Γράψαμε αμέτρητα χιλιόμετρα στους δρόμους της Αθήνας, αναζητώντας τα καλύτερα μαγαζιά που ειδικεύονται στα σάντουιτς και δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα σε κάθε μπουκιά. Από κλασικές συνταγές μέχρι πρωτότυπους συνδυασμούς, βρήκαμε μέρη που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη γεύση τους. Οι επιλογές μας περιλαμβάνουν μαγαζιά με φρέσκα υλικά, χειροποίητο ψωμί και ιδιαίτερες σάλτσες που αναβαθμίζουν το σάντουιτς σε μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Είτε ψάχνετε κάτι γρήγορο για το μεσημεριανό, είτε έναν ιδιαίτερο γευστικό προορισμό για να συνοδεύσετε το ποτό σας, αυτές οι διευθύνσεις αξίζουν σίγουρα μια θέση στη λίστα σας.
Αυτές είναι 10 από τις 30 ενδιαφέρουσες επιλογές από το μεγάλο ρεπορτάζ του Cantina. Ξεχωρίσαμε και μοιραζόμαστε τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές που αξίζει να μπουν στη λίστα σας.
10 σάντουιτς για φάγωμα στην Αθήνα
01. Neropistolo
Σε αυτόν τον φούρνο νέας γενιάς τα κρουασάν γίνονται ανάρπαστα. Και όχι άδικα. Έχουν πλούσια βουτυράτη γεύση, εσωτερικά ωραία κυψέλωση και εξωτερικά είναι όσο τραγανά πρέπει. Εκτός από τις γλυκές εκδοχές του, στη μικρή βιτρίνα τους βρίσκουμε και ένα αλμυρό το οποίο αλείφουν ελαφρώς στη βάση με πελτέ ντομάτας και το γεμίζουν με χοιρινό, κατσικίσιο τυρί και λίγα φύλλα βασιλικού που του χαρίζουν μια έξτρα δροσιά.
Βουλής 35, Σύνταγμα, Τηλ.: 210 3315859
02. Omsom
Έναν χρόνο λειτουργίας μετρά το Omsom στο Κουκάκι. Εκτός από καφέ υψηλής ποιότητας, σερβίρει σάντουιτς με ζυμάρι πίτσας αργής ωρίμασης –συνταγή από τη Νάπολη– που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Ξεχωρίσαμε εκείνο με αργοψημένη πανσέτα, κρέμα τυριού, μανιτάρια, σπανάκι και ντομάτα, ενώ μια μαγιονέζα με τρούφα στο τελείωμα απογείωνε τη γεύση του.
Βεΐκου 110, Κουκάκι, τηλ.: 210 9247817
03. 72 Eatery
Στο λιτό βιομηχανικό σκηνικό του 72 Eatery οι μυρωδιές από την ανοιχτή κουζίνα πλημμυρίζουν τον χώρο. Εκεί φτιάχνουν ένα χορταστικό τοστ με ψωμί από προζύμι και γάλα, λιωμένο τσένταρ, τραγανό μπέικον και αυγοσαλάτα με αβοκάντο. Κόβεται στη μέση και στοιβάζεται, σχηματίζοντας μια «βόμβα» γεύσης από την πρώτη μπουκιά.
Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9, Σύνταγμα, τηλ.: 216 0006770
04. Po’Boys
Με αμερικανικό αέρα και νεανική διάθεση, το Po’Boys σερβίρει πληθωρικά πιάτα. Ο σεφ-ιδιοκτήτης Βασίλης Σπόρος παίζει με τις τεχνικές του μπάρμπεκιου και δημιουργεί αυθεντικά σάντουιτς. Από τα πιο δυνατά, εκείνο με καυτερό χοιρινό λουκάνικο, λιωμένο τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια, δροσερή coleslaw και sriracha. Ένας συνδυασμός που θα σας κερδίσει αμέσως.
Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, τηλ.: 210 3234672
05. Black Salami
Στον γωνιακό φούρνο νέας γενιάς στα Εξάρχεια οι ουρές είναι καθημερινότητα. Εκτός από τα ψωμιά, και τα σάντουιτς γίνονται ανάρπαστα. Ειδικά όσα φτιάχνει η ζεστή κουζίνα. Το Philly Cheesesteak ξεχωρίζει: φουσκωτό «UFO» ψωμί γεμισμένο με σάλτσα τσένταρ, λεπτοκομμένο rib eye και καραμελωμένα κρεμμύδια, μπαίνει στον φούρνο για γκρατινάρισμα προτού σερβιριστεί με ντομάτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια
06. Kora
Από τη μεγάλη τζαμαρία του μπορείτε να χαζέψετε τις χορευτικές κινήσεις της ομάδας μέσα στο εργαστήριο όση ώρα θα περιμένετε να ετοιμάσουν κάποιο σάντουιτς. Εμείς επιλέξαμε προζυμένιο ψωμί ολικής άλεσης με γαλοπούλα, λιώμενο μπρι, ελαφριά μαγιονέζα και πράσινο μήλο. Ταυτόχρονα θα έχετε τον χρόνο να επιλέξετε και ό,τι άλλο θα πάρετε μαζί σας: από ψωμί μέχρι κρουασάν, μπισκότα και ρολάκια κανέλας.
Παν. Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3627855
07. Bread BC
Στα βόρεια προάστια δοκιμάσαμε το panzetti, ψωμί εμπνευσμένο από το ιταλικό panzerotti, αλλά χωρίς τηγάνισμα. Η γέμιση; Pulled pork μαγειρεμένο για 12 ώρες, coleslaw που δίνει ισορροπία και πίκλες αγγουριού για οξύτητα. Το κόβετε στη μέση και η γεύση αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο.
Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6851961
08. Ekiben
Έγινε γνωστό για το φημισμένο του burger, όμως η ιαπωνική street food φιλοσοφία του κερδίζει το κοινό και με άλλες δημιουργίες. Όπως για παράδειγμα το Chicken Katsu sandwich που συνδυάζει ζουμερό μπούτι κοτόπουλου σε τραγανή κρούστα, ιαπωνικό coleslaw για φρεσκάδα, πίκλα αγγουριού, wasabi aioli για ένταση και την κλασική tonkatsu sauce με γλυκόξινο χαρακτήρα.
Σκούφου 15, Σύνταγμα, τηλ. 211 3332170
09. Hygge
Με σκανδιναβικό αέρα, το Hygge στην Ιπποκράτους έγινε γνωστό για τα προζυμένια ψωμιά του: καρβέλια, μπαγκέτες, φόρμες με σίκαλη και κράνμπερι. Με αυτά φτιάχνουν και μοναδικά σάντουιτς, όπως το σκάγκεν με τη δροσερή γέμιση από γαρίδες με μαγιονέζα, άνηθο και πίκλες κρεμμυδιού που έγινε το αγαπημένο μας.
Ιπποκράτους 192, Εξάρχεια
10. Street Habit
Μπορεί η γουρουνοπούλα να μπει σε σάντουιτς; Μπορεί! Και το κάνουν σε αυτό το γωνιακό, μικρό μαγαζί στο Μεταξουργείο. Τη βάζουν σε φρυγανισμένο καρβελάκι μαζί με μια νόστιμη σάλτσα chimichurri που φτιάχνουν οι ίδιοι και πίκλες από λάχανο, καρότο και κρεμμύδι. Πληθωρικό, χορταστικό που δεν θα θέλετε να το μοιραστείτε.
Λεωνίδου 41 & Μαραθώνος 20, Μεταξουργείο, τηλ.: 211 4244293
Κείμενα—ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΖΕΡΒΑ
Φωτογραφίες— ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΜΟΥΡΗΣ
Διαβάστε επίσης
Τα σάντουιτς που τρώγαμε από τα 60s μέχρι τα 90s
Ψάχνετε σάντουιτς στην Αθήνα; Αυτά είναι τα δικά μας αγαπημένα