Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις για το τι πρέπει να κάνουμε στο κρέας πριν το ψήσουμε. Το αλατίζουμε. Δεν το αλατίζουμε. Το μαρινάρουμε. Του κάνουμε μασάζ. Δεν κάνουμε τίποτα.

Το ξέρατε, ότι μία ακόμη δημοφιλής τεχνική για πιο γευστικό και ωραία ψημένο αποτέλεσμα, είναι να το… ζαχαρώσουμε;

Όποια και αν είναι η πρωτεΐνη που χρησιμοποιούμε, η ζάχαρη, θα την κάνει τη δουλειά. Ποια, όμως, είναι αυτή η δουλειά;

Δίνει ωραίο χρώμα στο κρέας σε λιγότερο χρόνο
Η κρούστα, που κρατά όλους τους χυμούς ενός καλοψημένου κρέατος εκεί που πρέπει, είναι απαραίτητη για να απολαύσουμε στο έπακρο το ψητό. Χρειάζεται χρόνος για να σχηματιστεί, αλλά υπάρχει τρόπος να επισπεύσουμε τη διαδικασία.

Αν πασπαλίσουμε την πρωτεΐνη με λίγη ζάχαρη, πριν τη βάλουμε στο τηγάνι, θα της δώσουμε πολύ πιο γρήγορα χρώμα κατά το ψήσιμο. Η ζάχαρη με τη θερμότητα καραμελώνει, και δημιουργεί την επιθυμητή κρούστα σχεδόν σε μισό χρόνο. Έτσι, δεν ρισκάρουμε με τον χρόνο και δεν παραψήνουμε το κρέας μας. Βέβαια, θα πρέπει να έχουμε τον νου μας στην ένταση της θερμότητας, για να μην μας καεί η ζάχαρη και πικρίσει το κρέας.

Κάνει το κρέας πιο μαλακό
Όση ώρα κάθεται η ζάχαρη στην πρωτεΐνη, πριν αρχίσει, το ψήσιμο, ξεκινά να μαλακώνει το κρέας και να το κάνει πιο τρυφερό. Αν είναι μικρό το κομμάτι (παϊδάκια για παράδειγμα) ακόμη και λίγα λεπτά θα έχουν αποτέλεσμα. Αν έχουμε πολύ μεγαλύτερο κομμάτι κρέατος (όπως, μια ολόκληρη γαλοπούλα) μπορούμε να την αφήσουμε με τη ζάχαρη για 1-2 μέρες στο ψυγείο. Μια καλή αναλογία είναι 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη για κάθε 2 κουτ. γλυκού αλάτι, που θα επιλέξουμε να βάλουμε στο κρέας πριν το ψήσιμο.

Δίνει, προφανώς, μια ελαφριά γλυκιά γεύση
Το αλάτι ενισχύει τη γεύση του κρέατος. Η ζάχαρη κάνει αυτή τη γεύση πολυεπίπεδη. Μην τη φοβηθείτε. Δεν πρόκειται το κρέας να έχει γεύση επιδόρπιο, αφού μιλάμε για πολύ μικρή ποσότητα. Η λίγη ζαχαρίτσα, ολοκληρώνει τη γεύση, αφού συμπληρώνει το αλμυρό από το αλάτι, το ξινό από το λεμόνι και θα το κάνει ακόμα πιο απολαυστικό όταν θα συνδυαστεί με την πικράδα μιας παγωμένης μπίρας ή μιας σαλάτας με ρόκα ή/και ραντίτσιο. Το παν είναι η ισορροπία.

Δείτε επίσης:

7 μύθοι για το ψήσιμο της μπριζόλας καταρρίπτονται

Ο απόλυτος οδηγός για το μαγείρεμα του σολομού

Τρεις εύκολες μαρινάδες για κάθε κρέας