Το καλοκαίρι απαιτεί ήλιο, θάλασσα, ξεγνοιασιά και όσο το δυνατόν λιγότερες και πιο ανώδυνες ώρες στην κουζίνα του σπιτιού μας. Ευτυχώς, οι πρώτες ύλες που μας δίνει η συγκεκριμένη εποχή δημιουργεί διαρκώς νέους γαστρονομικούς καμβάδες πάνω στους οποίους μπορούμε να πατήσουμε για εύκολες, γρήγορες, φρέσκες και πάνω απ’ όλα υγιεινές συνταγές.

Φέτος, λοιπόν, ετοιμαζόμαστε να γευτούμε το καλοκαίρι στην πιο νόστιμη και απολαυστική εκδοχή του με πιάτα που αναβαθμίζουν έξυπνα το καθημερινό μας τραπέζι και κυρίως χωρίς να ξοδέψουμε πολύ χρόνο και περισσή ενέργεια.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις σε καλοκαιρινές συνταγές που γίνονται κυριολεκτικά στο πι και φι.

Φρέσκια κρέμα ντομάτας με κρίθινα παξιμάδια και φέτα
Το πιο νόστιμο ορεκτικό, μοσχομυρίζει Ελλάδα και ενθουσιάζει πάντα στο άνοιγμα κάθε επίσημου ή ανεπίσημου τραπεζιού. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε ένα γευστικό αποτέλεσμα, να έχουμε αγοράσει νόστιμες, ώριμες ντομάτες (που ούτως ή άλλως εύκολα πλέον βρίσκουμε αυτή την εποχή) και ελαφρώς αλμυρή φέτα με έντονες πικάντικες νότες που θα απογειώσει στο λεπτό αυτό το εύκολο, κατά τ’ άλλα, πιάτο.

Καλαμάρι στο BBQ με τσίλι και σκόρδο
Ψήνουμε καλαμάρι στο μπάρμπεκιου και του δίνουμε μια πικάντικη διάσταση προσθέτοντας τσίλι και σκόρδο. Η καλύτερη επιλογή για ένα γρήγορο και εύκολο καλοκαιρινό πιάτο που μοσχοβολά θάλασσα και που θα μπορούσε να ετοιμαστεί στο πι και φι επιστρέφοντας από την παραλία.

Τηγανιτοί κολοκυθοανθοί με μέλι και ξίδι
Ετοιμάζουμε έναν από τους πιο δημοφιλείς και γρήγορους μεζέδες του καλοκαιριού. Τηγανίζουμε κολοκυθοανθούς με μέλι και ξίδι και γίνονται πιο τραγανοί από ποτέ. Δε ξεχνάμε να τους συνοδεύσουμε με ένα κουτάκι παγωμένης μπύρα και γιατί όχι με ένα πιάτο φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, μπόλικο τζατζίκι και ίσως κάποιον πικάντικο κρεατομεζέ. Και κάπως έτσι το καθημερινό τραπέζι του καλοκαιριού γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον και μερακλίδικο.

Μπουγιουρντί στη φριτέζα αέρος
Μια εκπληκτική μακαρονάδα που «ζεσταίνει» πικάντικα τα πιάτα μας, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Το μπουγιουρντί γίνεται μια υπέροχη σάλτσα στα γρήγορα – εξάλλου, το μεγάλο πλεονέκτημα του air fryer είναι η εξοικονόμηση χρόνου.

Φριτάτα με αγκινάρες και φέτα
Φριτάτα στα ιταλικά, τορτίγια στα ισπανικά, ομελέτα στα ελληνικά. Όπως και να την πεις τη λατρεύουν όλοι οι λαοί της Μεσογείου και γίνεται πανεύκολα ακόμη κι αν δεν έχεις ταλέντο στη μαγειρική. Εδώ τη συνδυάζουμε με ελληνικά αρώματα και γεύσεις για απίστευτη νοστιμιά.