Η Σταυριανή Ζερβακάκου, έπειτα από μια επιτυχημένη πορεία εντός και εκτός Αθηνών, ετοιμάζει την πρώτη δική της επαγγελματική στέγη στην πατρίδα της, τη Μάνη.

«Η θέση της γυναίκας στην κουζίνα έχει αρχίσει να γίνεται πιο εύπεπτη τα τελευταία χρόνια. Ακούμε μάλιστα συχνά αρσενικές δηλώσεις, ότι «κουζίνα χωρίς γυναίκα δεν γίνεται, ότι η καλύτερη sous chef που είχα ποτέ ήταν γυναίκα, ότι είναι καθαρές και σκυλιά του πολέμου». Ακούμε, σπάνια όμως, να αποκαλούνται πρωτοπόρες, τιτανοτεράστιες, μεγάλες δασκάλες και όλα αυτά τα ευλογογενίστικα κοσμητικά που ανταλλάσσονται μεταξύ των
ανδρών συναδέλφων. Για την ακρίβεια, ακούμε συχνά ότι η τάδε είναι ιδιότροπη, υπερβολική, ευαίσθητη, γκρινιάρα, κυρίως όταν συμβαίνουν μηνύσιμες λόγω ακραίας συμπεριφοράς πράξεις και λεκτική βία από άνδρες συναδέλφους.

Δεν είναι δύσκολο για μια γυναίκα να μπει στην κουζίνα, είναι σαφώς δυσκολότερο να καταλάβει τη θέση της σεφ ‒προς το παρόν‒ κι αν την καταλάβει, δεν θα αναγνωριστεί το ίδιο γενναιόδωρα και με βεγγαλικά να σκάνε, ακόμα κι αν είναι καλύτερη από τον μέσο όρο. Κι όταν συμβαίνει είναι η σπάνια εξαίρεση στον κανόνα. Οι περισσότερες γυναίκες με τις οποίες είχα την τύχη να συνεργαστώ είναι αφοσιωμένες, αποτελεσματικές, πρόθυμες να βοηθήσουν τους συναδέλφους, ορεξάτες, ακριβείς, με ιδέες και συνειδητοποιημένες ως προς την επιλογή τους να κάνουν το άκρως ξεβολευτικό αυτό επάγγελμα.

Σταθμός στη ζωή μου ήταν όταν έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή μου από τη σχολή, μια σπουδαία και αναγνωρισμένη σεφ μού έδωσε μια κουζίνα ολόδική μου. Αισθάνομαι ότι πρέπει να κάνω το ίδιο, όλες μας. Καθεμία με τον τρόπο που μπορεί, από εκεί που μπορεί, χωρίς καχυποψία και ανταγωνισμό. Πρέπει να στηρίζουμε τη δουλειά η μία της άλλης, να βρισκόμαστε και να μαγειρεύουμε μαζί πού και πού, να μιλάμε για όσα μας πιέζουν, για όσα προσπαθούν να πλήξουν την αντίληψή μας και να αποδομήσουν το ταλέντο μας. Επειδή η οικογένεια δεν καταφέρνει να ενδυναμώνει πάντα, όσο κι αν αυτός είναι ο ρόλος της, οφείλουμε να ενδυναμώνουμε η μία την άλλη.»

Δείτε παρακάτω και 5 συνταγές της:

Παλαμίδα με νούμπουλο, κουκουνάρι και πράσινες ντομάτες πλακί
Αυτό το ψάρι η σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου το ψήνει σε βούτυρο και το σερβίρει πάνω σε πράσινες ντομάτες πλακί με κορινθιακή σταφίδα, νούμπουλο και κουκουνάρι.

Μαρινάτα λούπινα
Η Σταυριανή Ζερβακάκου μας δίνει μια πολύ εύκολη συνταγή για έναν ξεχωριστό καρπό που αγαπούν πολύ στη Μάνη, τα λούπινα. Δύο φέτες φρυγανισμένου ψωμιού με προζύμι ολοκληρώνουν την ευτυχία.

Μανιάτικα λαζάνια με λευκό καγιανά και μυζήθρα
Φτιάχνουμε Μανιάτικα λαζάνια με λευκό καγιανά και μυζήθρα και τα απολαμβάνουμε σε μια διαφορετική εκδοχή. Βάζουμε και τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Θασιώτικοι γιουφκάδες με ρεβίθια, φιλέτο χριστόψαρου, μύδια, σύγλινο Μάνης και σφέλα
Σε αυτή τη συνταγή η Σταυριανή Ζερβακάκου συνδυάζει μοναδικά τα ζυμαρικά με ψάρι, θαλασσινά. κρέας και τυρί όλα σε ένα πιάτο!

Σαλιγκάρια σύβραση με σύγλινο και ξινό τραχανά στο ζουμί του
Εδώ η σεφ φτιάχνει έναν πολύ ξεχωριστό τραχανά με σαλιγκάρια και βάζει τη μανιάτικη πινελιά του σύγκλινου και πολλά μυρωδικά για να τον αρωματίσει.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Γιάννης Μπουροδήμος- Φωτογραφία: STUDIO M