Δεν είναι μόνο τι αγοράζετε, αλλά και πώς το αποθηκεύετε που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων.

Με τα τρόφιμα να ακριβαίνουν διαρκώς, το να έχετε ένα καλά εφοδιασμένο ντουλάπι τροφίμων είναι ένας τρόπος να κάνετε το λογαριασμό στο σούπερ μάρκετ λιγότερο κοστοβόρο. Όχι μόνο τα τρόφιμα που μπαίνουν στο ντουλάπι τείνουν να διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτά του ψυγείου, αλλά είναι συνήθως και λιγότερο ακριβά. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι να οργανώσετε το ντουλάπι των τροφίμων σας που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα που ξοδεύετε για φαγητό.

1. Εξασφαλίστε ότι μπορείτε να δείτε τα πάντα
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε πολλά ντουλάπια είναι ότι δεν μπορείς να δεις τι υπάρχει μέσα. Τα διάφανα δοχεία πάντως είναι πολύ πρακτικά αν έχεις πρόσβαση σε αυτά. Σου επιτρέπουν να βλέπεις ευκολότερα πόσο ρύζι ή δημητριακά σου έχουν μείνει από το πακέτο. Ακόμα, όμως, και να μην έχετε διάφανα δοχεία, φροντίστε τα τρόφιμα που έχετε να είναι οργανωμένα και όχι στοιβαγμένα. Το να μπορείτε να δείτε όλο το περιεχόμενο της τροφοθήκης κάνει πιο εύκολη τη χρήση τους και επιπλέον όταν όλα έχουν τη θέση τους, είναι πιο προφανές τι αδειάζει και τι πρέπει να ανεφοδιαστεί. Το γκρουπάρισμα παρόμοιων ειδών βοηθά όταν μαγειρεύετε.

2. Υιοθετήστε τη φιλοσοφία του πρώτο μπαίνει, πρώτο βγαίνει
Κάντε το όπως στα ράφια των σούπερ μάρκετ: τοποθετήστε μπροστά τα προϊόντα που λήγουν άμεσα, ώστε να χρησιμοποιηθούν πρώτα σε σχέση με εκείνα που είναι πιο πίσω και λήγουν αργότερα.

3. Δημιουργήστε μια λίστα
Ένας ακόμη ασφαλής τρόπος να έχετε τον έλεγχο του τι υπάρχει στην τροφοθήκη σας είναι να διατηρείτε μια τρέχουσα λίστα με του τι υπάρχει και να την κολλήσετε στο εσωτερικό της πόρτας σας. Αυτό σας διευκολύνει όταν κάτι τελειώνει να το προσθέτετε στη λίστα με τα ψώνια σας. Ακόμη, αν το κάνετε αυτό με όλα τα ντουλάπια σας, μπορείτε να αποφύγετε το ψάξιμο, όταν δεν θυμάστε πού έχετε βάλει κάτι.

4. Τοποθετήστε τις υγιεινές επιλογές εκεί που τις βρίσκετε πιο εύκολα
Κάντε τα υγιεινά τρόφιμα και αυτά που χρησιμοποιείτε πιο συχνά να είναι εύκολα σε πρόσβαση. Αν για παράδειγμα πρέπει να μετακομίσετε το αλεύρι για να βρείτε τα δημητριακά σας, μετακινήστε τα δημητριακά πιο κοντά στην πόρτα. Αν οι πιο υγιεινές επιλογές είναι οι πιο εύκολες σε πρόσβαση, τότε είναι πιο πιθανό να τις καταναλώσετε.

5. Καταναλώνετε τα υλικά της τροφοθήκης σας συχνά
Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε τι έχει η τροφοθήκη σας είναι να τη χρησιμοποιείτε συχνά. Υπάρχουν πολλά γεύματα που μπορούν να γίνουν με τρόφιμα κατευθείαν από το ντουλάπι, γι’ αυτό γίνετε δημιουργικοί με αυτά. Επιπλέον, αυτό μπορεί να σας γλιτώσει χρήματα και να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων.