Με πάνω από 40 χρόνια πείρα στο άνοιγμα φύλλου και τη δεύτερη και τρίτη γενιά στο τιμόνι, η Ζύμη Παππά έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο εργαστήριο με μεγάλη γκάμα σε νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης, όπως έτοιμα φύλλα και πολλές πίτες και πιτάκια, αλμυρά αλλά και γλυκά.


Από αριστερά: Αλίκη, Βαγγέλης, Ζωή Παππά

Όλα ξεκίνησαν το 1980 στην Καλλιθέα με τον νέο τότε Βαγγέλη Παππά να μαθαίνει την τέχνη του φύλλου για κανταΐφι κοντά στον μετέπειτα συνέταιρό του. Όταν το τελευταίος αποφάσισε να πάρει σύνταξη, το 1991, ο Βαγγέλης ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης με τη σύζυγό του Ζωή. Όταν αργότερα μεγάλωσαν και οι δύο τους κόρες, η Αλίκη και η Ελευθερία πήραν κι αυτές ενεργό ρόλο. Είτε στην εξυπηρέτηση των πελατών, είτε στο εργαστήριο, ανάλογα με τις ανάγκες.


Μιλήσαμε για λίγη ώρα με τον πατέρα για το πώς έφτασε από το φύλλο κανταΐφι σε αυτή τη μεγάλη γκάμα προϊόντων και στη συνέχεια μας έδειξε πώς ανοίγει με τη σύζυγο και τον βοηθό του το κάθε φύλλο και πώς το κόβει για να ετοιμάσει τις πίτες και τα μίνι πιτάκια του. Γιατί εδώ θα βρούμε από νωπό φύλλο βέργας για πίτες παραδοσιακού τύπου και κατεψυγμένο φύλλο σφολιάτας μέχρι φύλλα για κρέπες, αλλά και κατεψυγμένες κρέπες γεμισμένες με ζαμπόν, τυρί, μπέικον, σουτζούκι.


Ακόμη φτιάχνουν πίτες με όποια γέμιση μπορεί να φανταστεί κανείς: από την πιο δημοφιλή σπανακόπιτα (με ή χωρίς τυρί), πρασόπιτα και στριφτή τυρόπιτα, μέχρι παστουρμαδόπιτα, κιμαδόπιτα, κοτόπιτα, σουτζουκόπιτα, αλλά και σε γλυκιά εκδοχή με πραλίνα! Επίσης, έχουν και πίτα με ζύμη σφολιάτας και γέμιση γαλοπούλα και τυρί κρέμα.

Στους μεγάλους καταψύκτες, που υπάρχουν στο μαγαζί, είδαμε επίσης τα κρητικά λυχναράκια με γλυκιά μυζύθρα, φλογέρες, τυροκροκέτες, αλλά και μπουγάτσα ή μπουγατσάκια με κρέμα και κρουασάν με σοκολάτα. Ετοιμάζουν ακόμη και σαραγλάκια και μίνι κανταϊφάκια, που τα βρίσκουμε και αυτά σε κατεψυγμένη μορφή, με οδηγίες στη συσκευασία για το ψήσιμο και μετέπειτα σιρόπιασμά τους.

Όλα τα κατεψυγμένα προϊόντα τους θέλουν απόψυξη περίπου μισής ώρας πριν μπουν στον φούρνο, κάτι που υπενθυμίζουν στους πελάτες τους, όπως διαπιστώσαμε. Όσο για το ψήσιμο, οι μεγάλες πίτες θέλουν περίπου μία ώρα στους 180-200°C (ανάλογα με την ένταση του κάθε φούρνου) στον αέρα, εκτός κι αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, οπότε προτείνουν τις αντιστάσεις πάνω – κάτω.

Εκτός από τη λιανική πώληση, που είναι η κύρια δραστηριότητά τους, δίνουν και σε χονδρική πώληση τα προϊόντα τους σε ξενοδοχεία, ταβέρνες και εταιρείες catering. Κάτι αξιοσημείωτο είναι και το ότι όση ώρα περάσαμε στο μαγαζί για τις ανάγκες της συνέντευξης και φωτογράφισης, μας άρεσε η αίσθηση οικειότητας που μας δημιούργησαν από την αρχή. Με το χαμόγελό τους, με το ότι γνώριζαν τους περισσότερους πελάτες και τους χαιρετούσαν με το μικρό τους όνομα, αλλά και με το κλίμα απόλυτης συνεργασίας μεταξύ τους, τόσο στην πώληση όσο και στο άνοιγμα του φύλλου, στο κόψιμό του, μέχρι στη συσκευασία του.

info

Αραπάκη 29-31, Καλλιθέα, τηλ. 210 9565096.

Φωτογραφίες: William Faithful