Το δημοφιλές ρόφημα είναι αγαπητό όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τα εντυπωσιακά οφέλη του στην υγεία μας. Ωστόσο, μάλλον δεν είναι καλό να το καταναλώνουμε λίγο πριν ξαπλώσουμε.

Από την αρχαιότητα το πράσινο τσάι είναι γνωστό ως υγιεινό και αναζωογονητικό ποτό. Το πράσινο τσάι μάς ήρθε από την Κίνα, όταν το μακρινό 2737 π.Χ. ο Κινέζος αυτοκράτορας ήπιε κατά λάθος νερό με βρασμένο μέσα του ένα φύλλο τσαγιού και το βρήκε πολύ αναζωογονητικό.
Από τότε μέχρι σήμερα το ρόφημα αυτό είναι πολύ δημοφιλές, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και προσφέρει μια σειρά από ευεργετικά οφέλη στην υγεία. Ωστόσο, είναι πολλοί εκείνοι που ακόμη αναρωτιούνται αν το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη κι αν μπορούν να το καταναλώσουν όταν την αποφεύγουν.

Τι επηρεάζει την ποσότητα καφεΐνης
Ναι, λοιπόν, το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί συγκεκριμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα της καφεΐνης. Ένας από αυτούς, είναι η θερμοκρασία του νερού στο οποίο ετοιμάζουμε το τσάι μας. Η παρασκευή του με κρύο νερό απελευθερώνει λιγότερη καφεΐνη από αυτή με καυτό νερό. Ο χρόνος που θα αφήσουμε το πράσινο τσάι μας στο νερό επίσης επηρεάζει το επίπεδο καφεΐνης. Για παράδειγμα, αν το αφήσουμε για 5 αντί 15 λεπτά, η καφεΐνη θα είναι χαμηλότερη και η γεύση του τσαγιού πιο ήπια.

Έχει το πράσινο τσάι πολλή καφεΐνη;
Συγκριτικά με το μαύρο τσάι και τον καφέ, το πράσινο τσάι δεν έχει πολλή καφεΐνη. Αν, λοιπόν, σκοπεύετε να περιορίσετε την ποσότητα καφεΐνης που προσλαμβάνετε, το πράσινο τσάι μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να βρείτε αυτή την ενέργεια που χρειάζεστε χωρίς να σας πιάσει νευρικότητα.

Συμπέρασμα
Ναι, το πράσινο τσάι έχει καφεΐνη, ωστόσο έχει λιγότερη από το μαύρο τσάι και πολύ λιγότερη από τον καφέ. Αν η καφεΐνη τείνει να σας κρατά ξύπνιους το βράδυ, τότε μην καταναλώσετε πράσινο τσάι κοντά στην ώρα του ύπνου σας και επιλέξτε στη θέση του μια λύση χωρίς καφεΐνη, όπως το χαμομήλι ή τη μέντα. Αν πάλι θέλετε τσάι, μπορείτε να προτιμήσετε το τσάι του βουνού, που δεν έχει καφεΐνη.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.