μοσχαρίσιο ραγού
clock icon
2:0'

Μοσχαρίσιο ραγού με κόκκινο κρασί

Υλικά

  • Μερίδες: 5
  • 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο (500 γρ. ελιά ή χτένι και 500 γρ. παϊδάκι με κόκαλο)
  • 3 μεγάλα λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε παχιές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 2 στικ σέλερι, χοντροκομμένα
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κοφτή κ.σ. θυμάρι
  • 1 κοφτή κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κοφτή κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί (ή μαυροδάφνη για ελαφρώς γλυκό αποτέλεσμα)
  • 1 λίτρο ζωμό βοδινού
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 150 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας μας, βρασμένα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Το μοσχαρίσιο ραγού είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά και εδώ το σερβίρουμε με ζυμαρικά και χοντροτριμμένο κρασοτύρι ή παλαιωμένο τυρί. Μια συνταγή από την Αγάπη Μιχελή.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε καλά στο ελαιόλαδο το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε με το κρέας ώστε να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το σκόρδο, όλα τα λαχανικά και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμη.

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το μέλι, τον ζωμό, τον πελτέ, την ντομάτα κονκασέ και τη δάφνη. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30΄, προσθέτοντας λίγο επιπλέον ζωμό ή νερό αν χρειαστεί.

Όταν το κρέας γίνει πολύ μαλακό, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το μαδάμε με δύο πιρούνια και το επαναφέρουμε στη σάλτσα για να πάρει άλλη μια βράση.

Σερβίρουμε με ζυμαρικά που αγκαλιάζουν τη σάλτσα. Προσθέτουμε προαιρετικά χοντροτριμμένο κρασοτύρι ή παλαιωμένο τυρί.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε καλά στο ελαιόλαδο το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε με το κρέας ώστε να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το σκόρδο, όλα τα λαχανικά και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμη.

Βήμα 2

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το μέλι, τον ζωμό, τον πελτέ, την ντομάτα κονκασέ και τη δάφνη. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30΄, προσθέτοντας λίγο επιπλέον ζωμό ή νερό αν χρειαστεί.

Βήμα 3

Όταν το κρέας γίνει πολύ μαλακό, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το μαδάμε με δύο πιρούνια και το επαναφέρουμε στη σάλτσα για να πάρει άλλη μια βράση.

Βήμα 4

Σερβίρουμε με ζυμαρικά που αγκαλιάζουν τη σάλτσα. Προσθέτουμε προαιρετικά χοντροτριμμένο κρασοτύρι ή παλαιωμένο τυρί.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη