Αγαπημένες και πολυφαγωμένες, άλλες μας θυμίζουν δικά μας πρόσωπα και άλλες γίνονται η ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμα μια γευστική έκπληξη του τόπου μας. Οι «γυμνές» πίτες φτιάχνονται στο πι και φι, μοσχοβολάνε χόρτα εποχής και στη ζύμη τους αυγά και αλεύρι κάθε λογής. Και όταν η τυρένια γέμιση τους, με φέτα, μανούρι ή γραβιέρα γίνεται σύμμαχος με το γάλα και τα αυγά, μας χορταίνει για ώρες. Φτιάχνουμε λοιπόν βλάχικη πλιγουρόπιτα με φέτα, μπατζίνα από τη Θεσσαλία, κιμαδόπιτα και πατατόπιτα, αλμυρή γαλατόπιτα και τηνιακή πίτα με αγκινάρες. Και όσο για εκείνους που αγαπούν τα χόρτα, η σπανακόπιτα με πράσα, η μαραθόπιτα και ο πλαστός από την Ήπειρο υπόσχονται να μην τους απογοητεύσουν.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Τηνιακή αγκιναρόπιτα χωρίς φύλλα
Αυτή η νόστιμη πίτα με αγκινάρες είναι από τις καλύτερες συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε την άνοιξη.

Αλμυρή γαλατόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο
Η αλμυρή εκδοχή της γαλατόπιτας είναι το τέλειο σνακ για το γραφείο.

Σπανακόπιτα με πράσα και μυρωδικά
Αυτή η σπανακόπιτα δεν έχει τυρί ή φύλλο, αλλά είναι πεντανόστιμη και εξίσου χορταστική με την κλασική. Δοκιμάστε να τη σερβίρετε με γιαούρτι, ταιριάζει πολύ.

Βλάχικη πλιγουρόπιτα με φέτα
Μια βλάχικη πίτα, με καταγωγή από τον θεσσαλικό κάμπο, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Μπατσαριά: Η ηπειρώτικη χορτοτυρόπιτα χωρίς φύλλο
Μια χορτοτυρόπιτα χωρίς φύλλο, αλλά με ένα χυλό από καλαμποκάλευρο, γιαούρτι και αβγά.

Πατατοτυρόπιτα χωρίς φύλλο
Μια διαφορετική τυρόπιτα με φέτα, ανθότυρο και μυρωδικά όπου αντί για φύλλο χρησιμοποιεί λεπτές φέτες πατάτας. Η συνταγή έχει λίγη τεχνική, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Μια τυρόπιτα που θα απολαύσουν όλοι στο τραπέζι!

Πλαστός: Μια παραδοσιακή πίτα από τη Θεσσαλία
Μια παραδοσιακή συνταγή της τρικαλινής κουζίνας, ο πλαστός, φτιάχνεται με καλαμποκάλευρο και χόρτα εποχής. Εδώ ο Σωτήρης Ευαγγέλου τον φτιάχνει με σπανάκι και μυρωδικά.

Τραχανόπιτα με φέτα και μυρωδικά
Θρεπτική και απολαυστική τραχανόπιτα, χωρίς φύλλο, που θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα.

Μπατζίνα
Μια εύκολη, γρήγορη μπατζίνα που γίνεται αρχοντική πίτα με την τέχνη του σπουδαίου Σωτήρη Ευαγγέλου. Δοκιμάστε την κρύα ακόμα και για δεκατιανό και δεν θα ξεχάσετε τη νοστιμιά της.

Κιμαδόπιτα χωρίς φύλλο
Ούτε άνοιγμα φύλλου, ούτε ζύμη. Με λίγο καλαμποκάλευρο κάνετε τον χυλό, ρίχνετε τον κιμά και έχετε μια κιμαδόπιτα τόσο νόστιμη που δεν θα το πιστεύετε!

Ηπειρώτικη πλατσίντα
Μια ηπειρώτικη πίτα με ονομασία προέλευσης και τέχνη αιώνων, βασισμένη σε τοπικές πρώτες ύλες και εποχικότητα. Γίνεται με ξινή μυζήθρα ή φέτα και βούτυρο γάλακτος και χαρίζει απλόχερα μεγαλειώδη γεύση!

Μαραθόπιτα μπομπότα
Αυτή η αρωματική μαραθόπιτα μπομπότα μπορεί να γίνει το τέλειο κολατσιό για τα παιδιά.

Μπροκολόπιτα
Μια πανεύκολη πίτα, χωρίς φύλλο, με την οποία πολύ πιθανό να φάει το παιδί σας το μπρόκολο.