Τα αυγά είναι ένα υλικό απαραίτητο για μια πληθώρα συνταγών. Σε κέικ, σάλτσες, αλλά και πίτες τα αυγά χρησιμοποιούνται ως συστατικό, και η αντικατάστασή τους, λόγω αλλεργιών ή άλλων διατροφικών περιορισμών είναι δύσκολη. Δεν υπάρχει κάποιο υλικό που μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τις ιδιότητες ενός αυγού, ωστόσο τα παρακάτω συστατικά αποτελούν οικονομικές επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Aquafaba αντί για αυγά

Το Aquafaba είναι ουσιαστικά το νερό από τα βρασμένα ρεβίθια. Αρκετά συχνά χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το ασπράδι του αυγού, αφού αν χτυπήσετε το υπόλοιπο από τα βρασμένα ρεβίθια το μείγμα θυμίζει μαρέγκα. Δυστυχώς, δεν έχει καλή δομή για να χρησιμοποιηθεί για τη ζύμη μπισκότων.

Πώς να κάνετε αντικατάσταση: Στραγγίστε τα ρεβίθια από την κονσέρβα με ένα σουρωτήρι. Το ζουμί θα πρέπει να είναι τόσο παχύρρευστο όσο ένα ασπράδι αυγού. Αν δεν είναι, σιγοβράστε το για να πήξει. Για κάθε ολόκληρο αυγό, χρησιμοποιήστε 57 γραμμάρια και για ένα ασπράδι αυγού, χρησιμοποιήστε 29 γραμμάρια (2 κουταλιές της σούπας).

Πώς λειτουργεί: Προσθέτει υγρασία στη συνταγή και βοηθάει επίσης στο να γίνει το μείγμα πιο αφράτο.

Πού να το χρησιμοποιήσετε: Μαρέγκες, πάβλοβα, μπράουνις, τηγανίτες.

Πουρέ μπανάνας ή μήλου

Η φυσική γλυκύτητα αυτών των φρούτων τα καθιστά ιδανικά για να τα χρησιμοποιήσετε σε γλυκές συνταγές. Για παράδειγμα, η μπανάνα εμπλουτίζει μία συνταγή με σοκολάτα, καραμέλα ή βανίλια, ενώ το μήλο εμπλουτίζει συνταγές με μπαχαρικά, σφένδαμο ή αποξηραμένα φρούτα. Και τα δύο πάντως ταιριάζουν ιδανικά με ξηρούς καρπούς.

Πώς να κάνετε αντικατάσταση: Ομογενοποιούμε ή πολτοποιούμε το φρούτο (τα μήλα αφού πρώτα τα βράσουμε). Για κάθε αυγό θα πρέπει να χρησιμοποιούνται 60 γραμμάρια (¼ φλιτζάνι) μείγματος.

Πώς λειτουργεί: Προσθέτει υγρασία στη συνταγή και βοηθάει στο να αποκτήσετε ένα ομοιογενές μείγμα.

Πού να το χρησιμοποιήσετε: Μπισκότα, muffins, τηγανίτες, κέικ καρότου.

Τόφου

Με τα σωστά καρυκεύματα και ψημένο στο τηγάνι, η γεύση του τόφου θυμίζει ομελέτα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία vegan παραλλαγή της ολαντέζ.

Πώς να κάνετε αντικατάσταση: Πολτοποιήστε το τόφου στο μπλέντερ και είστε έτοιμοι. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μια κουταλιά της σούπας τόφου ανά κρόκο αυγού και να προσθέσετε λίγο βούτυρο ή λάδι για πιο πλούσια υφή.

Πώς λειτουργεί: Βοηθάει στην προσθήκη υγρασίας στη συνταγή.

Πού να το χρησιμοποιήσετε: Αλμυρά πιάτα στα οποία κανονικά προσθέτουμε αυγά και σε κρεμώδεις σάλτσες.

Πουρές πατάτας, γλυκοπατάτας ή κολοκύθας αντί για αυγά

Το άμυλο που περιέχουν οι πατάτες βοηθάει στην ομονογενοποιήση μειγμάτων με κιμά, αλλά και στο πανάρισμα κρεάτων που θα τηγανιστούν. Επιπλέον, ο πουρές προσδίδει μια βουτυρένια και κρεμώδη υφή στις συνταγές σας. Σε πιάτα με βαριά μπαχαρικά δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πουρέ γλυκοπατάτας ή κολοκύθας. Σε όλες τις περιπτώσεις, φροντίστε να χρησιμοποιείτε μια πολύ λεπτή επικάλυψη για το πανάρισμα του κρέατος.

Πώς να κάνετε αντικατάσταση: Φτιάξτε έναν απλό κρεμώδη πουρέ πατάτας και χρησιμοποιήστε 60 γραμμάρια (¼ φλιτζάνι) ανά ολόκληρο αυγό.

Πώς λειτουργεί: Βοηθάει στο να αποκτήσετε ένα ομοιογενές μείγμα.

Πού να το χρησιμοποιήσετε: Κεφτεδάκια, ρολό κιμά, πανάρισμα κρεατικών που θα τηγανιστούν.