Η γενική πρακτική είναι να αφήνουμε τον κιμά επάνω στον πάγκο της κουζίνας για να ξεπαγώσει, συχνά για αρκετές ώρες. Όμως, πόσο ασφαλής είναι αυτός ο τρόπος; Όταν αφήνουμε τον κιμά ή το κρέας σε ζεστό περιβάλλον (θερμοκρασία δωματίου) για πάνω από δύο ώρες, μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια, με κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, το ξεπάγωμα στον πάγκο είναι απαγορευτικό. Το ίδιο και το ξεπάγωμα με ζεστό νερό, που επίσης συνηθίζεται όταν θέλουμε να μαγειρέψουμε άμεσα το κρέας.

Γενικά, πριν βάλουμε τον κιμά στην κατάψυξη, τον χωρίζουμε στις ποσότητες που θέλουμε και βάζουμε τις μερίδες σε σακουλάκια. Πιέζουμε με τα χέρια το πακετάκι μας, μέχρι να γίνει λεπτό και επίπεδο. Προσπαθούμε να να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο αέρα γίνεται και σφραγίζουμε. Έτσι, όταν χρειαστούμε κιμά, θα ξεπαγώσει σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Ας δούμε τους τρεις κατάλληλους τρόπους για απόψυξη:

Στο ψυγείο
Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσουμε τον κιμά, αλλά και το κρέας, είναι να τα μεταφέρουμε από την κατάψυξη στη συντήρηση και να τα αφήσουμε μέχρι να ξεπαγώσουν.

Αυτό σημαίνει, ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να είναι έτοιμος για μαγείρεμα, όμως, είναι η ασφαλέστερη μέθοδος. Στην περίπτωση του κρέατος, θα χρειαστεί ακόμα περισσότερο χρόνο, όμως έτσι αποφεύγουμε την περίπτωση να αναπτυχθούν βακτήρια.

Σε κρύο νερό
Το ξεπάγωμα σε κρύο νερό βρύσης -και όχι ζεστό- είναι καλή μέθοδος, όμως χρειάζεται προσοχή. Κρατάμε το σφραγισμένο πακετάκι με τον κιμά κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης μέχρι να ξεπαγώσει, ή το βυθίζουμε σε μπολ γεμάτο με νερό. Αλλάζουμε το νερό κάθε 30 λεπτά. Ο χρόνος απόψυξης ποικίλλει, ανάλογα με το βάρος και το πάχος του πακέτου.
Προσοχή: Δεν χρησιμοποιούμε ζεστό ή βραστό νερό.

Στο φούρνο μικροκυμάτων
Αν θέλουμε να επιταχύνουμε την διαδικασία απόψυξης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φούρνο μικροκυμάτων. Πρώτα, αφαιρούμε την συσκευασία και τοποθετήστε τον κιμά σε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Στη συνέχεια, επιλέγουμε τη λειτουργία απόψυξης ή ρυθμίζουμε χειροκίνητα.

Προσοχή: Θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξουμε το εγχειρίδιο οδηγιών για τον φούρνο μικροκυμάτων, το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις κατάλληλες ρυθμίσεις για την απόψυξη.

Αν επιλέξουμε την μέθοδο με τον φούρνο μικροκυμάτων, τότε ο θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως γιατί αυτή η διαδικασία φέρνει το κρέας κοντά σε θερμοκρασίες στις οποίες τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα.

Extra tip: Για φαγητά, όπως κιμάς για μακαρόνια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον κιμά παγωμένο. Απλά τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα και όσο ζεσταίνεται, αρχίζουμε και χωρίζουμε πιέζοντας με το πιρούνι τις άκρες που ξεπαγώνουν σταδιακά. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί μόνο αν έχουμε παγώσει τον κιμά σε λεπτά πακετάκια, όπως αναφέραμε πιο πάνω.