Τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημο από το ταμπούλε, μια πολύ δημοφιλή αραβική μαϊντανοσαλάτα, αν και το πλιγούρι είναι στοιχείο πολλών ελληνικών παραδοσιακών συνταγών.

Το πλιγούρι, ή χόνδρος, είναι ένα δημητριακό από σπασμένο, σκληρό σιτάρι υψηλής διατροφικής αξίας που, αν τη γνωρίζαμε καλά, θα το χρησιμοποιούσαμε πιο συχνά στο καθημερινό τραπέζι μας. Όχι μόνο για να φτιάξουμε σαλάτες και σούπες, αλλά και για να αντικαταστήσουμε κάποιες φορές το αποφλοιωμένο ρύζι, να γεμίσουμε ντομάτες, ντολμαδάκια, καλαμαράκια και μύδια ή να το συνδυάσουμε με όσπρια, κρέας, ακόμα και με σαλιγκάρια…

MOSXARIAKI-ME-ELIES-KAI-PLIGOURI

Όπως υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι, χορταίνει περισσότερο από άλλες τροφές υδατανθράκων (πατάτες, ρύζι, μακαρόνια), ενώ δίνει την ίδια ενέργεια. Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο φώσφορο σε σχέση με το ρύζι και τα μακαρόνια, σημαντικές ποσότητες σίδηρου, μαγνησίου και ψευδάργυρου, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως σελήνιο, που έχει αντιοξειδωτική δράση.

Αξίζει να γνωρίζετε:
-Θα βρείτε χοντρό και ψιλό πλιγούρι στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, delicatessen, αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
-Διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, μέσα σε γυάλινα βάζα.
-Πριν το χρησιμοποιήσετε ωμό σε σαλάτες, χρειάζεται μούλιασμα σε χλιαρό νερό για 30-40 λεπτά περίπου.
-Για να μη χάσει τη γεύση του, δεν χρειάζεται πολύ ώρα μούλιασμα ή βράσιμο.
-Επειδή το πλιγούρι «τραβάει» περισσότερο υγρό, χρειάζεται 3πλάσιο όγκο νερού ή ζωμού για να βράσει, αφού πρώτα το ξεπλύνετε με κρύο νερό.