Λατρεύουμε τα αυγά και τώρα το καλοκαίρι ο συνδυασμός τους με φρέσκια ντομάτα στο τηγάνι τα κάνει πραγματικά ακαταμάχητα. Τώρα αν τα αποκαλείτε καγιανά (τούρκικης προέλευσης λέξη) ή στραπατσάδα (από το ιταλικό uova strapazzate, που σημαίνει αυγά χτυπημένα) έχει μάλλον να κάνει με το σε ποια περιοχή της Ελλάδος βρίσκεστε ή από ποια κατάγεστε.
Στην Πελοπόννησο, για παράδειγμα, ονομάζουν καγιανά μια ομελέτα με κρεμμύδι και ντομάτες, ενώ στη Μάνη που έχουν το σύγκλινο βάζουν και λίγο από αυτό το νόστιμο αλλαντικό για έξτρα γεύση. Κάθε τόπος έχει και τις δικές του τοπικές ονομασίες όπως για παράδειγμα «ήλιος» στη Μύκονο, αλλά και τις δικές του προσθήκες υλικών όπως στην Κέρκυρα, που βάζουν ζωμό από κόκαλα και βούτυρο. Στη Θεσσαλονίκη πάλι βάζουν καυτερή κόκκινη πιπεριά και μπόλικο πιπέρι, οπότε είναι για τους πιο θαρραλέους.
Από εκεί και πέρα, η φαντασία του καθενός και οι προσωπικές προτιμήσεις του φτιάχνουν υπέροχες τηγανιές με αυγά, ντομάτα και ό,τι βάλει ο νους του: η φέτα είναι από τα must συστατικά, καθώς και άλλα κίτρινα τυριά, άλλοι προσθέτουν πιπεριές, ενώ και τα αλλαντικά με έντονη γεύση -όπως το λουκάνικο, ο καβουρμάς ή ο παστουρμάς- παίζουν πολύ .
Εμείς σας έχουμε κλασικές προτάσεις, αλλά και πιο μερακλίδικες, με επιρροές από διάφορα μέρη της χώρας, αλλά και από έθνικ κουζίνες, όπως η ινδική ή η μεξικάνικη. Πάρτε ιδέες και φτιάξτε τις αγαπημένες σας συνταγές όλο το καλοκαίρι!
Δείτε παρακάτω τις προτάσεις μας:
Καγιανάς, ο ελληνικός
Το μυστικό εδώ είναι να χρησιμοποιήσουμε ώριμες ντομάτες, τις οποίες θα τις μαγειρέψουμε τόσο όσο να χάσουν τα υγρά τους.
Καγιανάς με πιπεριές και τυριά
Η κλασική ομελέτα που φτιάχνουν στην Πελοπόννησο και περιέχει κρεμμύδι και ντομάτες, σε αντίθεση με τη στραπατσάδα, που είναι μόνο με αυγά και ντομάτες. Προσθέσαμε πιπεριές και τυριά για να τον εμπλουτίσουμε σε χρώμα και γεύση.
Στραπατσάδα με ντομάτα και σύγκλινο
Ένα γρήγορο και νόστιμο φαγητό. Στην Πελοπόννησο λέγεται καγιανάς. Εδώ του έχουμε προσθέσει και σύγκλινο από τη Μάνη.
Στραπατσάδα με παστουρμά
Η έντονη προσωπικότητα του παστουρμά έρχεται και δένει με τη νόστιμη στραπατσάδα και κάνουν ένα πεντανόστιμο πιάτο!
Στραπατσάδα σε 2 έθνικ εκδοχές
Strapazzare, στραπατσάδα! Η αυτού μεγαλειότης, το αυγό, στις πιο καλοκαιρινές εκδοχές του. Εδώ σας παρουσιάζουμε την ινδική και τη μεξικάνικη εκδοχή.
Αυγά σε σάλτσα ντομάτας με φέτα
Αυγά με ντομάτα ή αλλιώς στραπατσάδα ή καγιανάς: ένα νόστιμο, εύκολο και καλοκαιρινό πιάτο!
Τρυπημένη πίτα με τηγανητό αυγό και σάλτσα στραπατσάδας
Συνδυάζουμε το κλασικό τηγανητό αυγό με τυράκι και πίτα και φτιάχνουμε το πιο νόστιμο και εύκολο μεζεδάκι.