Η μελιτζάνα είναι ένα από τα πιο ευέλικτα λαχανικά, που μας δίνει πολλά υπέροχα πιάτα. Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να προσέξουμε ορισμένα τεχνικά θέματα κατά την προετοιμασία του λαχανικού:

Αρχικά, διαλέγουμε μελιτζάνες λεία, γυαλιστερή και σφριγηλή φλούδα, με πράσινο και καθαρό κοτσάνι.

Επιλέγουμε τις μικρές μελιτζάνες, γιατί οι μεγάλες συνήθως έχουν πιο σκληρή φλούδα.

Η μελιτζάνα δεν χρειάζεται απαραίτητα ξεφλούδισμα, μπορούμε απλά, να την κόψουμε στο επιθυμητό μέγεθος ή να την τρυπήσουμε με ένα πιρούνι και να την ψήσουμε.

Το αλάτισμα της μελιτζάνας πριν από μαγείρεμα βοηθά να μειωθεί η πικρή της γεύση και απομακρύνει την υγρασία.

Συγκεντρώσαμε 10 συνταγές με αγαπημένες μελιτζάνες για να την απολαύσουμε τώρα που είναι στα καλύτερά της:

Τα ιμάμ που είναι… γλύκισμα

Ιμάμ μπαϊλντί
Με τα μπαχάρια, τα καραμελωμένα κρεμμύδια του και τις τσακώνικες μελιτζάνες που στάζουν μέλι!

Καρνί γιαρίκ ή αλλιώς μελιτζάνες γεμιστές
Στην τουρκική γλώσσα αυτό το νόστιμο φαγητό έχει το αστείο όνομα καρνί γιαρίκ (σχισμένη κοιλιά) και μας το έμαθαν οι Πολίτες. που έφεραν στην Ελλάδα τη συνταγή του, όπως και το ιμάμ μπαϊλντί, που δεν περιέχει μεν κιμά αλλά με αυτό λιποθύμησε ο ιμάμης.

Ιμάμ μπαϊλντί
Σύμφωνα με το μύθο το νόστιμο αυτό φαγητό οφείλει το όνομά του στον ιμάμη που το έφαγε και μπαΐλντισε όταν έμαθε πόσο χρήμα απαιτείται για το φίνο ελαιόλαδο της συνταγής. Εσείς θα το ετοιμάσετε εύκολα, θα το απολαύσετε χωρίς να μπαϊλντίσετε και όλοι θα σας ζητούν κι άλλο.

Παπουτσάκια τα αγαπημένα!

Παπουτσάκια με σπιτικό πουρέ μελιτζάνας
Μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής μαμαδίστικης συνταγής. Η προσθήκη του σπιτικού πουρέ καπνιστής μελιτζάνας είναι η πινελιά που απογειώνει τη γεύση, ενώ χάρη στην προσθήκη της πατάτας, το πιάτο πλησιάζει τη γεύση του μουσακά.

Παπουτσάκια μελιτζάνας με γιαούρτι
Οι μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμέλ είναι από τα πιο κλασικά καλοκαιρινά φαγητά. Βέβαια, αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό ή λίγο πιο ελαφρύ, μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπεσαμέλ με μια εξίσου νόστιμη σάλτσα γιαουρτιού.

Παπουτσάκια με ντοματίνια, μοτσαρέλα και βασιλικό
Οι γνωστές μας μελιτζάνες παπουτσάκια στην ελαφριά εκδοχή τους, χωρίς κιμά και μπεσαμέλ.

Οι μπελαλίδικοι μουσακάδες

Μουσακάς κλασικός
Ο αγαπημένος μουσακάς, ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, στην κλασική του εκδοχή από τη σεφ Ντίνα Νικολάου. Αξίζει να το δοκιμάσετε!


Μουσακάς ρολό
Το οικογενειακό, μαμαδίστικο φαγητό, ο μουσακάς, σε μια διαφορετική και πιο γρήγορη εκδοχή, αλλά το ίδιο νόστιμη και λαχταριστή.

Μουσακάς με καλοκαιρινά λαχανικά
Το απόλυτο φαγητό της Κυριακής που αγαπά όλη η οικογένεια.

Μουσακάς λαχανικών στο πήλινο
Μια διαφορετική εκδοχή του μουσακά με διάφορα ψημένα λαχανικά μαγειρεμένα στο πήλινο μαζί με κιμά και μια επικάλυψη από γιαούρτι και κατίκι Δομοκού αντί για μπεσαμέλ.