Είσαστε κι εσείς από αυτούς που χρησιμοποιούν τόσο πολύ το χαρτί κουζίνας που ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι τελείωσε υπερβολικά γρήγορα; Αυτό δεν κάνει καλό ούτε στο πορτοφόλι σας -καθώς οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν- αλλά ούτε και στον πλανήτη. Πώς μπορείτε να αποφύγετε τη σπατάλη χρημάτων αλλά και να συμβάλετε και στην προστασία του περιβάλλοντος;

Σας έχουμε παρακάτω 3 κόλπα που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε: 

Χρησιμοποιούμε πανάκια πολλαπλών χρήσεων

Προτιμούμε να έχουμε μερικά μαλακά πανάκια, όπως αυτά που πλένονται στο χέρι ή στο πλυντήριο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά. Εδώ υπάρχουν διάφορες κατηγορίες σε πανάκια που βρίσκουμε στο εμπόριο. Και μπορούμε να τα διαχωρίσουμε ανάλογα με τη χρήση τους, ώστε να βγάλουμε εντελώς το χαρτί κουζίνας από την κουζίνα μας. Υπάρχουν τα πανάκια τύπου wettex που είναι ιδανικά για πολλές χρήσεις μέσα στην κουζίνα μας αλλά τα καλύτερα τα  πανάκια με τις μικροΐνες. Για πιο… σκληρές εργασίες καθαρισμού, όπως πχ νεροχύτης, φούρνος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σφουγγάρι -όχι το ίδιο που πλένουμε τα πιάτα- είτε ένα σύρμα. Άλλωστε τα πολλαπλών χρήσεων είναι και πιο αποτελεσματικά, καθώς τα χρησιμοποιούμε νωπά και είναι πιο ανθεκτικά. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, ώστόσο, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι να είμαστε σχολαστικοί στον καθαρισμό τους αλλά και να τα αλλάζουμε αρκετά συχνά, καθώς αποτελούν εστίες μικροβίων.

Πότε είναι καλύτερη η επιλογή του χαρτιού

Από την άλλη, είναι και μερικές περιπτώσεις που απαιτούν οπωσδήποτε τη χρήση χαρτιού κουζίνας. Ποιες είναι αυτές; Όταν παραδείγματος χάρη έχουμε να σκουπίσουμε πράγματα που είναι πολύ βρώμικα και το χαρτί πρέπει μετά να πεταχτεί. Όπως όταν αφού πλύνουμε το ωμό κρέας θέλουμε να το στεγνώσουμε. Σε αυτή την περίπτωση προτιμούμε το χαρτί γιατί το ωμό κρέας είναι επιβαρυμένο μικροβιακά και δεν θέλουμε σκουπίζοντας στη συνέχεια με το ίδιο πανί πολλαπλών χρήσεων τα βακτήρια να μεταφερθούν σε άλλα σημεία της κουζίνας μας. Ακόμη, θα πρέπει να χρησιμοποιείται και στα λίπη, γιατί αυτά βγαίνουν δύσκολα από τα πανιά.

Κρεμάμε το ρολό του χαρτιού μέσα στην τροφοθήκη

Ένα άλλο απλούστατο κόλπο είναι ουσιαστικά να κρύψουμε το χαρτί κουζίνας μέσα στο ντουλάπι που έχουμε τα τρόφιμα, στερεώνοντας το στην άκρη ενός ραφιού. Με αυτόν τον τρόπο και θα ξετυλίγεται πιο εύκολα και σταθερά και δεν θα το έχουμε τόσο πρόχειρο για χρήση, όπως όταν το ακουμπάμε απλώς στον πάγκο μας. Εναλλακτικά, το ρολό μπορεί να στερεωθεί και σε ένα σημείο του τοίχου, όπου θα είναι επίσης πιο εύκολα προσβάσιμο και θα μπορούμε να κόβουμε πιο εύκολα ένα κομμάτι κι όχι να μας ξετυλίγονται πολλά μαζί.

Αν, λοιπόν, θέλετε να κάνετε και οικονομία στην τσέπη σας αλλά και καλό στον πλανήτη, μειώστε τη χρήση του χαρτιού κουζίνας τοποθετώντας το κάπου που δεν θα το βρίσκετε εύκολα, τόσο εσείς όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας…