Η καφεΐνη είναι αυτή που σε «ξυπνάει» κάθε πρωί, αλλά δεν πρέπει και να το παρακάνεις στην κατανάλωση της. Γι αυτό, πρέπει να γνωρίζεις πόση καφεΐνη περιέχεται σε ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο σου ρόφημα.

Για αρχή να σημειώσουμε ότι η τρέχουσα οδηγία σχετικά με την επιτρεπόμενη ποσότητα καφεΐνης, για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, είναι έως τα 400mg την ημέρα. Οι παρακάτω ποσότητες καφεΐνης που αναφέρονται ανά ρόφημα αντιστοιχούν σε 1 φλιτζάνι και είναι σύμφωνες με τη βάση δεδομένων για τα διατροφικά στοιχεία των τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Καφές φίλτρου: 96mg
Μπορεί να περιέχει περισσότερη καφεΐνη σε σχέση με τα περισσότερα ροφήματα στη συγκεκριμένη λίστα, αλλά ο καφές φίλτρου έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γι αυτό μην βιαστείς να τον απορρίψεις.

Cold Brew: 96mg
Με παρόμοια ποσότητα καφεΐνης, ο cold brew θεωρείται η δροσερή εναλλακτική του καφέ φίλτρου, αν και πρέπει να θυμάσαι ότι δεν παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο, άρα πρόκειται για διαφορετικό είδος καφέ. Πέρα του ότι είναι δροσερός, τον επιλέγουμε γιατί είναι λιγότερο όξινος και περισσότερο φιλικός προς το έντερο.

Latte: 86.4mg
Γενικά τα lattes έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από τον σκέτο καφέ, ειδικά όταν είναι εμπλουτισμένα με διάφορα σιρόπια. Επίσης, περιέχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά, γι αυτό αν και περιέχουν λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με τους δύο καφέδες που αναφέραμε πριν, καλό θα ήταν να μην αποτελούν τη Νο1 επιλογή σου σε καθημερινή βάση.

Παγωμένος καφές φίλτρου: 74.4mg
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, ωστόσο ο παγωμένος καφές φίλτρου περιέχει λιγότερη ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με τον ζεστό καφέ φίλτρου, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τα διατροφικά στοιχεία των τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες λοιπόν, σέρβιρε τον καφέ σου από την κανάτα σε ποτήρι αντί για φλιτζάνι, με παγάκια και έτσι, θα έχεις και ένα δροσερό ρόφημα και θα καταναλώνεις λιγότερη καφεΐνη.

Τσάι matcha: 70mg
Ανάμεσα στα πολλά οφέλη που έχει για την υγεία το τσάι matcha είναι πηγή διαφόρων θρεπτικών συστατικών, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (κατεχίνες) τα οποία προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου. Αν δίπλα σε αυτά βάλουμε και τη μικρότερη ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με τον καφέ, καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να το επιλέγουμε πιο συχνά.

Μαύρο τσάι: 48mg
Έχει ασφαλώς λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με το τσάι matcha, ωστόσο έχει και λιγότερα αντιοξειδωτικά, γι αυτό και το πράσινο τσάι matcha συχνά υπερέχει ως επιλογή.

Πράσινο τσάι: 28.8mg
Ένα φλιτζάνι ζεστό πράσινο τσάι είναι ένα ρόφημα με ήπια γεύση, μέτρια ποσότητα καφεΐνης και πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό, μειώνοντας μεταξύ άλλων τον κινδύνο καρδιακών παθήσεων.

Ντεκαφεϊνέ: 0 – 15mg
Μη σου φαίνεται οξύμωρο, ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να περιέχει ίχνη καφεΐνης, έστω και ελάχιστα.

Ρόφημα βοτάνων: 0mg
Τα ροφήματα με διάφορα βότανα, που δεν περιέχουν τσάι, είναι η καλύτερη επιλογή για όποιον δεν θέλει ή δεν πρέπει να καταναλώνει καθόλου καφεΐνη. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκουμε το για παράδειγμα, το κλασικό χαμομήλι.

Δείτε επίσης:
Έρευνα: H καφεΐνη δεν σχετίζεται τελικά με την κακή ποιότητα ύπνου

Γιατί είναι καλό να πίνεις ζεστό νερό με μέλι καθημερινά

Το ροζ latte της Αγιουρβέδα που καλμάρει τις φλεγμονές