Η κουζίνα είναι συχνά το «βασίλειό» μας και περνάμε αρκετές ώρες εκεί, ιδίως αν είμαστε λάτρεις του καλού φαγητού. Γι’ αυτό ακριβώς και είναι συχνά πολύ δύσκολο να κρατήσουμε τα πάντα σε μια τάξη. Η συνήθης εικόνα των ντουλαπιών και των συρταριών ενός foodie είναι να έχουν πάρα πολλά πράγματα στοιβαγμένα, σε σημείο να μη βρίσκει εκείνο το καταχωνιασμένο βαζάκι με το μπαχαρικό που χρειάζεται, ή να μη μπορεί να φτάσει τη σπάτουλα, που είναι πλακωμένη από ένα σωρό άλλα χρήσιμα ή τελικά άχρηστα εργαλεία.
Δεν χρειάζεται, όμως, να είναι έτσι τα πράγματα, ούτε να πελαγώνουμε κάθε φορά που μαγειρεύουμε και δεν θέλουμε να χάνουμε χρόνο χωρίς λόγο. Με το άρθρο αυτό θα σας αποδείξουμε ότι τελικά αν ακολουθήσουμε ορισμένες απλές συμβουλές, τόσο τα ντουλάπια μας, όσο και τα συρτάρια μας θα είναι και πιο τακτοποιημένα και το περιεχόμενό τους πιο εύκολα προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή. Το μόνο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας βήμα – βήμα, όπως σας τις δίνουμε.
Μια γενική καθαριότητα για αρχή
Τα ντουλάπια μας ανά τακτά διαστήματα χρειάζονται ένα καλό καθάρισμα. Ακόμη, κι αν σκέφτεστε ότι δεν έχετε πολύ χρόνο να αφιερώσετε, καθώς αυτό μπορεί να πάρει μια ολόκληρη μέρα ή ένα Σαββατοκύριακο για να ολοκληρωθεί, εμείς σας προτείνουμε να μην παραλείψετε αυτό το βήμα. Αντίθετα, μπορείτε να καθαρίσετε τα ντουλάπια σας λίγα – λίγα, ξεκινώντας πρώτα από εκείνα που σπάνια ανοίγετε (κι επομένως είναι λιγότερο βρώμικα και ακατάστατα) και να τελειώσετε με εκείνα που χρησιμοποιείτε πιο συχνά.
Αν παρατηρήσετε εξωτερικά έντονους λεκέδες από λίπη, χρησιμοποιήστε καλύτερα ένα πανάκι με μικροΐνες βρεγμένο σε ζεστό νερό και όχι το γνωστό διάλυμα με νερό και ξίδι, γιατί αν και είναι πολύ δημοφιλές, μπορεί να αλλοιώσει το χρώμα ή το φινίρισμα του ντουλαπιού.
Ξεσκαρτάρισμα και προγραμματισμός
Τώρα που τα ντουλάπια μας φρεσκαρίστηκαν, βγάλτε σιγά -σιγά, όλες τις συσκευές και τα εργαλεία κουζίνας που θέλετε να τακτοποιήσετε πιο σωστά. Ανάλογα με το πόσα είναι αυτά, ίσως βολέψει να τα αραδιάσετε πάνω σε ένα καθαρό πανί, ώστε να μπορείτε να έχετε μια καλή εικόνα του τι βρίσκεται εκεί.
Με αυτή την πλήρη εικόνα του περιεχομένου τους, λοιπόν, μπορείτε να ξεχωρίσετε τι από αυτά θα δωρίσετε ή πετάξετε, τι θα κρατήσετε και επίσης τι χρειάζεται να αγοράσετε.
Μια γενική συμβουλή είναι να αποθηκεύετε τα πιο βαριά αντικείμενα και συσκευές στα χαμηλά σας ντουλάπια ή ράφια, ενώ όσα χρησιμοποιούνται συχνά, θα πρέπει να βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στην ηλεκτρική σας κουζίνα ή στον πάγκο που προετοιμάζετε τα γεύματά σας. Όσο για τα άδεια ταπεράκια, αυτά καλό είναι να φυλάσσονται σε κάποιο ψηλότερο ράφι, ιδανικά κοντά στον στεγνωτήρα του νεροχύτη. Έτσι, θα πηγαίνουν πιο εύκολα και γρήγορα από τα πλυμένα στη θέση τους.
Δημιουργία επιπλέον χώρου
Κάτι που θα πρέπει να έχετε επίσης, υπόψη είναι πόσος χώρος υπάρχει διαθέσιμος. Αν δεν έχετε πολύ μεγάλο κομμάτι πάγκου για να μπορείτε να δουλέψετε με άνεση, θα πρέπει να δημιουργήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα ντουλάπια, ή αν δεν υπάρχει έξτρα χώρος, αλλά κάποιος ελεύθερος τοίχος, ίσως να σκεφτείτε να βάλετε κάποια έξτρα ράφια ή γάντζους για να διευκολυνθείτε.
Η ορατότητα είναι το παν
Όλοι έχουμε σίγουρα βρεθεί στη δύσκολη θέση του να προσπαθούμε να βρούμε εκείνο το μικρό γκατζετάκι, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο χάος σκαλίζοντας τα υπόλοιπα εργαλεία, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα συρτάρι που δεν κλείνει, ή ένα ντουλάπι που δεν φαίνεται το περιεχόμενό του από τα πολλά βάζα. Πώς θα απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα; Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας όταν ανοίγουμε ένα συρτάρι ή πόρτα ντουλαπιού να έχουμε πλήρη ορατότητα του περιεχομένου του. Αν σας έχουμε μάθει κάτι από τις συμβουλές μας, είναι ότι όταν έχουμε τακτοποιημένα ράφια, ψυγεία και τροφοθήκες, όχι μόνο κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο εύκολη, αλλά και πιο ευχάριστη και όμορφη.
