Το χαρτί κουζίνας είναι από τα προϊόντα που δε λείπουν από καμία κουζίνα και χρησιμοποιούμε σχεδόν για όλες τις δουλειές. Έχετε σκεφτεί όμως ότι αυτό μπορεί να είναι λάθος; Συγκεντρώσαμε λοιπόν 5 χρήσεις για τις οποίες το χαρτί κουζίνας δεν προορίζεται.

Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ότι το περιβάλλον εδώ και αρκετά χρόνια εκπέμπει σήμα κινδύνου και ότι οι λάθος επιλογές μας αυξάνουν το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Σε αυτές τις ενέργειες συγκαταλέγεται και η αλόγιστη χρήση του χαρτιού κουζίνας του οποίου η παραγωγή απαιτεί ενέργεια και τόνους πρώτης ύλη ενώ αφού χρησιμοποιηθεί καταλήγει στα σκουπίδια. Εκτός αυτού, πιο απλά, κοστίζει και αν το σκεφτείτε πιο λογικά, γιατί να αγοράσετε κάτι που σύντομα θα καταλήξει στα σκουπίδια; Βέβαια, το χαρτί κουζίνας είναι πρώτης τάξεως υλικό για φυσικό λίπασμα αλλά αν δεν έχετε κήπο και καφέ κάδο στη γειτονιά σας, πόσο φυσικό λίπασμα θα φτιάξετε; Σταματώντας λοιπόν τη χρήση του και βρίσκοντας άλλες εναλλακτικές που κάνουν την ίδια και καλύτερη ίσως δουλειά με το χαρτί κουζίνας, κάνετε ένα ακόμα βήμα προς την αλλαγή των καθημερινών σας συνηθειών. Ιδού λοιπόν μερικές από τις δικές μας προτάσεις για να γίνει η αρχή σωστά.

Έχουμε ξαναγράψει αρκετές φορές ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα για όλες τις δουλειές. Ο κανόνας λοιπόν ισχύει και για το χαρτί κουζίνας. Χρησιμοποιήστε το συνειδητά μόνο όπου πραγματικά το χρειάζεστε και στις ελάχιστες ποσότητες.

Μην καθαρίζετε σκληρές επιφάνειες
Το χαρτί κουζίνας σκίζεται εύκολα οπότε για να καθαρίσετε τραχιές επιφάνειες προτιμήστε ένα σφουγγάρι. Το ίδιο ισχύει και για τα χαλιά. Μη δοκιμάσετε να καθαρίσετε λεκέ σε χαλί με χαρτί κουζίνας, θα διαλυθεί και τα πράγματα θα γίνουν μάλλον χειρότερα.

Μην καθαρίζετε οθόνες (τηλεόρασης ή υπολογιστή)
Μπορεί να μην το πιστεύετε, όμως το χαρτί κουζίνας δεν προορίζεται για καθάρισμα επιφανειών όπως αυτή μιας οθόνης, πόσο μάλλον ενός υπολογιστή που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και απαιτεί καθάρισμα με ειδικό πανάκι ή πανάκι με μικροΐνες.

Μην καθαρίζετε τζάμια, καθρέφτες κ.λ.π
Για τη συγκεκριμένη δουλειά τα πανάκια με μικροΐνες είναι ιδανικά. Αν κάνετε το λάθος και ψεκάσετε πρώτα με καθαριστικό για επιφάνειες και περάσετε με χαρτί, θα κάνετε διπλή δουλειά αφού το χαρτί αφήνει υπολείμματα.

Γυαλιά (μυωπίας ή ηλίου)
Υπάρχουν ειδικά πανάκια και γι’ αυτή τη δουλειά επειδή ο φακός καλύπτεται με ειδικό φιλμ. Φροντίστε τους φακούς σας σωστά και μην τους καθαρίζετε με ό,τι πανί βρίσκετε μπροστά σας γιατί σύντομα θα ξαναεπισκεφτείτε το κατάστημα οπτικών. Το αντίστοιχο πανάκι είναι ιδανικό και για τις οθόνες των κινητών (για τη περίπτωση που σκεφτήκατε και αυτές να τις καθαρίσετε με χαρτί κουζίνας.

Δείτε επίσης

8 πράγματα που δεν πρέπει να αποθηκεύεις στον πάγκο της κουζίνας

Οργάνωσε τα ντουλάπια της κουζίνας σε 8 βήματα

5 λάθη που όλοι κάνουμε με το σφουγγάρι πιάτων