Τα χόρτα του καλοκαιριού είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τη διατροφή μας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, καθώς δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από κανένα τραπέζι ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών. Όπως για παράδειγμα, τα βλίτα που πλέον έχουν γίνει ένας ακόμα πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από βραστά ή αχνιστά με λίγο καλό ξύδι γίνονται κεφτέδες, γιαχνί, με αυγά, λεμονάτα και μπορούν να μαγειρευτούν και με πολλούς άλλους τρόπους. Τα βλίτα έχουν αυτή την ελαφρά πικρή γεύση και συνήθως τα απολαμβάνουμε με λαδολέμονο.

Επίσης, είναι ευεργετικά για την υγεία και φτωχά σε θερμίδες. Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως φυτρώνουν μόνα τους ή σπέρνονται ανάμεσα στα κηπευτικά των καλοκαιρινών περιβολιών. Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 1-2 μέρες κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο για να μη μαραθούν.

Πώς τα καθαρίζουμε:
Αφαιρούμε πρώτα τα φυλλαράκια που δεν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα. Πετάμε αυτά που έχουν κιτρινίσει, μαυρίσει ή έχουν τρύπες από κάποιο ζουζούνι. Κόβουμε τους σκληρούς μίσχους και κρατάμε τα τρυφερά τμήματα του χόρτου.

Γεμίζουμε μια λεκάνη με κρύο νερό και προσθέτουμε αλάτι και ελάχιστο ξίδι. Βυθίζουμε τα χόρτα στη λεκάνη, τα ξεπλενούμε και μετά τα στραγγίζουμε. Επαναλαμβάνουμε σχολαστικά την ίδια διαδικασία με φρέσκο νερό μέχρι να μην υπάρχει κάποιο ίχνος από χώμα ή ζιζάνιο.

Συνταγές με βλίτα


Βλιτοκεφτέδες με σκορδοχτυπητή
Τα καλοκαιρινά βλίτα εκτός από εξαιρετικές σαλάτες γίνονται και νόστιμοι κεφτέδες. Τα κάνουμε λοιπόν κεφτέδες και σερβίρουμε δίπλα τους μια ωραία σκορδοχτυπητή.

Βλίτα τσιγαριαστά με ντομάτα, ελιές, κύμινο και απάκι κοτόπουλο
Μια… διαφορετική σαλάτα με τσιγαριαστά βλίτα και κοτόπουλο απάκι. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για το καθημερινό ή το κυριακάτικό σας τραπέζι.

Τσιπούρες με βλίτα και σος με ντομάτα, βασιλικό και μαύρο σκόρδο
Ψάρι και καλοκαιρινά χόρτα, μια ωραία δροσερή σάλτσα και ένα ποτήρι κρασί. Το απόλυτο καλοκαιρινό πιάτο.

Πίτα καλοκαιρινή με βλίτα
Μια διαφορετική πίτα με βλίτα, κρεμμύδια, ρύζι και ντομάτες. Ελαφριά, γευστική και άκρως καλοκαιρινή.