Η Εύα Μονοχάρη, aka Funky Cook, είναι food blogger του ομώνυμου site και συνεργάτιδα του Olive. Μαγειρεύει κυρίως ελληνικά, παραδοσιακά πιάτα.
«Ο χώρος της εστίασης είναι «δύσκολος» για μια γυναίκα. Ο δικός μου χώρος (το blogging και η διαδικτυακή μαγειρική) είναι κυρίως γυναικοκρατούμενος, αλλά τις χειρότερες κριτικές για την πορεία μου, εγώ και οι υπόλοιπες bloggers γυναίκες, τις έχουμε λάβει από άντρες, κυρίως επαγγελματίες μαγείρους σεφ. Συγκεκριμένα την απαξίωση ότι εμείς είμαστε νοικοκυρές, που απλά μαγειρεύουμε. Εν τω μεταξύ, ποτέ δεν κατάλαβα ποιο είναι το “κακό” του να είναι μια γυναίκα νοικοκυρά.
Μιλώντας συχνά με γυναίκες από τον χώρο της εστίασης, οι περισσότερες από αυτές έχουν βιώσει αντίστοιχα συναισθήματα κατά καιρούς και ανά περιπτώσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις ανδρών που στηρίζουν και σέβονται. Πιστεύω πως οι νέοι άνδρες έχουν τη διάθεση να παραμερίσουν όλα αυτά τα κατάλοιπα και πλέον σέβονται, αποδέχονται και αναγνωρίζουν τη γυναίκα, όπως της αξίζει.
Μεγάλωσα σε μια γυναικοκρατούμενη οικογένεια, αυτό που έμαθα και συνεχίζω να μαθαίνω είναι ότι είμαστε άνθρωποι με προσωπικότητα μοναδική, όχι αρσενικά-όχι θηλυκά, δεν υπάρχει “πρέπει”, υπάρχει επιλέγω να συνυπάρχω με σεβασμό στη ζωή και στη δουλειά. Οι συνθήκες –και οι άνθρωποι– που με μεγάλωσαν με έμαθαν να μάχομαι για το καλύτερο και όσα αγαπώ. Πιστεύω ότι αυτός ο κόσμος αντιλαμβάνεται ουσιαστικά τα λάθη του, και αν όχι για εμένα, τουλάχιστον για τις επόμενες γενιές γυναικών τα πράγματα θα είναι όπως τους αξίζει.
Μέχρι τότε ένα-δύο πράγματα είναι πλέον δεδομένα για εμάς τις γυναίκες. Επαγγελματικά δεν υπάρχει “άβατο”, βγαίνουμε και διεκδικούμε τα όνειρά μας δυνατά, ταυτόχρονα συνεχίζουμε να είμαστε αλληλέγγυες και να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, δείχνοντας σε όλους πόσο σπουδαία πράγματα μπορούμε να κατορθώσουμε ως γυναίκες!»
Δείτε παρακάτω και 5 συνταγές της:
Το σπανακόρυζο αλλιώς, με τραχανά αντί για ρύζι
Το σπανακόρυζο είναι από τα ελάχιστα φαγητά που δεν αγαπά η εξάχρονη κόρη μου, αγαπά όμως αυτό εδώ το γιαχνιστό σπανάκι με την ντομάτα και τον τραχανά.
Κεφτεδάκια πολίτικα
Τα πολίτικα κεφτεδάκια αυτής της συνταγής είναι βασισμένα στα μοναδικά, πεντανόστιμα κεφτεδάκια μιας μοναδικής μαγείρισσας, της κυρίας Κατίνας της Πολίτισσας, που σίγουρα είχαν πλιγούρι στα συστατικά τους!
Πώς να φτιάξετε πεϊνιρλί βήμα-βήμα
Όταν «γνώρισα» τη σπουδαία Εύη Βουτσινά μέσα από τα βιβλία της, ο τρόπος που ξετύλιγε το κουβάρι για την ελληνική γαστρονομία και την ιστορία της με κέρδισε αμέσως και συνεχίζει να με επηρεάζει κάθε φορά που επιστρέφω στα βιβλία της. Όπως και η ίδια λέει, με ένα ζυμάρι και δυο υλικά είχες φαγητό. Η ζύμη του πεϊνιρλί είναι φτιαγμένη με μία από τις συνταγές της για ένα γιορτινό ψωμί. Είναι μια ζύμη πασπαρτού, για γλυκά και αλμυρά αρτοσκευάσματα, ήταν από τις πρώτες ζύμες που καταπιάστηκα και η πιο αγαπημένη μου.
Αλμυρή κολοκυθόπιτα με χειροποίητο φύλλο
Οι πίτες και τα γλυκά του κουταλιού που έφτιαχνε η γιαγιά Ευτυχία ήταν επάξια φημισμένα! Η αλμυρή κολοκυθόπιτα είναι μια δική μου παραλλαγή, το δε χειροποίητο φύλλο της αξεπέραστο.
Τας κεμπάπ με αρνάκι και πιλάφι
Άραγε χωράνε 2 γυναίκες στην ίδια κουζίνα; Δύο γυναίκες, η μητέρα μου Ευτυχία και η δεύτερη «μητέρα» μου Χρυσάνθη, που μύησε τη μαμά μου στην υπέροχη μαγειρική της, αλλά δεν έπαυε να τη συμβουλεύεται για όσα δεν ήξερε. Αυτό το τας κεμπάπ με αρνάκι και πιλάφι ήταν από τα καλύτερα φαγητά τους!
Φωτογραφίες, food styling: Εύα Μονοχάρη