Το τόφου θα λέγαμε πως ανήκει σε μία ιδιαίτερη κατηγορία «γνωστού-άγνωστου», καθώς, ενώ πολλοί ξέρουν ότι υπάρχει, δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι. Μάλιστα, είναι ακόμη λιγότερο γνωστό ότι υπάρχουν και κατηγορίες τόφου που αναλόγως την υφή τους χρησιμοποιούνται και διαφορετικά στη μαγειρική.

Οι vegan, βέβαια, το χρησιμοποιούν κατά κόρον στη διατροφή τους. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος χορτοφάγος για να το καταναλώσει και για αυτό αξίζει να το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και να δούμε πώς μπορεί να μπει και στη μαγειρική μας.

Τι είναι το τόφου;
Το τόφου είναι ένα φυτικό τρόφιμο φτιαγμένο από σόγια, μοιάζει με λευκό τυρί και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις κουζίνες χωρών της Άπω Ανατολής. Επίσης, είναι φτωχό σε θερμίδες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Τόφου και μαγειρική
Στο www.bonappetit.com η γνωστή σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής -Άντρια Νγκουιέν- αναφέρεται εκτενώς στο τόφου και νομίζουμε πως οι επισημάνσεις της πάνω στο θέμα ότι είναι πολύ βοηθητικές.

Όπως γράφει: «Το τόφου είναι ένα βασικό τρόφιμο στην κουζίνα μου, αλλά μπορεί να με προβληματίσει η αγορά του. Αυτό συμβαίνει, καθώς η υφή του τόφου μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία».

Ακόμη σημειώνει πως πολλές συνταγές προτρέπουν να χρησιμοποιείται το πολύ σκληρό τόφου στη μαγειρική. Αυτό το δικαιολογεί καθώς όπως λέει είναι πιο εύκολο στη διαχείρισή του. Για να δούμε όμως πιο αναλυτικά της κατηγορίες.

Μαλακό τόφου
Η υφή στο μαλακό τόφου (silken) μπορεί να διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία. Μπορεί, δηλαδή, είτε να έχει πολύ μαλακή υφή είτε πιο σκληρή. Ωστόσο, αυτό που έχουν κοινό όλα τα «μαλακά τόφου» είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που τα κάνει κιόλας πιο επιρρεπή στο να διαλυθούν.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το μαλακό τόφου σε smoothies ή σε ντιπ. Εναλλακτικά μπορείτε να κόψετε το τόφου σε κυβάκια και στη συνέχεια να τα γαρνίρετε με σάλτσα σόγιας, μπαλσάμικο, τσίλι (ή τραγανό τσίλι) και πράσινο κρεμμύδι (ή shiso) για ένα γρήγορο σνακ. Επίσης, μπορείτε απλά να προσθέσετε ελαιόλαδο, βαλσάμικο και νιφάδες αλατιού είναι και αυτό υπέροχο. Μπορείτε ακόμη να βάλετε ντομάτα και βασιλικό, εάν είναι η εποχή τους.
To βρήκαμε στο www.biosophy.gr στα 3,05€

Μέτριο τόφου (medium)
Το μέτριο τόφου συχνά αποκαλείται «κανονικό» τοφού. Μάλιστα, μπορεί η συσκευασία να αναγράφει τόφου χωρίς καμία επιπλέον περιγραφή. Αυτό το είδος έχει πιο πυκνή υφή σε σχέση με το μαλακό, αλλά εξακολουθεί να είναι και αυτό αρκετά «ευαίσθητο» ως προς τη χρήση του. Ενδείκνυται  για σούπες, αλλά και για σάλτσες.
Το βρήκαμε στο www. greenhousebio.gr στα 2,20 €

Σκληρό τόφου
Το σκληρό τόφου (firm) μπορεί να αντικαταστήσει ιδανικά τη ρικότα ή να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του αυγού σε μια αυγοσαλάτα. Επίσης, μπορεί να τηγανιστεί και χρησιμοποιείται και για την παρασκευή scrambles. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε με αυτό το μαλακό ή το πολύ σκληρό τόφου.
Το βρήκαμε στο www.houseofdeli.gr στα 2.83€

Πολύ σκληρό τόφου
Εάν θέλετε να τηγανίσετε τόφου, επιλέξτε το σκληρό τόφου ή το πολύ σκληρό τόφου. Το πρώτο μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να τηγανιστεί, επειδή έχει περισσότερη υγρασία, αλλά το σκληρό τόφου μπορεί να έχει καλύτερη γεύση από το πολύ σκληρό.

Το δεύτερο τηγανίζεται ταχύτερα σε σχέση με το πρώτο και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι πιο τραγανό και πιο όμορφο, αλλά ενδεχομένως να μην είναι το ίδιο γευστικό. Το πολύ σκληρό τόφου κρατά το σχήμα του και είναι η ιδανική επιλογή για τηγάνισμα και για ψήσιμο στη σχάρα.
To βρήκαμε στο www.wokshop.gr στα  3.42€

Τέλος, αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο ακόμη υπάρχει και το «super-firm» τόφου, δηλαδή το σούπερ-σκληρό τόφου. Το ιδιαίτερο με αυτό το προϊόν είναι ότι συνήθως διατίθεται σε συσκευασίες σε κενό αέρος και συνήθως αναφέρεται ότι έχει «υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη». Αυτό το τόφου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γέμιση στα ζυμαρικά.

Δείτε επίσης:
Πότε χαλάνε τα μπαχαρικά;

Το μυστικό για να απελευθερώσουν τα μπαχαρικά το άρωμα τους

Γκάζιαντεπ: Μπαχαρικά, κεμπάπ και μπακλαβάς στη νοτιανατολική Τουρκία