Φτιάχνουμε στο σπίτι τον χαλβά του μπακάλη
Μία πολύ εύκολη συνταγή για να φτιάξουμε στο σπίτι έναν πεντανόστιμο χαλβά με ταχίνι και ξηρούς καρπούς.

Δείτε επίσης

Γλυκά ταψιού: 25 συνταγές γεμάτες αρώματα και αναμνήσεις