Αν η συνταγή σας απαιτεί μόνο ασπράδια μην πετάξετε τους κρόκους. Υπάρχουν τρόποι να τους καταψύξετε.

Σίγουρα έχει συμβεί και σε σας: χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους για μια μαρέγκα, για παράδειγμα, κρατάτε τους κρόκους στο ψυγείο, αλλά μέχρι να τους χρησιμοποιήσετε -δεν μπορεί να τρώει κανείς ομελέτα πρωί, μεσημέρι, βράδυ- έχουν χαλάσει.

Πώς θα καταψύξετε τον κρόκο

Αν και, γενικά, τα ωμά αυγά δεν μπαίνουν στην κατάψυξη, μπορείτε να διατηρήσετε τον κρόκο υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Αν τον καταψύξετε όπως είναι, δεν θα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια, αφού θα έχει γίνει συμπαγής λόγω της ζελατινώδους σύστασής του.

Το κόλπο είναι να χτυπήσετε τον κρόκο όπως για μια ομελέτα -δεν χρειάζεται να αφρατέψει, αρκεί να ομογενοποιηθεί-, να προσθέσετε στη συνέχεια αλάτι ή ζάχαρη ή μέλι και να ξαναχτυπήσετε. Για 4 κρόκους υπολογίστε 1/8 κουτ. γλυκού αλάτι ή 1 ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη ή μέλι.

Σημειώστε πάνω στο δοχείο την ημερομηνία κατάψυξης, καθώς και αν έχετε χρησιμοποιήσει αλάτι ή ζάχαρη, για να ξέρετε σε τι είδους συνταγές μπορείτε να τον προσθέσετε στη συνέχεια. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για 12 μήνες, αν και όσο νωρίτερα τον χρησιμοποιήσετε τόσο καλύτερα.

Όταν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσετε, μεταφέρετε την προηγουμένη τον κρόκο από την κατάψυξη στο ψυγείο ή αποψύξτε τον κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.

Χρησιμοποιήστε τον άμεσα μετά την απόψυξη και πάντα μα πάντα σε συνταγές που απαιτούν ψήσιμο (μαγείρεμα) –δεν παίζουμε ποτέ με θέματα ασφάλειας, ειδικά όταν πρόκειται για αυγά.

Oσο για τις αναλογίες, υπολογίστε 1 κουτ. σούπας κατεψυγμένο κρόκο για 1 φρέσκο κρόκο που απαιτεί η συνταγή.

 

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε τα αυγά σας

  • Τοποθετήστε τα στο ψυγείο στη χάρτινη θήκη που τα αγοράσατε. Τα εμποδίζει να πάρουν τις μυρωδιές από τις άλλες τροφές και τα προστατεύει από την απώλεια υγρασίας.
  • Ακολουθήστε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία και σπάστε ένα ένα χωριστά, όχι πάνω από το μπολ, τα αυγά πριν τα χρησιμοποιήσετε, γιατί μπορεί να έχουν χαλάσει ακόμη και πριν την ημερομηνία λήξης.
  • Τα βραστά σφιχτά αυγά με άθικτο το τσόφλι αφήστε τα κρυώσουν και βάλτε τα στο ψυγείο όπου μπορούν να διατηρηθούν 1 εβδομάδα ή και περισσότερο αν ήταν πολύ φρέσκα. Αν έχει ραγίσει το τσόφλι ή αν έχουν μελάτο κρόκο βάλτε τα στο ψυγείο αλλά καταναλώστε τα άμεσα, μέσα σε 1 ή 2 το πολύ ημέρες.
  • Οι κρόκοι διατηρούνται στο ψυγείο μέσα σε νερό και απαραίτητα σε σκεπασμένο δοχείο 1-2 μέρες.
  • Τα ασπράδια διατηρούνται στο ψυγείο, σε σκεπασμένο δοχείο, μέχρι 4 μέρες. Σε κάθε περίπτωση αν η μυρωδιά, το χρώμα, η υφή, η σύσταση δεν σας φαίνονται σωστά καλύτερα να τα πετάξετε.

Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας είτε για ωμά είτε για βραστά αυγά. Μην ξεχνάτε ότι τα αυγά είναι από τις πιο ευαίσθητες τροφές, που μπορούν εύκολα να σας στείλουν στο νοσοκομείο, αν δεν τηρήσετε τους κανόνες υγιεινής. Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε τον οικογενειακό γιατρό σας που είναι ο μόνος που μπορεί να σας συμβουλεύσει σωστά.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:

Ο viral τρόπος να καθαρίζεις τα βραστά αυγά με τη βοήθεια μιας κούπας!

Μήπως δεν βγαίνει το γλυκό γιατί είναι μεγάλο το αυγό;

Πώς να φτιάξετε το τέλειο τηγανητό αυγό