Πώς θα το πετύχουμε; Είτε μεγαλώνοντας την απόσταση των ραφιών μας, είτε βάζοντας τα ψηλότερα βάζα και μπουκάλια πίσω από τα πιο κοντά. Αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, πολύ πρακτική είναι μια τροφοθήκη με μηχανισμό, που τραβιέται προς τα έξω, ώστε να έχει κανείς πρόσβαση ακόμη και στο τελευταίο κουτί ή προϊόν.
Όσο για τα εργαλεία που χρειαζόμαστε συνέχεια, όπως τη σπάτουλα ή τις λαβίδες, καλό είναι να τα αποθηκεύσουμε σε ένα μέρος επάνω στον πάγκο μας ή σε μια μαγνητική ταινία για μεταλλικά αντικείμενα, για να τα έχουμε σε άμεση πρόσβαση.
Βάζουμε ετικέτες
Εντάξει δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε κολλώντας ετικέτες σε ότι αγγίζουμε, ωστόσο αν έχετε σκοπό να αδειάσετε τα στέρεα τρόφιμά σας από τα πακέτα τους και να τα μεταφέρετε σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς, επιλέξτε όμοια σε μέγεθος ή που ταιριάζουν σαν τα κομμάτια του πάζλ.
Σε αυτή την περίπτωση οι ετικέτες θα σας διευκολύνουν τόσο για να είστε σίγουροι ότι πιάσατε τη ζάχαρη και όχι το αλάτι, αλλά και για να θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε επιτέλους εκείνο το μπαχαρικό που διαφορετικά θα είχατε καταχωνιάσει και ξεχάσει. Ένας τελευταίος λόγος για να τηρείτε ετικέτες είναι να ξέρετε πότε τελειώνει κάτι και πότε θα πρέπει να το αντικαταστήσετε ή αντίθετα πότε να μην ψωνίσετε δεύτερο ή τρίτο, ενώ δεν το χρειάζεστε και μπορεί να καταλήξει να σας λήξει.
Δεν αφήνουμε κανένα χώρο ανεκμετάλλευτο
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην έχετε εκμεταλλευτεί πλήρως όλες τις επιφάνειες που έχετε στην κουζίνα σας. Σκεφτείτε πολύ σοβαρά να βάλτε γάντζους για να κρεμάσετε κατσαρολάκια, τηγάνια και άλλα χρηστικά αντικείμενα, όπως πετσέτες ή γάντια φούρνου (ανάλογα με το πόσο μεγάλο ή μικρό χώρο έχετε). Μπορείτε να εφαρμόσετε μια μαγνητική ταινία στον τοίχο ή στο εσωτερικό μιας πόρτας ντουλαπιού σας και να κολλήσετε επάνω της μαχαίρια, ψαλίδι και άλλα χρήσιμα.
Γινόμαστε δημιουργικοί
Το να αραδιάζουμε όλα τα βασικά μας εργαλεία χύμα σε ένα συρτάρι δεν λειτουργεί καλά στην πράξη, αφού ανακατεύονται πολύ και καταλήγουμε να μη βρίσκουμε τίποτα, ιδίως τα πιο μικρά που χάνονται εύκολα. Οπότε μια έξυπνη λύση είναι να αγοράσουμε τα ειδικά διαχωριστικά, που υπάρχουν στα καταστήματα με είδη κουζίνας. Έτσι, θα μπορούμε να βλέπουμε με μια γρήγορη ματιά όλο το περιεχόμενο του συρταριού, χωρίς να κρύβεται τίποτα. Για ακόμη καλύτερη ορατότητα προτείνουμε τα μεγάλα αντικείμενα να μπουν στη μέση και τα μικρότερα στις άκρες και τις γωνίες.
Εκμεταλλευόμαστε κάθε εκατοστό του χώρου μας
Προσπαθήστε να κερδίζετε όσο πιο πολύ χώρο όχι μόνο στο εσωτερικό των ντουλαπιών σας, αλλά και γενικότερα στην κουζίνα ως δωμάτιο. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε τα πιάτα σας σε μια στοίβα, το ένα πάνω στο άλλο σε ένα ράφι, αντί για οριζόντια, ένα – ένα, όπως συνηθίζεται. Έτσι, θα καταλάβουν πολύ μικρότερο χώρο. Αντίστοιχα, τα ποτήρια του ίδιου σχεδίου μπορούν να μπουν το ένα μέσα στο άλλο. Ακόμη, οι επιφάνειες κοπής που καταλήγουν στον πάτο ενός συρταριού και είναι δύσκολο να μετακινηθούν από εκεί, καλό είναι να φυλάσσονται σε ένα συρτάρι.
Τέλος, βάζουμε την προσωπική μας πινελιά
Μια σούπερ οργανωμένη κουζίνα δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει και μερικά διακοσμητικά αντικείμενα. Αντίθετα, επιβάλλεται να δώσετε λίγο χρώμα επιλέγοντας ένα χρωματιστό χαλάκι για μπροστά στον νεροχύτη, όμορφες πετσέτες να κρέμονται από γάντζους, αλλά και κάποια γλαστράκια με μυρωδικά σε μια γωνιά ή μερικά φρέσκα λουλούδια σε ένα βάζο.