Αν δεν έχει τύχει να αγοράσετε ποτέ κινόα, τότε σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να τη δοκιμάσετε, καθώς είναι ένα «ψευτοδημητριακό» πανεύκολο στη χρήση και με πάρα πολλές εφαρμογές στη μαγειρική. Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα μιλήσουμε για την κινόα, αλλά για ένα ακόμη πιο ειδικό προϊόν τις νιφάδες της. Όχι μόνο κάνουν τέλεια τα παναρίσματά μας (ακριβώς όπου βάζουμε ψίχουλα ψωμιού ή καλαμποκάλευρο ή ακόμα και γαλέτα), αλλά αυτό το προϊόν είναι απαλλαγμένο και από τη γλουτένη, την οποία πολλοί αποφεύγουν για ιατρικούς ή διατροφικούς λόγους. Ένας τρίτος λόγος για να την επιλέξετε είναι ότι θα κάνει ακόμη πιο νόστιμες διάφορες παρασκευές από το πρωινό σας μέχρι το εύκολο βραδινό γεύμα.

Μα τι είναι οι νιφάδες κινόα;

Όπως οι νιφάδες καλαμποκιού ή των υπόλοιπων δημητριακών, που τρώμε συνήθως για πρωινό, οι νιφάδες κινόα είναι ουσιαστικά κινόα σε επίπεδη, πεπλατυσμένη μορφή. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε έναν μικροσκοπικό τύπο δημητριακού, που είναι πολύ τραγανός εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν περιέχει καθόλου γλουτένη εκ φύσεως. Μόλις αγοράσετε το πρώτο σας πακέτο θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι δεν χρησιμεύουν μόνο για πανάρισμα τηγανητού κοτόπουλου ή τόφου, αλλά μπορούν να βρουν ένα σωρό διαφορετικές χρήσεις στην κουζίνα σας. Μερικές από αυτές θα μπορούσε να είναι για να νοστιμίσει μια σπιτική γκρανόλα ή οι μπάρες δημητριακών που θα ετοιμάσουμε μόνοι μας, ακόμα και ένα μπολ με πόριτζ για ένα υγιεινό πρωινό ξεκίνημα.

Πώς τις χρησιμοποιούμε για πανάρισμα

Θεωρούμε τις νιφάδες της κινόα μια καλή εναλλακτική των ψίχουλων ψωμιού. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε κατευθείαν έτσι όπως είναι από το πακέτο τους, όμως έχουν ακόμη καλύτερη γεύση όταν καβουρδιστούν ελαφρώς, ενώ αν θέλουμε πιο απαλή υφή μπορούμε να τις περάσουμε για λίγο από το μούλτι.

Προτεινόμενες ιδέες

Πιο συγκεκριμένα, αν θέλουμε να πανάρουμε ψητό κοτόπουλο, καλό είναι πρώτα να περάσουμε τα κομμάτια από ένα μίγμα αυγού με μαγιονέζα και έπειτα από τις νιφάδες. Αυτές οι νιφάδες αντικαθιστούν μια χαρά και το ασιατικό panko, που είναι ένα είδος έτοιμου αφυδατωμένου ψωμιού ακριβώς για τέτοιες χρήσεις. Όσο για το τυρί τόφου, που επίσης πανάρεται υπέροχα με αυτό το ξεχωριστό δημητριακό, προσέχουμε να διαλέξουμε ένα σκληρό τόφου, το οποίο θα ζεστάνουμε ελαφρώς με λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ό,τι κι αν πανάρουμε με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο ότι θα γίνει έξτρα τραγανό και νόστιμο.

Τα ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό

Είτε καταναλώσουμε κινόα, είτε τις νιφάδες της, τα διατροφικά οφέλη της είναι πολλά, γι’ αυτό καλό είναι να την εντάξουμε στη διατροφή μας. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν θάμνο, με εδώδιμα σποράκια, σε διάφορα χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και σπανιότερα μπλε. Αυτό που τη χαρακτηρίζει διατροφικά είναι ότι θεωρείται πλήρης τροφή, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και Ω3 λιπαρά οξέα καθώς και σε πολύτιμα μέταλλα. Επιπλέον, το ότι δεν έχει γλουτένη την κάνει εύκολη στην πέψη.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς μαγειρεύουμε σωστά την κινόα δείτε το σχετικό μας άρθρο.