Όσοι είστε ήδη σε νησί ή όσοι σκοπεύετε να βρεθείτε σε κάποιο από αυτά σε λίγες ημέρες, σίγουρα, πέρα από την παραλία και τις βόλτες θα σκέφτεστε και θα ονειρεύεστε τοπικά εδέσματα και παραδοσιακά προϊόντα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να σας ταξιδεύσουμε μαγειρικά σε ντόπιες συνταγές με άρωμα νησιωτικής Ελλάδας!

Κερκυραϊκή παστιτσάδα
Αν πας στην Κέρκυρα και δεν δοκιμάσεις παστιτσάδα, τότε μάλλον δεν έχεις κάνει κάτι σωστά. Ουσιαστικό είναι ένα κοκκινιστό με μακαρόνια αλλιώς. Τα παραδοσιακά μακαρόνια που χρησιμοποιούσαν οι παλιές νοικοκυρές είναι εκείνα του παστίτσιου, τα πολύ χοντρά (Νο3 ή ακόμα και Νο2), αλλά σε πιο μοντέρνες εκδοχές θα τη βρείτε πλέον και με πέννες, όπως στην παραπάνω συνταγή. Τι το διαφορετικό έχει αυτό το κοκκινιστό μοσχάρι, πέρα από το ζυμαρικό; Τα μπαχαρικά του. Στο νησί θα βρείτε σχεδόν παντού να πουλάνε το μείγμα μπαχαρικών που ονομάζεται σπετσιερικό και που δίνει στο πιάτο μια ξεχωριστή νοστιμιά.

Ναξιώτικος καλόγηρος με μοσχαρίσιο κιμά και γραβιέρα
Μια παραδοσιακή ναξιώτικη συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε αν βρεθείτε στο νησί. Ο καλόγηρος παντρεύει μοσχαρίσιο κρέας με μελιτζάνα, το αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό. Στην παραδοσιακή του εκδοχή θα το βρείτε μόνο με μελιτζάνες και κοκκινιστό κρέας, κάτι σαν παπουτσάκια γεμιστά με κοκκινιστό μοσχάρι. Στην εκδοχή που σας παρουσιάζουμε η συνταγή γίνεται με κιμά, ενώ πέρα από μελιτζάνες, χρησιμοποιούμε και κολοκυθάκια και πατάτες, κάτι σαν τουρλού με κιμά.

Φραγκοκεφτέδες με κυκλαδίτικο τζατζίκι (Σύρος)
Μια παραδοσιακή συνταγή από τη Σύρο, οι φραγκοκεφτέδες, παρασκευάζονται από χοιρινό κιμά και μαραθόσπορο. Το γιαούρτι τούς προσθέτει μια νότα δροσιάς, γι’ αυτό συνοδεύονται ιδανικά με κυκλαδίτικο τζατζίκι, που περιέχει και ξινοτύρι αλλά και καυτερή πιπεριά..

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
Ένα αγαπημένο νησί των Κυκλάδων, που φημίζεται για τη φάβα της αλλά και για τα ιδιαίτερα κρασιά της. Παραδοσιακό έδεσμα της Σαντορίνης για μεζέ ή πρώτο πιάτο είναι οι ντοματοκεφτέδες. Γίνονται με μικρά, άνυδρα ντοματάκια που αφθονούν στο νησί, πάντα ψιλοκομμένα και ποτέ τριμμένα, ανακατεμένα με μπόλικα κρεμμύδια και μυρωδικά.

Κρεατόπιτα Κεφαλονιάς
Παραδοσιακό πιάτο του νησιού, που κανονικά γίνεται με 3 διαφορετικά κρέατα: χοιρινό, τράγιο και αρνί. Πέρα από τα διαφορετικά κρέατα- που πολλοί πλέον δεν το εφαρμόζουν- το διαφορετικό σε αυτήν την πίτα είναι ότι στη γέμιση υπάρχει μεγάλη ποσότητα ρυζιού που συνδυάζεται με το κρέας. Όσο για το φύλλο; Ένα σωστό φύλλο κεφαλλονίτικης κρεατόπιτας θέλει κανέλα, πολύ λάδι αλλά και κρασί για να βγει αρκετά χοντρό, αλλά και τραγανό και ιδιαίτερα αρωματικό. Η συνταγή με τα χρόνια έχει απλοποιηθεί και για να βρείτε καλή παραδοσιακή πίτα στο νησί χρειάζεται πολύ ψάξιμο! Το ιδανικό είναι να τη δοκιμάσετε από τα χέρια μιας παλιάς ντόπιας νοικοκυράς!