Όταν μιλάμε για οργάνωση ή καθαριότητα της κουζίνας μας τα ντουλάπια είναι πάντα στο επίκεντρο, αφού θέλουμε να είναι κι αυτά καθαρά και απαλλαγμένα από λίπη και σκόνη. Υπάρχουν, όμως, μερικές κακές συνήθειες που έχουμε σε σχέση με τα ντουλάπια μας και οι ειδικοί στην καθαριότητα μας συνιστούν να τις καταργήσουμε. Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές μία -μία.

Να τα σκουπίζουμε με υπερβολικά μουλιασμένα πανάκια

Αυτή η συμβουλή ισχύει περισσότερο όταν μιλάμε για ξύλινα ντουλάπια, τα οποία κινδυνεύουν να χαλάσουν από την υπερβολική υγρασία. Γι’ αυτό καλό είναι να τα στραγγίζουμε καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Να τα τρίβουμε πάρα πολύ

Το υπερβολικό τρίψιμο μπορεί να χαλάσει την μπογιά, το ξύλο και γενικότερα το φινίρισμα των ντουλαπιών μας. Γι’ αυτό προτιμήστε απαλές, κυκλικές κινήσεις όταν τα καθαρίζετε.

Να τα καθαρίζουμε με σκληρά χημικά

Έντονα χημικά όπως η χλωρίνη, η αμμωνία δεν ταιριάζουν στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Αυτά μπορούν εύκολα να χαλάσουν το φινίρισμά τους, ιδίως αν είναι βαμμένα ή έχουν επιφάνεια που γυαλίζει. Γι’ αυτό περιοριστείτε σε ήπια, φυσικά καθαριστικά.

Να παραμελούμε το εσωτερικό τους

Μην ξεχνάτε μια φορά στο τόσο να καθαρίζετε και το εσωτερικό των ντουλαπιών σας. Κι εκείνα μαζεύουν ψίχουλα ή λεκέδες, τα οποία μπορεί να προσελκύσουν ανεπιθύμητους επισκέπτες ή άσχημες μυρωδιές.

Να μην λαμβάνουμε υπόψη το συσσωρευμένο λίπος

Όπως γνωρίζουμε καλά, τα ντουλάπια μαζεύουν λίπη, ιδίως εκείνα που είναι κοντά στην ηλεκτρική κουζίνα. Γι’ αυτό καλό είναι να τα καθαρίζουμε τακτικά με ζεστό νερό και μαγειρική σόδα.

Να μην δοκιμάζουμε το καθαριστικό μας

Πριν χρησιμοποιήσουμε ένα καθαριστικό για πρώτη φορά σε μια επιφάνεια καλό είναι να το δοκιμάζουμε σε ένα σημείο του ντουλαπιού μας που δεν φαίνεται πολύ. Αν δεν αλλοιώσει την επιφάνειά μας τότε μπορούμε να συνεχίσουμε με το καθάρισμα.

Να μην τα στεγνώνουμε καλά

Μετά από κάθε καθάρισμα καλό είναι να σκουπίζουμε πολύ καλά τα ντουλάπια μας και εξωτερικά και εσωτερικά. Διαφορετικά η υγρασία θα προκαλέσει ζημιά και άσχημες μυρωδιές.