Το air fryer έχει γίνει το αγαπημένο μας gadget και φαίνεται! Όταν αγοράσαμε τη φριτέζα αέρος, δεν φανταζόμασταν ότι μπορούμε να ετοιμάσουμε τα πάντα σε αυτή, γρήγορα και εύκολα. Υποθέσαμε ότι θα περιοριστούμε σε μικρές ποσότητες και μικρά κομμάτια φαγητού, όπως τα hot dog στη φριτέζα αέρος Όμως ήρθε η στιγμή να ξεχάσουμε αυτά που νομίζαμε ότι ξέρουμε και να πάμε τη μαγειρική στο air fryer σε άλλο επίπεδο.

Όσο και αν μας φαίνεται αδύνατον, μπορούμε να ψήσουμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο στη φριτέζα αέρος, γρήγορα και εύκολα. Το αποτέλεσμα θα μας εντυπωσιάσει: τραγανό δέρμα εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά. Με λίγα λόγια θα γλύφουμε τα δάχτυλά μας.

Υλικά για 8 μερίδες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 ½ κουτ. γλυκού ιταλικό μίγμα
2 ½ κουτ. γλυκού μίγμα για πουλερικά
2 κουτ. γλυκού πάπρικα
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 ολόκληρο κοτόπουλο, χωρίς τα εντόσθια (περίπου 2,2 κιλά)

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το air fryer στους 180°C, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ελαφρά το ελαιόλαδο, το ιταλικό μίγμα, το μίγμα πουλερικών, την πάπρικα και το αλάτι για να ανακατευτούν καλά.

Ταμπονάρουμε καλά το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει εντελώς από τα υγρά του. Αλείφουμε ολόκληρο το κοτόπουλο με το μίγμα ελαιόλαδου και μπαχαρικών και προσέχουμε να πάει το μίγμα και κάτω από τα φτερά και τα μπούτια.

Τοποθετούμε το κοτόπουλο στο καλάθι της φριτέζας, με το στήθος προς τα κάτω. Μαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά ανοίγουμε και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο χρησιμοποιώντας λαβίδες. Κλείνουμε ξανά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά περίπου. Αν χρησιμοποιούμε θερμόμετρο, θα πρέπει να δείχνει 74°C. Μόλις είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από το καλάθι και το αφήνουμε σε ένα ξύλο κοπής για 10 λεπτά για να ξεκουραστεί και να τραβήξει τους χυμούς του.

Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με σαλάτα ή πατάτες που επίσης μπορούμε να ετοιμάσουμε στο air fryer.

Δείτε ακόμα Φριτέζα αέρος: Οδηγός για τους χρόνους ψησίματος των αγαπημένων μας συνταγών.