Τα αυγά είναι ένα συστατικό που δεν λείπει από το ψυγείο μας, αφού έχει τόσες πολλές και διαφορετικές χρήσεις. Ωστόσο είναι ένα ευαίσθητο υλικό. Οπότε υπάρχουν κάποιες φορές που ανοίγοντας το πακέτο με τα αυγά που μόλις αγοράσαμε διαπιστώνουμε με απογοήτευση ότι υπάρχουν ορισμένα που είναι ελαφρώς ραγισμένα. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Τα χρησιμοποιούμε κανονικά ή μήπως πρέπει να τα πετάξουμε;

Είναι τα ραγισμένα αυγά ασφαλή προς κατανάλωση;

Η απάντηση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι όχι. Αν δεν γνωρίζετε πότε ράγισε το αυγό καλύτερα να το πετάξετε αμέσως. Τα ραγίσματα στο τσόφλι ενός αυγού μπορεί να προσελκύσουν επικίνδυνα βακτήρια στο εσωτερικό του. Το πιο συνηθισμένο είναι η σαλμονέλα, ένα βακτήριο που συναντάμε και όταν ερχόμαστε σε επαφή με ωμό κοτόπουλο.

Τι μπορεί να προκαλέσει η σαλμονέλα;

Από διάρροια και εμετό μέχρι πυρετό για μια εβδομάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα, ακόμη και θάνατο. Γι’ αυτό αν δεν γνωρίζετε πότε και πώς έγινε το ράγισμα καλύτερα να τα πετάξετε. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε είναι υπεύθυνος για τη ρωγμή. Αν για κάποιον λόγο ήσασταν απρόσεκτος και ευθύνεστε για το ράγισμα τότε απλώς μεταφέρετε το περιεχόμενο αυτών των αυγών σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και διατηρήστε τα στο ψυγείο για έως δύο ημέρες.

Πώς θα αποφύγουμε τα ραγισμένα αυγά

Ο καλύτερος τρόπος για να μην συναντήσετε κάποιο ραγισμένο αυγό στην καρτέλα σας είναι να την ελέγξετε πριν την αγοράσετε. Ανοίξτε τη συσκευασία πριν τη βάλετε στο καλάθι σας και παρατηρήστε τα καλά, ακόμη και σηκώνοντάς τα για να δείτε και το κάτω μέρος τους.