Η Μαρία Διακάτου, ερευνήτρια της ελληνικής κουζίνας, με ρίζες από τις Κυκλάδες και το Ιόνιο, μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της στον χώρο της μαγειρικής.

«Το λίκνο της μαγειρικής μου ταυτότητας κατασκευάστηκε μέσα σε μια κατσαρόλα, όπου σιγόβραζε τη φάβα η γιαγιά μου. Τα μάτια μου παρακολουθούσαν το σταθερό λίκνισμα του φαγητού, καθώς το ανάδευε λέγοντάς μου: “Βλέπεις; Έτσι απαλά, όπως κοιμίζουν τα μωρά”. Η απόφασή μου να λικνίζω φαγητά και να φροντίζω με τρυφεράδα υλικά σε ταψιά και κατσαρόλες δεν βρήκε καμία τύχη οικογενειακής υποστήριξης, δεδομένου ότι “για όνομα του Θεού, πού ακούστηκε κορίτσι πράμα να δουλεύει νύχτα σε ταβέρνες}. Κι αυτό το “σε ταβέρνες” με στόμφο υποτιμητικό.

Τα χρόνια πέρασαν, το κορίτσι μεγάλωσε και αίφνης η υποτίμηση αποσύρθηκε. Όλα ξαφνικά άρχισαν να γυαλίζουν στη μαγειρική,περασμένα με ένα καλογυαλισμένο λούστρο και γέννησε τους καινούριους σταρ της εποχής.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι δυσκολίες ήταν πολλές. Χρειαζόταν αγώνας για να αποδείξει μια γυναίκα ότι μπορεί εργαζόμενη να συμβάλει στην τέρψη του ουρανίσκου και άλλων πλην του οικογενειακού περιβάλλοντος. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Ο χώρος, όμως, εξακολουθεί να έχει την ανάγκη ηθικής προσέγγισης στο αντικείμενο και τους ανθρώπους του. Λείπει ο σεβασμός ένθεν και ένθεν. Στις νεαρές κυρίες που μπαίνουν σε αυτό τον στίβο θα έλεγα να διαβάσουν πολύ και να διαβάσουν τον εαυτό τους. Και να δώσουν στη δουλειά τους αυτό που κανένας άντρας δεν έχει λόγω της φύσης του: το τρυφερό βλέμμα της τροφού».

Δείτε παρακάτω 5 συνταγές της: 

Μπουκατίνι με ελιές και σκορδάτα μπουκούνια

Μια πρωτότυπη συνταγή με ζυμαρικά που φέρει την υπογραφή της Μαρίας Διακάτου.

 

Φραγκοκεφτέδες με τζατζίκι κυκλαδίτικο
Μια παραδοσιακή συνταγή από τη Σύρο, οι φραγκοκεφτέδες, παρασκευάζονται από χοιρινό κιμά και μαραθόσπορο. Το γιαούρτι τούς προσθέτει μια νότα δροσιάς, γι’ αυτό συνοδεύονται ιδανικά με κυκλαδίτικο τζατζίκι, που περιέχει και ξινοτύρι αλλά και καυτερή πιπεριά.

Σπαγγέτι με σάλτσα ψητής πιπεριάς Φλωρίνης και αμύγδαλα
Αυτά τα σπαγγέτι της ερευνήτριας της ελληνικής κουζίνας Μαρίας Διακάτου, έχουν την ιδιαίτερη γεύση της πιπεριάς Φλωρίνης και των καβουρδισμένων αμυγδάλων και φτιάχνονται πολύ εύκολα.

Οσπριάδα με λαχανικά
Ένα πολύ υγιεινό και χορταστικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας με βάση τα όσπρια, που ετοιμάζεται εύκολα και είναι ότι πρέπει για το καθημερινό τραπέζι.

Ροβίτσα με μαραθόριζα και τζίντζερ
Μαγειρεύουμε αυτό το ιδιαίτερα νόστιμο όσπριο, που δεν θέλει πολύ μούλιασμα, με το ξεχωριστό άρωμα της μαραθόριζας και την πιπεράτη γεύση του τζίντζερ.