Μια μαγείρισσα- θρύλος που ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής κουζίνας, που γνωρίζει και σέβεται την ιστορία της, που δεν διστάζει να τολμά.
«Η Μπουκαδούρα στην Ακτή Ελιάς στη Χαλκιδική είναι μια όμορφη ταβέρνα πάνω στα βράχια, απομονωμένη από τον ανταγωνισμό της πόλης. Το παλιό αυτό σπίτι, κληρονομιά των παππούδων, με βοήθησε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Για καθαρά βιοποριστικούς λόγους στην αρχή έγινε το βασίλειό μου. Εγώ ήμουν η μαγείρισσα και με πολλές δυσκολίες στην αρχή και με λίγα άτομα, κυρίως γυναίκες, δουλεύαμε με σεβασμό η μία στην άλλη. Ένιωθα πως είχα να ανταγωνιστώ τον εαυτό μου και μόνο. Χρειαζόταν να μην ακούω τίποτε, να σφίγγω τα δόντια και να κάνω τα ξινά γλυκά, ιδίως όταν έξω περιμένουν να σερβιριστούν πενήντα άτομα που πρέπει να βρουν το φαγητό σου νόστιμο, να εισπράξουν την αγάπη που έβαλες για να το μαγειρέψεις και να το ευχαριστηθούν. Στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν, όμως πάντα στάθηκα δυνατή απέναντι στην αδικία, στην αχαριστία και στις κακές συμπεριφορές. Πρέπει εμείς οι γυναίκες να μάθουμε να διεκδικούμε τον σεβασμό χωρίς να σωπαίνουμε και πάντα να το κάνουμε με ευγένεια. Η ευγένεια και ο σεβασμός είναι κανόνας στην κουζίνα και στη ζωή μου. Θεωρώ πως ο δυναμισμός και η πίστη στις αρχές μας είναι ο μπούσουλας για κάθε δουλειά. Έτσι έμαθα στο σπίτι μου, έτσι λειτουργώ και στο μαγαζί. Η δύναμή μου είναι το παιδί μου, το εγγόνι μου, η μνήμη των γονιών και των παππούδων μου.
Με δίδαξαν να σέβομαι τον άνθρωπο, τον πελάτη, αλλά πάνω απ’ όλα τον εαυτό μου. Στις γυναίκες που τώρα ξεκινούν, μια συμβουλή έχω να δώσω. Να πιστεύουν στον εαυτό τους, στην ψυχή τους, στα χέρια τους, στο μυαλό τους, να μη σωπαίνουν και να διεκδικούν το δίκιο τους».

Δείτε παρακάτω και 5 συνταγές της:

Παστίτσιο
Η Γιώτα Κουφαδάκη μάς φτιάχνει το αγαπημένο φαγητό του εγγονού της, στην κλασική, αγαπημένη μας εκδοχή, δίνοντάς μας τις μικρές λεπτομέρειες που είναι σημαντικές για την επιτυχία του.

Ψήμα ή πασχαλιάτικο κατσικάκι
Μια συνταγή με κατσικάκι στον φούρνο με ρύζι, που συνηθίζουν να φτιάχνουν το Πάσχα στη Χαλκιδική, επέλεξε για μας η Γιώτα Κουφαδάκη κι εμείς την προτείνουμε για το Κυριακάτικο τραπέζι.

Κακαβιά
Εδώ η σεφ μάς φτιάχνει το αγαπημένο πιάτο του γιου της, που όπως λέει η ίδια, δεν θέλει πολλά – πολλά και όχι πολύ ώρα στη φωτιά.

Φασόλια πλακί
Η Γιώτα Κουφαδάκη μάς έδωσε μια απλή συνταγή για άσπρα φασόλια, που ποτέ δεν θα πειράξει γιατί έτσι την έκανε η γιαγιά της.

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο

Η Γιώτα Κουφαδάκη από την πολυβραβευμένη Μπουκαδούρα της Χαλκιδικής μας δίνει τη συνταγή για το αγαπημένο της πιάτο, με πρωταγωνιστή το λάχανο που είναι τώρα στην εποχή του!