Διανύουμε την εβδομάδα της Τυρινής, την τελευταία εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή – την αρχή της νηστείας πριν το Πάσχα. Όσοι νηστεύουν σκληροπυρηνικά έχουν κόψει το κρέας και καταλύουν μόνο συνταγές με λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι να φτάσουμε στην Καθαρά Δευτέρα που ξεκινά επίσημα η νηστεία.

Οι πιο παλιοί θα θυμάστε τη μητέρα ή τη γιαγιά σας να φτιάχνουν από τα πιο αγαπημένα γλυκά αυτήν την εβδομάδα: γαλατόπιτα, μπουγάτσα ή γαλακτομπούρεκο. Ή και πιο απλά, ένα ρυζόγαλο. Ή και όλα μαζί. Δεν είναι ότι κόβανε εντελώς τα γλυκά στη νηστεία, καθώς υπάρχουν γλυκά που γίνονται με ελαιόλαδο, όπως ο κλασικός σιμιγδαλένιος χαλβάς.

Σας έχουμε συγκεντρώσει 10 προτάσεις για να… γιορτάσετε γλυκά την εβδομάδα της Τυρινής, είτε αποφασίσετε να νηστέψετε, είτε όχι!

Συνταγές για γαλατόπιτα

Γαλατόπιτα με άρωμα πορτοκάλι
Αυτή η γαλατόπιτα σε κερδίζει από την πρώτη μπουκιά, ενώ σκορπίζει άρωμα πορτοκαλιού σε όλο το σπίτι. Ωραία επιλογή και για την περίοδο της Αποκριάς και της Τυρινής εβδομάδας.

Γαλατόπιτα από τον Στέλιο Παρλιάρο
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας φτιάχνει ένα από τα αγαπημένα του γλυκά ταψιού στην κλασική εκδοχή του.

Γαλατόπιτα από την Πελοπόννησο
Η παραδοσιακή γαλατόπιτα με απαλή κρέμα και τραγανό φύλλο που αγαπά πολύ -μα πάρα πολύ- ο ελληνικός καφές.

Γυμνή γαλατόπιτα με σιρόπι πορτοκάλι
Από τα πιο αγαπητά γλυκά της ελληνικής παράδοσης, η γαλατόπιτα μάς συστήνεται στη… γυμνή εκδοχή της.

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο
Το γάλα που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για το φίνο αυτό γλύκισμα ήταν πρόβειο ή πρόβειο ανάμικτο με κατσικίσιο. Αν δεν βρείτε τέτοιο γάλα, θα χρησιμοποιήσετε το παστεριωμένο του εμπορίου, αλλά για να έχει επιτυχία η υφή της γαλατόπιτας θα χρειαστεί να το ανακατέψετε με κρέμα γάλακτος.

Γιαννιώτικη γαλατόπιτα
Ένα παραδοσιακό γλυκό με γεμάτη γεύση…

Σοκολατένια γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας και φουντούκια
Αυτή η σοκολατένια γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας και φουντούκια μπορεί να γίνει το αγαπημένο πρωινό των παιδιών την Κυριακή. Επίσης, μπορεί να προσφερθεί και, ως συνοδευτικό στον καφέ.

Συνταγές για γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο αρωματισμένο με λεμονόχορτο
Το αγαπημένο γλυκό ταψιού περιχύνεται με σιρόπι αρωματισμένο με λεμονόχορτο και το αποτέλεσμα είναι απλά υπέροχο!

Κλασικό γαλακτομπούρεκο
Παρά τις αμαρτωλές θερμίδες του, επιμένουμε να αγαπάμε αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό και να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.

Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι
Μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής που δεν αλλάζει την κρέμα αλλά το φύλλο. Το φύλλο κανταΐφι εδώ κάνει το αγαπημένο, παραδοσιακό γλυκό ακόμη πιο λαχταριστό.

Γαλακτομπούρεκο
Η γεμάτη βουτυράτη γεύση του το καθιστά ως ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε για το καθημερινό αλλά και για το κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι. Μάλιστα όταν είναι ακόμα χλιαρό, είναι άλλο πράμα!

Ατομικά γαλακτομπούρεκα
Για να μην τσακώνεστε σε ποιον θα πέσει η γωνία του γαλακτομπούρεκου, το τυλίγετε σε ρολάκια που είναι εξίσου απολαυστικά.

Γαλακτομπούρεκο σοκολάτα – πορτοκάλι
Το «αμαρτωλό» γαλακτομπούρεκο σε μια… κολασμένη παραλλαγή, με το αχτύπητο δίδυμο σοκολάτα πορτοκάλι να του δίνει νέα διάσταση.

Συνταγές για μπουγάτσα

Μπουγάτσα
Φτιάχνουμε παραδοσιακή μπουγάτσα με τη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου.

Μπουγάτσα με κρέμα πορτοκαλιού
Η μπουγάτσα σε μια πιο φρουτένια εκδοχή, αρωματισμένη με πορτοκάλι, που της πάει πολύ.

Τυρομπουγατσάκια με πετιμέζι
Νόστιμα “πακετάκια” με απαλή γέμιση ανθότυρου που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι…

Συνταγές για ρυζόγαλο

Κλασικό ρυζόγαλο
Κλασική κι αγαπημένη συνταγή μικρών και μεγάλων και μια εύκολη λύση όταν θέλετε ένα σπιτικό γλυκάκι στα γρήγορα.

Ρυζόγαλο φούρνου με άρωμα πορτοκαλιού
Μία διαφορετική συνταγή για ρυζόγαλο, που ψήνεται στο φούρνο και αποκτάει λαχταριστή ροδοκόκκινη κρούστα.

Ρυζόγαλο με άρωμα πορτοκαλιού
Το αγαπημένο της παιδικής μας ηλικίας και απ’ τα χεράκια της μαμάς μας, ρυζόγαλο, με αρώματα πορτοκαλιού. Κάθε κουταλιά και ανάμνηση! Σας δίνουμε μια υπέροχη συνταγή του ΜasterChef Λάμπρου Βακιάρου!

Ρυζόγαλο με ταχίνι
Το ρυζόγαλο είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα όλης της οικογένειας. Σε αυτή τη συνταγή αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με μέλι και προσθέτουμε ταχίνι που του δίνει ακόμη πιο ξεχωριστή γεύση.

Ρυζόγαλο σοκολάτα με κάστανα
Το κρεμώδες γλύκισμα των παιδικών μας χρόνων σε μια σοκολατένια παραλλαγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.